ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

З чого почати, щоб змінити своє життя на краще... (ФОТО)

    19 березня 2024 вівторок
    75 переглядів
    Створити себе заново

    Програміст, інвестор і підприємець Джеймс Альтушер, що запустив вже кілька стартапів, опублікував на TechCrunch дуже простий, корисний і чесний мануал для тих, хто хоче радикально змінити сферу діяльності, але не знає, з чого почати.

    Ось які справи: я був на нулі кілька разів, повертався до життя кілька разів, робив це знову і знову. Я починав нові кар’єри. Люди, що знали мене тоді, не знають мене зараз. І так далі.

    Я кілька разів починав кар’єру з нуля. Іноді – бо змінювалися мої інтереси. Іноді – тому що всі мости були спалені, а іноді тому, що мені відчайдушно потрібні були гроші. А інколи – тому що я ненавидів усіх на моїй колишній роботі або вони ненавиділи мене.

    Існують й інші способи перевинайти себе, тому ставтеся до моїх слів з часткою скептицизму. Це те, що спрацювало в моєму випадку. Я бачив, як це працює приблизно для сотні інших людей. За інтерв’ю, за листами, які мені писали за останні 20 років. Ви можете спробувати – або пропустити крізь вуха.

    1. Зміни ніколи не закінчуються

    Кожен день ви відкриваєте себе заново. Ви завжди в русі. Але кожен день вирішуєте, куди саме рухаєтеся: вперед або назад.

    2. Почніть з чистого аркуша

    Всі ваші минулі ярлики – даремні. Ви були лікарем? Випускником Ліги плюща? Володіли мільйонами? У вас була сім’я? Всім начхати. Ви втратили все. Ви нуль. Не намагайтеся сказати, що ви є чимось більшим.

    3. Вам потрібен наставник

    Інакше ви підете на дно. Хтось повинен показати вам, як рухатися і дихати. Але не турбуйтеся про пошуки наставника (див. нижче).

    4. Три типи наставників

    Прямий. Хтось, хто попереду вас, хто покаже вам, як він цього досяг. До речі, наставники не схожі на того героя Джекі Чана у фільмі «Карате- пацан». Більшість наставників буде вас ненавидіти.

    Непрямий. Книги. Фільми. Ви можете отримати 90% настанов з книг та інших матеріалів. 200-500 книг прирівнюються до хорошого ментора. Коли люди запитують мене: «Яку хорошу книгу варто прочитати?», я не знаю, що їм відповісти. Є 200-500 хороших книг, які варто прочитати. Я б звернувся до надихаючих книг. У що б ви не вірили, зміцнюйте ваші переконання щоденним читанням.

    Наставником може бути що завгодно. Якщо ви ніхто і хочете створити себе заново, все, на що ви дивитеся, може стати метафорою ваших бажань і цілей. Дерево, яке ви бачите, з корінням, недоступними погляду, та грунтовими водами, які його живлять – метафора для програмування, якщо пов’язувати окремі точки воєдино. І все, на що ви дивитеся, буде «з’єднувати точки».

    5. Не хвилюйтеся, якщо вас ніщо не захоплює

    Ви дбаєте про своє здоров’я. Почніть з нього. Робіть маленькі кроки. Вам не потрібна пристрасть, щоб досягти успіху. Робіть свою справу з любов’ю і успіх стане природним симптомом.

    6. Час, який буде потрібно на перестворення себе: 5 років

    Ось опис цих 5 років.

    Перший рік: ви борсаєтесь і читаєте все підряд і тільки починаєте щось робити.

    Другий рік: ви знаєте, з ким вам потрібно розмовляти і підтримувати робочі зв’язки. Ви робите щось кожен день. Ви нарешті розумієте, як виглядає карта вашої власної гри в «Монополію».

    Третій рік: ви досить гарні, щоб почати заробляти гроші. Але поки, можливо, не настільки, щоб заробляти собі на життя.

    Четвертий рік: ви добре себе забезпечуєте .

    П’ятий рік: ви заробляєте статки.

    Іноді я впадав у фрустрацію в перші чотири роки. Я запитував себе: «чому це досі не сталося?», бив кулаком по стіні і розбивав собі руку. Це нормально, просто продовжуйте йти. Або зупиніться і виберіть нове поле для діяльності. Це неважливо. Коли-небудь ви помрете – і тоді змінитися буде дійсно складно.

    7. Якщо ви робите це занадто швидко або занадто повільно, значить, щось іде не так.

    Хороший приклад – Google.

    8. Справа не в грошах

    Але гроші – хороше мірило. Коли люди говорять «це не через гроші», їм потрібно бути впевненими в тому, що у них є якась інша одиниця виміру. «Як щодо просто займатися тим, що ти любиш?». Попереду буде багато днів, коли вам не буде подобатися те, чим ви займаєтеся. Якщо ви робите це з чистої любові, це займе набагато більше п’яти років. Щастя – це лише позитивна реакція вашого мозку. У якісь дні ви будете нещасні. Ваш мозок – це лише інструмент, він не визначає, ким ви є.

    9. Коли можна сказати «Я займаюся Х», коли Х стає твоєю новою професією?

    Сьогодні.

    10. Коли можна почати займатися Х?

    Сьогодні. Якщо ви хочете малювати, придбайте полотно і фарби сьогодні, почніть купувати 500 книг по одній і малювати картини. Якщо ви хочете писати, зробіть наступні три речі:

    – читайте
    – малюйте
    – візьміть свого улюбленого автора і надрукуйте його краще оповідання слово за словом. Запитайте себе, чому він написав кожне слово. Нехай він буде вашим наставником сьогодні.

    Якщо ви хочете відкрити свою справу, почніть придумувати ідею для бізнесу. Перестворення себе починається сьогодні. Кожен день.


    karta_0.jpg


    11. Коли я зароблю гроші?

    Через рік ви вкладете в цю справу 5000-7000 годин. Це досить добре, щоб ви потрапили в топ-200-300 в світі за якою завгодно спеціальністю. Потрапляння в топ- 200 майже завжди забезпечить вас засобами до існування. До третього року ви зрозумієте, як заробляти гроші. До четвертого зможете збільшити оберти і забезпечити себе. Деякі на цьому і зупиняються.

    12. До п’ятого року ви потрапите в топ-30-50, так що зможете заробити достатньо багато.

    13. Як визначити, що це моє?

    Будь-яка область, в якій ви в змозі прочитати 500 книг. Йдіть до книжкового магазину і знайдіть її. Якщо через три місяці вам стане нудно, знову йдіть у книжковий. Позбавлятися від ілюзій – нормально, в цьому сенс поразок. Успіх краще поразки, але найважливіші уроки нам дають поразки. Дуже важливо: не варто поспішати. За свою цікаве життя ви зможете багато разів змінити себе. І багато разів зазнаєте невдачі. Це теж весело. Ці спроби перетворять ваше життя в книгу оповідань, а не підручник. Деякі люди хочуть, щоб їх життя було підручником. Моє – книга оповідань, добре це чи погано. Тому зміни відбуваються кожен день.

    14. Рішення, які ви приймете сьогодні, будуть у вашій біографії завтра.

    Приймайте цікаві рішення, і у вас буде цікава біографія.

    15. Рішення, які ви приймете сьогодні, стануть частиною вашої біології

    16. Що, якщо мені подобається щось екзотичне? Біблійна археологія або війни XI століть?

    Повторіть вищеописані кроки, і до п’ятого року ви зможете розбагатіти. Ми не знаємо, як. Не потрібно шукати кінець шляху, коли ви здійснюєте лише перші кроки.

    17. Що, якщо моя сім’я хоче, щоб я став бухгалтером?

    Скільки років свого життя ви обіцяли віддати своїй родині? Десять ? Все життя? Тоді чекайте наступного життя. Вам обирати. Обирайте свободу, а не сім’ю. Свободу, а не упередження. Свободу, а не уряд. Свободу, а не задоволення чужих запитів. Тоді ви задовольните свої.

    18. Мій наставник хоче, щоб я йшов його шляхом.

    Це нормально. Освойте його шлях. Потім зробіть по- своєму. З повагою. На щастя, ніхто не приставляє вам до голови пістолет. Тоді б вам довелося виконувати його вимоги, поки він не опустить пістолет.

    19. Мій чоловік (дружина) хвилюється – хто подбає про наших дітей?

    Людина, яка змінює себе , завжди знаходить вільний час. Частина змін у собі – це знаходити моменти і перекроювати їх так, як ви хотіли б їх використовувати.


    zmini.jpg


    20. Що, якщо мої друзі вважатимуть мене божевільним?

    Що це за друзі?

    21. Що, якщо я хочу бути космонавтом?

    Це не зміна себе. Це конкретна професія. Якщо вам подобається космос, професій багато. Річард Бренсон хотів бути космонавтом і створив Virgin Galactic.

    22. А якщо мені подобається випивати і тусуватися з друзями?

    Прочитайте цей текст ще раз через рік.

    23. А якщо я зайнятий? Зраджую чоловікові або дружині або ж зраджую свого партнера?

    Прочитайте цей текст ще раз через два-три роки, коли ви будете на дні, без роботи і всі від вас відвернуться.

    24. А якщо я взагалі нічого не вмію?

    Прочитайте знову пункт 2.

    25. А якщо у мене немає диплому або від нього жодної користі?

    Прочитайте знову пункт 2.

    26. А якщо мені потрібно зосередитися на виплаті іпотеки або іншого кредиту?

    Прочитайте знову пункт 19.

    27. Чому я весь час відчуваю себе аутсайдером?

    Альберт Ейнштейн був аутсайдером. Ніхто з наділених владою людей не найняв би його на роботу. Кожен відчуває себе іноді самозванцем. Найбільша творчість народжується з скепсису.

    28. Я не можу прочитати 500 книг. Назвіть одну книгу, яку потрібно прочитати заради натхнення.

    Тоді можете відразу здатися.

    29. А якщо я занадто хворий, щоб змінювати себе?

    Зміни сприятимуть виробництву корисних речовин у вашому тілі: серотоніну, дофаміну, окситоцину. Рухайтеся вперед і, можливо, ви не видужаєте зовсім, але станете здоровіше. Не використовуйте здоров’я як виправдання. І нарешті, спочатку перебудуйте своє здоров’я. Більше спіть. Краще харчуйтеся. Займайтеся спортом. Це ключові кроки до змін.

    30. А якщо мій партнер мене підставив, і я все ще суджуся з ним?

    Киньте суди і більше ніколи про нього не думайте. Половина проблеми була в вас.


    usp.jpg

    31. А якщо мене садять до в’язниці?

    Прекрасно . Перечитайте пункт 2. У в’язниці прочитайте побільше книг.

    32. А якщо я боязка людина?

    Зробіть слабкість своєю силою. Інтроверти краще вміють слухати і концентруватися, вони вміють викликати симпатію.

    33. А якщо я не можу чекати п’ять років?

    Якщо через п’ять років ви плануєте залишатися живим, можна почати сьогодні.

    34. Як налагоджувати контакти?

    Будуйте концентричні кола. Ви повинні бути всередині. Наступне коло – друзі та родина. Потім – співтовариства в онлайні. Потім – люди, яких ви знаєте по неформальним зустрічам і чаюванням. Потім – учасники конференцій і лідери думок у своїй галузі. Потім – наставники. Потім – клієнти і ті, хто робить гроші. Почніть пробиратися через ці кола.

    35. Що, якщо моє его почне заважати тому, що я роблю?

    Через півроку- рік ви повернетеся до пункту 2.

    36. Що, якщо я захоплений відразу двома речами? І я не можу вибрати?

    Зіставте їх, і ви будете кращим в світі за цим поєднанням.

    37. А якщо я настільки захоплений, що хочу вчити інших тому, чому вчуся сам?

    Читайте лекції на YouTube. Почніть з аудиторії, що складається з однієї особи, і дивіться, чи росте вона.

    38. А якщо я хочу заробляти гроші у сні?

    На четвертий рік почніть віддавати на аутсорсинг те, що робите.

    39. Як знаходити наставників і експертів?

    Коли ви здобудете достатньо знань (після 100-200 книг), напишіть 10 ідей для 20 різних потенційних менторів. Ніхто з них вам не відповість. Напишіть ще 10 ідей для 20 нових наставників. Повторюйте це щотижня. Складіть розсилку для всіх, хто вам не відповів. Повторюйте, поки хто-небудь не відповість. Пишіть блог про те, як щось вивчаєте. Будуйте спільноту, в якому ви можете стати експертом.

    40. А якщо у мене не виходить придумувати ідеї?

    Тоді практикуйтеся в цьому. «Розумові м’язи» схильні атрофуватися. Їх потрібно тренувати. Мені важко дотягнутися до кінчиків пальців на ногах, якщо я не буду робити цього щодня. Треба робити це кожен день протягом якогось часу, перш ніж це буде даватися мені легко. Не чекайте, що з першого дня у вас будуть з’являтися хороші ідеї.


    muraha_0.jpg


    41. Що ще почитати?

    ПІСЛЯ книг можна читати сайти, форуми, журнали. Але велика їх частина – сміття.

    42. А якщо я роблю все, що ви говорите, але все одно, схоже, нічого не виходить?

    Вийде. Просто почекайте. Продовжуйте змінювати себе кожен день. Не намагайтеся знайти кінець шляху. Ви не роздивитесь його в тумані. Але ви можете побачити наступний крок, і ви зрозумієте, що якщо зробите його, то врешті-решт дійдете до кінця шляху.

    43. А якщо я починаю відчувати себе пригніченим?

    Годину в день сидіть в тиші. Вам потрібно повернутися до своєї суті. Якщо вам здається, що це звучить нерозумно, не робіть цього. Живіть далі зі своєю депресією.

    44. А якщо немає часу сидіти в тиші?

    Тоді сидіть в тиші по дві години на день. Це не медитація. Треба просто сидіти.

    45. А якщо мені стане страшно?

    Спіть 8-9 годин на добу і ніколи не займайтеся плітками. Сон – перший секрет хорошого здоров’я. Не єдиний, але перший. Деякі люди пишуть мені, що їм достатньо чотирьох годин сну або що в їх країні тих, хто багато спить, вважають ледачими. Ці люди зазнають поразки і помруть молодими. Що стосується пліток, наш мозок біологічно запрограмований мати 150 друзів. І коли ви спілкуєтеся з одним з друзів, ви можете пліткувати про когось з інших 150 . А якщо у вас немає 150 друзів, то мозок захоче читати журнали з плітками, поки йому не здасться, що у нього є 150 друзів. Не будьте такі дурні, як ваш мозок.


    zayka.jpg


    46. А якщо мені все здається, що у мене ніколи нічого не вийде?

    За 10 хвилин на день практикуйтеся в подяках. Чи не придушуйте свій страх. Помічайте свій гнів. Але також дозволяйте собі бути вдячним за те, що у вас є. Гнів ніколи не надихає, а вдячність – надихає. Подяка – це міст між вашим світом і паралельного всесвіту, де живуть всі творчі ідеї.

    47. А якщо мені постійно доводиться мати справу з якимись особистими чварами?

    Знайдіть інших людей, з якими можна перебувати поруч. Людина , що змінює себе, постійно буде зустрічати людей, які намагаються це придушити. Мозок боїться змін – це може бути небезпечно. Біологічно мозок хоче для вас безпеки, а зміни – це ризик. Тому мозок буде підсовувати вам людей, що намагаються вас зупинити.
    Навчіться говорити «ні».

    48. А якщо я щасливий на своїй офісній роботі?

    Удачі.

    49. Чому я повинен довіряти вам? Ви стільки разів зазнавали поразок.

    Не довіряйте мені.

    50. Чи станете ви моїм наставником?

    Ви вже прочитали цей пост.


    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Де і як знайти роботу?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору