ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Рівіс: Маємо можливість творити реформи, а з ними – й гідне життя в наших селах і містах (ФОТО)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    57 переглядів
    Михайло Рівіс зустрівся з новообраними сільськими і селищними головами.

    У вівторок, 23 лютого, голова Закарпатської облради Михайло Рівіс зустрівся із новообраними сільськими і селищними головами краю, які проходять навчання у центрі підвищення кваліфікації державних службовців, у рамках обговорення питання децентралізації влади в умовах реформ.

    В обговоренні важливих питань подальшого розвитку громад краю також взяли участь перший заступник голови облради Йосип Борто, керівники підрозділів облради, центру підвищення кваліфікації державних службовців та експерт Офісу реформ у Закарпатській області Олег Лукша.
    Михайло Рівіс найперше привітав представників низової та водночас найближчої до людей ланки самоврядної влади краю. Він зазначив, що всі процеси, які спрямовуються керівництвом України на децентралізацію влади, зокрема, передачу повноважень від органів державної влади органам місцевого самоврядування. Аби могли впроваджувати інфраструктурні проекти, ефективно використовувати ресурси своєї громади задля її розвитку та рухатися впевнено крок за кроком уперед. Децентралізація передбачає, що найбільш ефективні менеджери – сільські голови будуть обиратися громадами.
    - На сьогодні маємо ситуацію, як казали китайці: «Щоб ти жив у період змін». Ми проходимо етапи об’єднання громад, бюджетної децентралізації. Бюджет області, на жаль, не такий, якого хотілося б. До прикладу, фінансування профтехосвіти - лише з обласного та місцевих бюджетів, що «закоротило» нам можливість займатися інфраструктурними проектами. 14 мільйонів гривень залишку в бюджеті - це дуже малі кошти і всі проблемні місця ними не вирішити, - зазначив Михайло Михайлович і продовжив: - У взаємостосунках з вами, з низовими ланками самоврядування, з громадами обласна рада має надавати всіляку підтримку для залучення не бюджетних коштів: інформаційну, методичну, сприяти участі у міжнародних і вітчизняних грантових проектах, ПРООН, залучати до співпраці в рамках транскордонного співробітництва краю з громадами європейських країн і в рамках програм розвитку добросусідства тощо.
    Говорилося й про те, що на Закарпатті є багаті населені пункти, в розпорядженні яких багаті бюджети, і вони за 2-3 роки зроблять ремонт усіх доріг, освітлення, облаштують соціальні об’єкти: дитячі садки, школи, фельдшерсько-¬акушерські пункти з кваліфікованими працівниками тощо. Звісно, якщо буде управляти цими громадами ефективний менеджер, інші – бідують і не мають навіть на зарплату працівниками сільських рад. Оскільки в них нема автозаправок, великих магазинів тощо. Щоб вирівняти цю тенденцію, Президентом підписаний Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад» для об’єднання бажань, зусиль і залучення коштів уряду. Адже уряд для таких об’єднаних громад додатково виділив півтора мільйона гривень. До речі, до таких громад переходить в управління і земельний ресурс. Крім того, вони матимуть ще й спрощений доступ до зарубіжних інвестицій. Звісно, на таку громаду покладається й більше обов’язків.
    - Як голова облради завжди знайду для вас, представників низової ланки самоврядування краю час, бажання і сили, щоб обговорити наболілі питання та знайти шляхи їх вирішення. Мої двері для вас завжди відкриті»,- наголосив М.Рівіс та додав: - Ми маємо можливість творити реформи, а з ними – й гідне життя в наших селах і містах і ми, однозначно, з цим справимося», - підсумував очільник облради.
    Йосип Борто найперше привітав новообраних керівників сільських і селищних рад та зауважив: «Ви взяли на свої плечі нелегкий тягар. Бажаю вам сил і натхнення, витримки, щоб його успішно понести. Всі ми чекаємо децентралізації влади. Якщо будуть передані владні повноваження на місця і відповідне фінансування, то все буде добре. Бо в цьому і закладений принцип субсидіарності. Сподіваюсь, що так і буде». Та побажав присутнім успішної роботи і мирного неба над головою.
    У ході зустрічі також йшлося про діяльність обласної ради у сфері транскордонного, прикордонного співробітництва, міжрегіональної співпраці. Наголошувалося, що керівництво облради приділяє особливу увагу налагодженню і розвитку транскордонних і прикордонних зв’язків для подальшого економічного розвитку краю, поліпшення інвестиційного клімату, особливо у контексті децентралізації влади та добровільного об’єднання громадян, завдяки якій органи місцевого самоврядування набувають додаткових повноважень.
    Закарпаття є найбільш інтегрований до Європи регіон України, який називають «Західними воротами» Української держави у Європейський Союз.
    Край має налагоджені партнерські зв’язки з шістнадцятьма регіонами таких європейських країн як: Угорщина, Словаччина, Румунія, Польща, Литовська Республіка та інші, з якими укладено відповідні угоди про співпрацю. Активним є співробітництво з краями Височина та Пардубіце Чеської Республіки, Кошицьким та Пряшівським краями Словацької Республіки. Тож, обласна рада закликає самоврядні громади активніше долучатися про проектів співробітництва.
    Олег Лукша розповів про хід децентралізації влади в України, реформування органів місцевого самоврядування та проблеми на цьому шляху. Присутні задавали багато питань та розповідали про хід реформ у своїх громадах.
    Прес-служба Закарпатської облради

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору