ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Що таке “кеш-трепінг", "вішинг", "фішинг", "скіммінг"?

    28 березня 2024 четвер
    311 переглядів
    Експерти фіксують активізацію кібер-шахрайства.

    Банківське кібер-шахрайство сьогодні процвітає!

    Оператори українського ринку платіжних карток відзначають зростання нових видів кібер-шахрайства, спрямованих на клієнтів банківських установ.

    Серед таких експерти відзначають “кеш-трепінг" — заклеювання отворів для видачі готівки з метою привласнення грошей після відходу клієнта від банкомату. Кількість зафіксованих інцидентів з цього виду шахрайства по всіх банках України минулого року склала 55 у першому кварталі, 263 – у другому, 237 — у третьому та 434 – у четвертому.

    Також, як повідомили шахраї практикують “вішинг” — дзвінки клієнтам банків з метою виманювання реквізитів платіжних карт, необхідних для проведення операцій без використання картки. Кількість зафіксованих шахрайських дзвінків клієнтам, про які повідомили банки, становить 142 в першому і другому кварталах, 314 — у третьому і 2315 – у четвертому кварталі минулого року. При цьому зазначається, що не всі потерпілі повідомляють банки, у зв’язку з чим і кількість таких випадків може бути значно більшою.

    Все популярнішим стає “фішинг” — створення сайтів для збору реквізитів платіжних карток під виглядом надання послуг (наприклад, поповнення мобільних телефонів через Інтернет).

    Що стосується такого раніше поширеного виду шахрайства як банкоматний “скіммінг” (зчитування інформації з платіжної картки за допомогою спеціальних накладок на банкомати), то, за оцінками експертів, цей вид шахрайства не є високо актуальною загрозою, оскільки її рівень минулого року знизився більш як у 2 рази порівняно з 2014 роком і більш ніж у 3 рази порівняно з 2013 роком.

    Перераховані загрози актуальні для всіх банківських клієнтів незалежно від того, який банк випустив або обслуговує карту.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору