ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Перевірка отримувачів субсидій: боротьба за справедливість чи економія бюджету?

    28 березня 2024 четвер
    42 переглядів
    Кабмін влаштував перевірку отримувачів субсидій.

    На третьому тижні лютого урядовці прийняли останні постанови, які дозволять перевірити отримувачів субсидій на ЖКП.

    Це направлено на те, щоб виявити громадян, які вказали неправильну інформацію про свої доходи, щоб отримати відшкодування на оплату «комуналки», повідомляє "Україна Комунальна".

    Зокрема, у Міністерстві фінансів підкреслили, що це дасть змогу створити аналітико-інформаційну систему електронної верифікації та моніторингу, допоможе виявити шахраїв і «мертві душі» серед одержувачів соціальних виплат, і тим самим допоможе покращити адресність соціальної допомоги на користь найнужденніших верств населення.

    «За ініціативою Міністерства фінансів уряд ухвалив постанови, які дозволяють забезпечити справедливість при наданні соціальної допомоги та ефективно боротися з шахрайством», - йдеться в повідомленні.

    Поміж тим, у Мінфіні наголошують, що ніякого ризику для законних виплат вона не несе.Про це заявила Міністр фінансів Наталія Яресько.

    «По-перше, верифікація - це дуже важливий крок у бік підвищення ефективності видатків бюджету, тобто ефективності використання податків, які платять громадяни і бізнес. Процес верифікації соціальних виплат передбачений бюджетом 2016, прийнятим Верховною Радою, і наше Міністерство робитиме все можливе, щоб провести перевірку якомога швидше», - зазначила глава Мінфіну.

    Втім, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко вважає, що субсидій на ЖКП у цьому році всім бажаючим не вистачить, незважаючи на те, що на ці цілі у Державному бюджеті закладено 35 млрд грн.

    За його словами, кількість бажаючих отримати компенсацію у цьому році може вирости до 7 млн у зв’язку із підвищенням тарифів на ЖКП.

    «Споживання газу населенням становить близько 18 млрд кубометрів на рік, з них 11 (млрд. - Ред.) припадає на приватні будинки. Цьогоріч у бюджеті закладено 35 млрд грн на субсидіювання населення по сплаті житлово-комунальних послуг», - сказав Міністр.

    Пан Зубко підкреслив, що у минулому році було виплачено 18 млрд грн. житлових субсидій, а це становить 3,1% загального бюджету України.

    «Цьогоріч (на субсидії. - ред.) закладено 35 млрд (гривень. - ред.), це вже 5% бюджету, але це може бути не вся необхідна сума. Через подальше підвищення тарифів кількість субсидіантів може бути збільшена до 7 млн, а не 5,4, як сьогодні», - наголосив чиновник.

    Втім, субсидії і перевірка їх отримувачів не єдине, що сколихнули країну. На тижні, що минає у Верховній Раді відбулися справжні бої за владу.

    Зокрема, частина парламентарів вимагала відставки уряду. А сам Президент Петро Порошенко 16 лютого попрохав як Генпрокурора, так і Прем’єр-міністра подати у відставку. Втім, Прем’єр все ж не прислухався до побажання Глави Держави.

    Втім, на цьому політичні «ігри» у Раді не закінчились. Наступного дня про вихід із коаліції заявила фракція «Батьківщина», аргументувавши свої дії тим, що у парламенті ніколи не було коаліції європейського зразка.

    На підтримку «Батьківщини» виступило також і Об’єднання «Свобода», яке було солідарне із діями своїх попередників та також покинуло лави коаліції.

    Втім, після цього, парламентська більшість все ж залишилась на плаву, адже, як виявляється, «Радикальна партія» офіційне не вийшла з коаліції, хоча неодноразово про це заявляли її представники ще влітку.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору