ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді Богдан Андріїв і Янка Буріанова обговорили перспективи співпраці (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    90 переглядів
    Буріанова підняла питання про встановлення в Ужгороді пам’ятника Штефанику

    Ужгородський міський голова Богдан Андріїв зустрівся сьогодні із Генеральним консулом Словацької Республіки в Ужгороді Янкою Буріановою.

    Обговорили перспективи розширення співробітництва обласного центру Закарпаття та Словаччини у політичній, економічній та культурній сферах.
    Пані Янка Буріанова підняла перед міським головою питання про встановлення в Ужгороді пам’ятника відомому не тільки у Словаччині, а й у всьому світі політичному діячу, генералу французької армії, астроному Мілану Растиславу Штефанику. Зважаючи на те, що в обласному центрі Закарпаття компактно проживають представники словацької національної меншини, було б дуже доречним увіковічнити пам’ять славетного земляка. Представники словацького консульства не вперше піднімають це питання, однак є надія, що нова команда міської влади доведе цей благородний почин до логічного завершення.
    Богдан Андріїв зазначив, що ми маємо великі можливості для всебічної співпраці між прикордонними регіонами, адже Закарпаття, і, зокрема його обласний центр, та Словаччину давно об’єднують історичні та культурні взаємини, співробітництво у науковій та гуманітарній сферах. Також міський голова підтримав пропозицію про встановлення в Ужгороді на знак дружби пам’ятника Мілану Штефанику.
    0_8557.jpg
    Уже найближчими днями збереться науково-художня рада міста для затвердження ескізу пам’ятника. Встановити його планують у сквері імені Томаша Масарика, що є логічним, адже справи цих видатних діячів-соратників залишили по собі добру пам’ять серед закарпатців.

    Довідково. Штефаник Мілан Растислав (21.7.1880, Кошаріська, Словаччина, — 4.5.1919), чехословацький політичний і військовий діяч. Народився у сім'ї євангельського священика. Закінчив Празький університет; з 1904 жив у Франції. У роки 1-ої світової війни 1914—1918 служив офіцером (з літа 1918 генерал) у французькій армії. В 1916 увійшов до складу Чехословацької національної ради (Париж).
    У лютому 1916 року Штефаник Мілан Ростислав став одним із творців Чехословацької національної ради. Головою ради був Томаш Масарик (у майбутньому – Президент Чехословацької республіки, до складу якої входило Закарпаття), заступниками - Йозеф Дюріх і Мілан Штефаник.
    Із жовтня 1918 Штефаник – військовий міністр чехословацького емігрантського Тимчасового уряду. Загинув в авіаційній катастрофі дорогою з Італії до Чехословаччини.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору