ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Скільки коштує відпочити на Драгобраті? (ФОТО)

    18 квітня 2024 четвер
    32 переглядів
    Покатушки в Карпатах!

    Вибір гірськолижного курорту залежить від багатьох факторів. Але якщо ви не були на Драгобраті, і він виявився серед ваших потенційних варіантів, забудьте про інших претендентів!

    Можливо, по інфраструктурі він поступиться Грузії та всім представникам Альп, зате у фінансовому плані і багато іншого ви точно не програєте, отримавши масу вражень. А колорит рідних Карпат тільки додасть позитивних емоцій. Перевірено на власному досвіді. Але вистачить лірики - давайте по справі.

    Як дістатися до Драгобрату

    Для відвертих мажорів кращим варіантом, безумовно, буде літак. Долетіти з Києва до Івано-Франківська можна всього за 1,5 години. Ціна відносно не кусається і коливається в р-ні 1100 - 1800 грн. Але потім все одно доведеться вибрати шлях простих смертних і добиратися спочатку на автобусі, а потім на "таблетці". Більш детально про ці види транспорту написано нижче.
    Мажік простіше вибирають варіант поїздки на машині. У плані грошей це явно дешевше літака, однак більш енерговитратних, ніж їхати на поїзді. Ну, і для того, щоб їхати на авто, у вас обов'язково повинен бути кросовер, паркетник або джип. На легковику, або бусику, по вкритій льодом до Драгобрату ви точно не доберетеся. Хоча завжди є варіант залишити машину на кілька днів в Ясіня, і забрати її після закінчення відпочинку. Витрата палива, кількість заправок і приблизну суму поїздки рахуйте самі.
    І нарешті поїзд. Найбільш поширений і оптимальний вибір транспорту для подорожі на Драгобрат. Тут пару варіантів. Перший - проїзд до Івано-Франківська (зокрема, є три поїзди з Києва), а звідти на автобусі / маршрутці або електричці до Ясіні і далі знову на горезвісної "таблетці". Другий варіант - проїзд прямо до Ясіні на поїзді Київ - Рахів. Тут враховуйте фактор часу. На відміну від першого варіанта, у другому ви будете бовтатися по залізницею на 5,5 (!) Годин довше.

    Київ - Рахів (357 К): виїзд о 16:48, прибуття о 10:07
    Плацкарт - 148 грн; Купе - 233 грн; Люкс - 659 грн

    Київ - Івано-Франківськ (043 К): виїзд о 18:50, прибуття в 5:44
    Плацкарт - 103 грн; Купе - 167 грн; Люкс - 388 грн

    Київ - Івано-Франківськ (143 К): виїзд о 21:10, прибуття о 09:35
    Плацкарт - 130 грн; Купе - 238 грн

    Хто все-таки вирішить їхати до Івано-Франківська, то проблем з пошуком маршрутки на Ясіня не буде. Від ж / д вокзалу до мікроавтобусів пройти 2 хвилини. Не потрібно буде навіть питати нікого - до вас самі підійдуть водії і запропонують свої послуги. Торгуватися сенсу не має, тариф один - 120 грн / чол.
    Дорога до Ясіня хороша. Залежно від заїздів в різні селища, шлях займе 2-3,5 години. А ось на наступні хвилин 40 раджу / настійно рекомендую запастися таблетками типу "авіа-море" тим, кого закачує. Повірте, поїздка з Ясіні до Драгобрату запам'ятається вам більше, ніж будь-які американські гірки.
    Доїхати можна буде на трьох "варіантах" - дивлячись наскільки велика у вас компанія. До 4-х чоловік можуть поміститися в старому доброму УАЗику. Він обійдеться 100грн / чол. 5-8 туристів з радістю поїдуть на медичному УАЗику (в народі - "таблетка"), а на зовсім велику групу є кузов ГАЗ-66. Не бійтеся, все варіанти цілком безпечні, хоча в деякі моменти вам може здатися, що це ваші останні секунди життя. За поїздку візьмуть 400-500 грн.
    Скажу відразу: якщо ви думаєте, що це дорого, то дуже сильно помиляєтеся. Коли вас довезуть до готелю, прийде усвідомлення, що ціна більш, ніж прийнятна.

    ЖИТЛО НА ДРАГОБРАТІ

    Досвідчені туристи знають, що бронювати готелі та готелі варто заздалегідь. На гірськолижних курортах передзамовлення житла - запорука успіху. Наприклад, ми оплатили попередню бронь (40%) за 2 місяці до поїздки.
    Вартість житла на Драгобраті, в залежності від рівня готелю, коливається в межах 350-800 гривень з людини за добу.
    Крім м'якої ліжечка, телевізора і душа в більшості готелів в цю вартість також входить 2-х разове харчування - сніданки і вечері (в деяких готелях вечерю за свій рахунок).
    Але спокушатися не варто. Хоча годують досить непогано, любителям щільно поїсти доведеться дозамовляти, оскільки стандартної порції може не вистачити. Зазвичай сніданок "вивітрюється" вже після 4-5-го спуску. А ось вечеря о 19:00, що складається з першого, другого і чаю, дозволяє відчувати себе комфортно найближчі 3-4 години.
    Готелі на Драгобраті відрізняються в основному відстанню до підйомників. Додатковими перевагами також виступають наявність прокату обладнання і власна лазня. Наприклад, у нас в "Вотавилю" і "Шовкова косиця" попаритися було ніде.
    Однак, це не проблема - на ресепшн завжди можна уточнити номер баньки і порадитися, куди краще піти. У нашому випадку рекомендували "12 місяців". Тим більше, цей готель була по сусідству, тому пройтися 30 метрів і розслабитися після важкого дня катання - сам бог велів.
    Вартість лазні на компанію до 8 чоловік - 350 грн / год. Раджу відразу додатково замовити віник (50 грн), щоб його приготували до вашого приходу. До речі, взяти літр трав'яного чаю (за бажанням - з медом) за 50 грн теж зайвим не буде. Ополонці немає, але вибігти і пірнути в замет, або ж облити себе цебром крижаної води можна без проблем.
    Єдиним мінусом в готелях є звукоізоляція. Точніше, її там взагалі практично немає. І якщо ви не хочете слухати, що в сусідньому номері чоловік вже півроку не дарував дружині квіти, а "Маша останній раз робила це позавчора і у Андрія соплі третій день", то вам варто взяти з собою беруші.
    Хоча якщо у вас позитивна дружна компанія, то за веселим проведенням часу вам ніякі сусіди не завадять добре відпочити.

    ЦІНИ НА ДРАГОБРАТІ (ПРОКАТ, скі-пас, ЇЖА)

    Орендувати лижі, борд і все до них необхідне на Драгобраті проблем не становить. Прокатних точок тут просто неміряно. Ціни практично скрізь однакові. Пара лиж з черевиками обійдеться вам в добу 70-80 гривень. Додатково: палиці (15 грн), маска (35 грн) і, за бажанням, шолом (45 грн).
    Ціна оренди борда залежить від категорії. Дошка простіше (категорія "В") коштує 80-100 грн, а за модель краще треба буде віддати 130 грн. Знову-таки, це з черевиками.
    Ну а якщо ви берете не на один день, а відразу на кілька, то невелика знижка вам забезпечена. Прайс-лист у прокатників є, тому прикинути витрати свого бюджету зможете відразу на місці.
    Підйомники на Драгобраті належать трьом різним операторам. Саме тому там немає системи єдиного скі-пасу. На гору Стіг ведуть два бугельні витяги компанії "Драгобрат". Обидва довжиною близько 1 км. Один з них називається "Курятня", інший - за двадцять кроків від готелю "Вотавілю" з однойменною назвою. Разовий підйом - 20 гривень. Але найкраще брати абонемент. На 20 підйомів коштує 270 грн, на 50 - 600 грн.
    Скажу відразу: якщо ви плануєте бути не більше 4 днів, беріть на 20 - не прогадаєте! Навіть ті, хто дуже любить кататися. Погода на Драгобраті дуже мінлива. І якщо з ранку може бути сонячно, то вже до обіду може прийти нехілий циклон, після чого через туман видимість на трасі просто нульова. Краще потім докупити ще.
    Ще один бугель і сусідня крісельна дорога знаходяться правіше і відносяться до оператора "Вершина Карпат". Там за 500 грн можна взяти абон на 25 підйомів. При цьому скі-пас обчислюється в юнитах. Тобто, один проїзд на кріселці варто як парочку підйомів на бугелі. При цьому тільки крісельний підйомник веде на саму вершину гори - довжина 1500 м. Коли туди піднімаєшся під час туману, то здається, що ти їдеш на гору, а кудись в пекло - навколо взагалі нічого не видно.
    Що стосується новачків і тих, хто хоче підтягнути свій левел в катанні, школа інструкторів біля підніжжя гори завжди вам рада. Беріть на прокат обладнання і вперед. Вартість уроків інструктора - 200 грн / год. З власного досвіду знаю, що для бажаючих навчитися їздити на борді потрібно мінімум 2-3 години. Лижник іноді справляється і за 60 хвилин. Хоча знову-таки, це все суб'єктивно і виключно індивідуально.
    До речі, дітки вчаться дуже швидко. Забавно спостерігати, як 2-3-річний малюк під керуванням інструктора розсікає покруче дорослих. Тому, якщо у вас є дитина, не бійтеся брати його з собою і сміливо віддавайте сина або дочку в гірськолижну школу. Чим швидше це зробите, тим швидше будете всією сім'єю підкорювати снігові схили.
    Для сімейних пар є й інший варіант: поки хтось один катається, другий батько може взяти екскурсію по Драгобрату в кінської санях. Гарне проведення часу забезпечено. Правда, недовго. Поїздка по місцевих красот триває близько 40 хвилин. Вартість - 50 грн / чол.
    І головна віддушина всіх туристів - колиби та кафе. Їжа на Драгобраті припаде до душі навіть самому великому гурману, а ціни - тим більше. Багато хто їде в Карпати тільки для того, щоб покуштувати традиційні місцеві страви.
    Однак не варто замовляти все за один захід. Повірте, при всьому бажанні вашого шлунка не вистачить, якщо ви замовите порцію бограча, банош і лоці. Якщо тільки ви не Альф. Просто не соромтеся питати у офіціанта розміри порцій. Це заощадить вам сили і здоров'я.
    Середній чек в кафе на Драгобраті обійдеться вам приблизно в 100-200 гривень. Хоча все залежить тільки від вас, вашого апетиту, бажання і можливостей.
    Наприклад, карпатський борщ коштує 40 грн. Деруни з грибами - 45, а солідне "Пузо гуцула" (два великих деруна з м'ясом) - 55. Любителі шашлику можуть замовити порцію за 80 грн (200 гр).
    І, звичайно ж, куди без випивки. Гурманам рекомендую кожен день пробувати щось нове. Благо, в Карпатах цього добра вистачає. Алкоголь на Драгобраті і ціни на нього вас теж порадують. Настоянки на брусниці, суниці, смерека, лісових ягодах, коренях калгану, женьшеню і багато чого іншого з нетерпінням чекають вас. Їх ціна коливається в межах 15-30 грн за 50 грам.
    А ті, хто хоче зігрітися під час спусків, завжди можуть взяти собі глінтвейн (25 грн) або чай (15-20 грн), перекусивши теплим сендвічем (25-55 грн) або круассаном з шоколадом (18-25 грн).
    P.S. Разом з дорогою, житлом, харчуванням, відпочинком і катанням 4 дня на Драгобраті обійшлися мені в 4 тисячі гривень. Всім бажаю гарного відпочинку та яскравих покатушек!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору