ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

До уваги підприємців, що здійснюють роздрібний продаж підакцизних товарів

    29 березня 2024 п'ятниця
    70 переглядів
    Фіскальна служба Закарпаття повідомляє...

    Фахівці органів фіскальної служби Закарпаття інформують про те, чи має право фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування включати до витрат суму сплаченого акцизного збору з роздрібного продажу підакцизних товарів.

    Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, регулюється ст. 177 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI.
    Зокрема, відповідно до п. 177.2 цієї статті об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.
    Для фізичної особи – підприємця, зареєстрованого як платник ПДВ, не включаються до витрат і доходу суми ПДВ, що входять до ціни придбаних або проданих товарів (робіт, послуг).
    Перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, визначено п. 177.4 ст. 177 Податкового кодексу.
    При цьому Податковим кодексом не передбачено віднесення до витрат фізичної особи – підприємця сум акцизного збору.
    Відтак пунктом 177.10 ст. 177 Податкового кодексу визначено, що фізичні особи – підприємці зобов’язані вести книгу обліку доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару.
    Нагадаємо, що форму та порядок ведення книги обліку доходів і витрат затверджено наказом Міндоходів України від 16 вересня 2013 року № 481 «Про затвердження книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення». Суми акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів не виключаються із сум отриманого доходу.
    Відділ комунікацій Головного управління
    ДФС у Закарпатській області

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости