ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Курс валют на 25 лютого (+ новини економіки)

    29 березня 2024 п'ятниця
    48 переглядів
    Курс валют 25.02.2016

    Із січня цього року спеціалісти Державної фіскальної служби закрили 11 конвертаційних центрів. Вони обслуговували підприємства, що платили зарплату в конвертах своїм працівникам.

    За півтора місяці роботи ці конвертаційні центри завдали збитків держбюджету на 1,3 млрд. грн., а здійснили операцій із коштами на 10. 5 млрд. грн.

    "Конвертаційні центри – це фірми, що займають нелегальними оборудками із переведення електронних коштів у готівку таким чином, щоб це не було видно для податківців. Крім того, бeруть за свої послуги від 5 до 8 % за переведену суму. На жаль, в Україні вони вже стали доволі типовим явищем. Через такі центри працює від 55 до 58 % віх приватних підприємств", - говорить Володимир Марченко, економіст консалтингової компанії AFS.

    За його словами, закриття 11 конвертаційних центрів майже не позначиться на доходах до бюджету.

    "Їх більше 100, працюють в різних містах. Багато з них прикриваються іншим видом діяльності. З 2009 року це дуже прибутковий бізнес, зазвичай з ним пов'язані люди із Кабміну та Верховної Ради. Наприклад, за часів правління Януковича, його старший син за якихось 2-3 роки взяв під свій контроль більше половини цих центрів. Цікаво, що після втечі колишнього президента всі ці центри не закрили", - пояснює економіст.
    Він вважає, що основною причиною роботи конвертацій них центрів є високі податки на доходи підприємств і доходи фізичних осіб.

    "Зараз роботодавець має платити близько 52 % податку від зарплати свого працівника. Це дуже багато, особливо для компаній, що займаються консалтингом, консультаційними послугами, а не мають прибутку із торгівлі чи виробництва. Звісно, щоб оминути такі витрати, власники працюють із конвертаційними центрами", - пояснює економіст.

    На його думку, боротьба із зарплатами в "конвертах" й конвертацій ними центрами повинна стати однією з основних реформ цього року. Вона маже оздоровити економіку України.

    "У кожній державі є зарплати в "конвертах", навіть у таких розвинених як Франція та Німеччина. Тільки там це показник доходить рівня у 3-5 %. Боротьба із цим явищем скоротить видатки із бюджету, наповнить його й стимулює до роботи банківську систему. Адже коли будуть дані про зарплати більшості українців, можна буде згорнути чи не третину пільг. Як відомо, її отримують багато тих, хто має прибуток вище середнього. До бюджету підуть десятки мільярдів гривень у вигляді податків. А люди, що замість нелегальної зарплати отримуватимуть офіційну, зможуть брати кредити в банках. Попит на розстрочку допоможе банки вийти із кризи", - говорить Володимир Марченко.

    Він пропонує три основні способи, які допоможуть позбутися зарплат у "конвертах" і конвертацій них центрів.

    "По-перше, треба скоротити податок на прибуток фізосіб до 12-14 %, податок на доходи підприємства – до 15 %. По-друге, необхідно збільшити штрафи за нелегальну зарплату й публічно оголошувати підприємства, які її виплачують. По-третє, слід створити спеціальний підрозділ державної фіскальної служби, який би займався лише легалізацією зарплат. Щоб вивести всі зарплати із тіні, потрібно не більше трьох місяців. Просто влада не зацікавлена в цьому. Має зиск із роботи конвертацій них центрів", - говорить фахівець.

    Нагадаємо, за даними порталу працевлаштування "Хедхантер", 84% працівників в Україні отримують нелегальну зарплату.


    kurs_25_0.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору