ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Коли нам чекати повідомлень з податкової, та які суми готувати на сплату нових податків у 2016 році?

    29 березня 2024 п'ятниця
    24 переглядів
    Дружно сплатимо податки - заживемо у достатку!

    Уже практично традицією стало те, що з нового року українці отримують нові податки. І податки на житло та авто тут не виняток. У такому темпі розібратись у тонкощах буває ой як не просто. Тож коли нам чекати повідомлень з податкової та які суми готувати?

    Далі – більше


    Хоча той податок на житло діє в Україні вже кілька років, мало хто з нас відчув його на собі. Пояснимо чому. Платять його раз на рік – у поточному році за попередній і за чинними ще тоді схемами. Тобто у 2015-му українці платили за майно, яким володіли у 2014 році. В тодішньому Податковому кодексі була набагато вища так звана пільгова площа – та, за яку платити не треба. Для квартир це було 120 квадратів загальної площі, а для будинків – 250. Податкова ставка – 1 % заробітної плати за метр перевищення, тобто на той час 12,18 грн. То була «лайтова» версія, бо ж такою квадратурою володіє, м’яко кажучи, меншість, тож більшості повідомлення з податкової не приходили.

    На 2015 рік цей податок відкорегували і то не на користь населенню. Пільгову площу зменшили: для квартир – до 60 квадратів, а для будинків – до 120. Якщо ж ви є власником чи співвласником і квартири, і будинку, то ваша пільга – 180 метрів. А разом з тим підняли ставку – до 2 % мінімальної зарплати (12,18 грн. множимо на два) за кожен «зай­вий метр». Тобто за квартиру на 70 квадратів максимальна плата – 243,6 грн.

    Попри те, нардепи дали можливість місцевим радам зменшувати ставку і збільшувати пільгу. Так, для прикладу, Івано-Франківська міська рада вирішила, що містяни не платитимуть за квартири, які менше 120 метрів, і будинки, які менше 240. І ставку обрали одну з найменших – 1 %. Тобто скільки з вас знімуть, вирішує ваша міська чи сільська рада.

    Тепер найцікавіше – цей податок доведеться заплатити цього року. Як кажуть в обласному управлінні фіскальної служби, до 1 липня 2016 року за місцем реєстрації платнику податку направлять повідомлення про суму податку і платіжні реквізити. Оплатити треба протягом 60 днів. Якщо цей термін мине, а ви не заплатите, вас оштрафують на 10 % від суми боргу. Якщо мине ще понад 30 днів – то вже 20 %. Ще більше – тоді буде нараховуватися пеня.

    На 2016 рік у Податковий кодекс знову внес­ли зміни. Пільгова площа лишилася старою – ті самі 60, 120 і 180 кв.м. Але при тому дозволили місцевим радам збільшувати ставку не до 2, а до 3 % (тобто кожен зай­вий квадрат максимально може коштувати 41,34 грн.) і заборонили збільшувати пільгову площу. «Небідних» трохи притиснули – за квартиру площею за 300 квадратів чи будинок більше 500, крім самого податку, доведеться віддати ще 25 тис. грн.

    Місцеві ради ще мають можливість переглянути свої ставки, а житловий податок по-новому доведеться заплатити влітку 2017 року.


    hata.jpg


    Ділимо метри

    Тепер спробуємо порахувати, хто й за що саме буде платити. Отож, як пояснюють в обласному управлінні фіскальної служби, базою оподаткування є загальна площа житлової та нежитлової нерухомості. Тобто враховується площа як будинку – житлова нерухомість, так і комори чи літньої кухні – нежитлова. Що не кажіть, а для приватних будинків це може вилитися в чималу суму.

    Не оподатковується хіба житлова нерухомість, яка не придатна для проживання, зокрема у зв’язку з аварійним станом. Але такою вона має бути визнаною рішенням сільської чи міської ради.

    Є тут ще один цікавий нюанс, який може багатьом стати у пригоді. Кожен із власників житла має право на пільгову площу. Тобто якщо у вас квартира на 100 квадратів, власником є ви та дружина у рівних частках, то податок платити не доведеться, адже на двох у вас є пільгових 120. Те саме з будинками.

    Розглянемо інший варіант: ви є власником / співвласником двох квартир. В одній вам належить 40 квадратів, в іншій – 30. Загальна площа саме вашого житла – 70, тобто є перевищення пільги на 10 квадратів і за них доведеться заплатити. Те ж і з будинками – ваша пільга 120, якщо володієте і квартирою, і будинком – 180 квадратів.


    Шукаємо дорогі авто


    Як відомо, нардепи змінили і підхід до оподаткування елітних автівок. У 2015 році транспортний податок сплачували власники автомобілів, які використовувалися до п’яти років та мали об’єм циліндрів двигуна понад 3 тис. куб. см. Тепер же платитимуть за авто, яким не минуло п’яти років і середньоринкова вартість яких більше 750 мінімальних зарплат – на 1 січня 2016 року це 1,03 млн. грн. Ставка не змінилася – 25 тис. грн. на рік.

    Оту «середньоринкову вартість» визначатиме міністерство економічного розвитку за методикою Кабміну, враховуючи: марку авто, модель, рік випуску, тип двигуна, об’єм циліндрів, тип коробки передач і т. д. І до речі, жодних пільг щодо цього податку немає. Юридичні особи самі обчислюють суму і подають в податкову інспекцію, фізичним – до 1 липня прийде повідом­лення від податківців.

    В обласному управлінні фіскальної служби кажуть, що за 2015 рік до місцевих бюджетів Івано-Франківщини було сплачено 4,6 млн. грн. транспортного податку. Скільки буде цьогоріч? Поки що не відомо. Податківці чекають на дані про такі автомобілі від поліції – перші відомості мають прийти до 10 лютого.

    Щось підказує, що далі буде ще веселіше.


    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Про всі податки, які доведеться нам заплатити у 2016 році

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору