ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

144 студенти УжНУ відтепер живуть в європейських умовах (ФОТО)

    17 квітня 2024 середа
    79 переглядів
    Інформаційна служба УжНУ повідомляє...

    Завдяки спільному проекту УжНУ та Угорського фонду підтримки при Національному банкові Угорської Республіки.

    Сьогодні, 22 лютого 2016 р., в Ужгороді відбулося відкриття відремонтованої частини гуртожитку № 4 УжНУ. Частину гуртожитку, яку повністю відремонтували за рахунок співфінансування УжНУ та Фонду «PALLAS ATHÉNÉ DOMUS CONCORDIAE», може стати взірцем справжнього сучасного європейського помешкання, які повинні діяти в Україні. І, як вважають майже всі присутні, аналогів відремонтованій частині напевно що важко буде пошукати загалом по всій нашій державі.
    У церемонії відкриття взяли участь високопосадовці з Угорської Республіки- головний радник Голови Нацбанку Угорщини, голова наглядової ради Фонду НБУ «PADOC» Дьордь Насваді, заступник держсекретаря Міністерства закордонних справ і зовнішньо-економічних зв’язків Угорщини Йожеф Бачкаї та Генеральний Консул Угорщини в м. Ужгороді Йожеф Бугайло. Закарпаття представляли на відкритті проекту голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, голова Закарпатської облради Михайло Рівіс, ректор УжНУ Володимир Смоланка та інші високоповажні гості.
    Як повідомив декан природничо-гуманітарного факультету УжНУ Олександр Шпеник, частину гуртожитку вдалося відремонтувати за рахунок спільного проекту УжНУ та Угорського фонду підтримки про Національному банкові Угорщини. «Угорський фонд вклав у проект реконструкції 20 млн 800 тис форинтів, що в еквіваленті на українську валюту становить близько 1 млн 800 тис гривень, співфінансування з боку Ужгородського університету становить майже 1 млн 200 тис. грн. У оновлених помешканнях (усі кімнати блочного типу – на дві кімнати припадає один санвузол) проживатимуть студенти природничо-гуманітарного факультету та факультету міжнародних відносин УжНУ. «Таких сучасних та комфортабельних умов проживання для студентів не те, що на Закарпатті, а й на теренах усієї України було дуже мало, якщо і є загалом. Умови проживання прекрасні, я певен, що всі будуть задоволені», - додав О. Шпеник.
    З його слів, угорська сторона задоволена втіленим проектом, якість виконаних робіт усіх надзвичайно вразила. «Виходячи з того, що ми зараз зробили, угорська сторона, за попередніми даними, готова продовжити фінансування проекту», - уточнив декан факультету.
    У свою чергу ректор УжНУ Володимир Смоланка розповів, що, згідно з проектом, повністю відремонтовані й приміщенні, в яких живуть студенти, і санвузли, зроблена спільна кухня, два приміщення для відпочинку студентів. «Загалом змінено радикально умови, в яких жили студенти Але я хочу додати, що це не кінець проекту. Це тільки початок, - додав ректор. - Ми хочемо з 6-го поверху поступово спускатися вниз, почергово ремонтуючи кожен наступний. Тому ті студенти, які сьогодні, так би мовити, заздрять тим. Хто живе в нових приміщеннях, трішки зачекали – невдовзі такі умови будуть і в них. Я певен, уся ця наша робота сприятиме тому, щоб студенти не переймалися побутовими проблемами, а тільки з задоволенням вчилися».
    В. Смоланка також повідомив, що загалом цьогоріч УжНУ планує виділити на капітальні ремонти приблизно 16 млн грн. «Так, щоправда, ці кошти підуть не тільки на гуртожиток, а й на інші будівлі. Адже не секрет, що університет має на своєму балансі близько 50 будівель, і матеріально-технічна база вузу далеко не в найкращому стані. Тому зараз цьому питанню приділяємо дуже багато уваги», - додав ректор.
    У свою чергу присутній на урочистостях Народний депутат України Василь Брензович повідомив, що даний проект - прекрасний приклад співпраці України з Угорщиною. «Я вважаю, що таку співпрацю потрібно тільки розвивати. Але при всьому цьому дуже прикро, що 18-ий місяць поспіль Україна не має свого посла в Угорській Республіці – в сусідній державі! Я думаю, що призначення посла тільки додало б поглиблення співпраці між двома країнами. Сподіваюся, це питання буде найближчим часом вирішене».

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору