ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

З чого роблять асфальт на закарпатських дорогах?

    20 квітня 2024 субота
    85 переглядів
    Автошляхи на Закарпатті: Яма на ямі!

    В останні тижні на Закарпатті пройшли були сильні дощі. Водою позаливало дороги. А відповідно водії не могли бачити ям і «губили» в тих ямах колеса.

    Чого варта вечірня пригода в Ужгороді навпроти будівельного гіпермаркету «Епіцентр», де через яму з десяток автомобілів залишилися без коліс. І це на вулиці Баб’яка, яку латають ледь не чотири рази на рік!

    Ми вже звикли до того, що у нас хорошою вважається дорога без ям і вже ніхто не звертає уваги, що хорошою є дорога не лише без ям, але й гладка і рівна дорога. Закарпатці постійно ставлять питання, чому в нас так часто ремонтують одну й ту саму дорогу. Невже не можна зробити дорогу один раз і на багато років.

    Комусь це не вигідно. Бо на ремонтах доріг можна списати багато коштів. Ніхто ж не порахує, скільки і чого витрачено на ремонт.

    З цього приводу Інтернет-видання ProZak.info цього тижня розмістило критичний матеріал. Пропонуємо вашій увазі.

    Чому після відлиги в Закарпатті з доріг разом зі снігом зійшов і асфальт

    Репліка нашого дописувача Романа Руснака цілком доречна з огляду на те, що в Закарпатті й в Ужгороді зокрема, з доріг разом зі снігом зійшов і асфальт.

    «Наприкінці літа минулого року влада Погорєлова розпочала грандіозний ремонт доріг в Ужгороді. Пригадуєте? Тоді в міській пресі влада хвалилася, що гроші є і все заасфальтують. Подивіться тепер на ці дороги — яма на ямі. Виявляється, проблема з дорогами не у відсутності грошей, а в тому, що у нас не навчилися робити асфальт. Таким чином, гроші просто йдуть у прірву. А це наші з вами гроші, дорогі закарпатці», — пише виданню ProZak.info Роман Руснак.

    Ми проаналізували деякі цифри та події, які стосуються ремонтів доріг у Закарпатті, й робимо таке саме резюме — у нас не вміють робити асфальт.

    До прикладу, на початку минулого року у Службі автомобільних доріг у Закарпатській області повідомляли, що на ремонт та експлуатаційне утримання автошляхів загального користування краю за рахунок держбюджету передбачено 67 млн. грн. Зокрема, 70 % планується спрямувати на дороги державного значення і 30 % — місцевого значення.

    Шляховики бідкалися, що це лише 25 % від мінімальної розрахункової потреби, а на дороги місцевого значення — до 8 %.

    Тим не менше, за виділені кошти шляховики провели ямковий ремонт 998,6 км доріг на найвраженіших ділянках: Київ — Чоп, об’їзна м. Ужгород — КПП «Ужгород», Велика Добронь — Мукачево, Довге — Іршава — Виноградів, об’їзна м. Мукачево, Хуст— Шаян — Вишково — Буштино, КПП «М. Березний» — Малий Березний, Берегово — Виноградів — В. Копаня, Нижні Ворота — Воловець — Міжгір’я.

    19,8 млн. гривень Закарпаття отримало з державної бюджетної програми «Розвиток дорожнього господарства областей української частини Карпатського Єврорегіону». Ці кошти витратили на поточний середній ремонт автодороги державного значення Мукачево — Рахів — Богородчани — Івано-Франківськ — Рогатин — Львів.

    Загалом Служба автомобільних доріг у Закарпатській області відповідає за 3348 км шляхів загального користування. Крім цього в краї є ще 5 тисяч кілометрів доріг комунальної власності, за які несуть відповідальність місцеві органи влади.

    Шляховики кажуть, що потреби на ремонт доріг у грошах становлять десь 700 мільйонів гривень.

    А тепер подивіться на згадані вище ділянки доріг, де шляховики прозвітували про ремонти. Де асфальт? Суцільні ями. То невже вони хочуть щорічно розбазарювати не 100 млн. грн., а 700 млн.?

    Навчіться спочатку робити якісний асфальт, який стоятиме не до весни, а хоча би кілька років. Так, як це є у всіх порядних країнах. Та й навіть в деяких областях України. Бо різниці немає скільки вам давати грошей. Ви і мільярди спокійно вкладете в лайно.

    До речі, всі роботи, які проводить на дорогах області Служба автомобільних доріг, нині виконує ДП «Закарпатський облавтодор» — саме це підприємство виграло тендер. А чи була створена комісія, яка перевіряє якість того, що продукує облавтодор і як виконує роботи? І чи немає в тендерній угоді пункту про те, що фірма-виконавець несе відповідальність за якість покриття?

    Така сама ситуація конкретно і в Ужгороді.

    Наш дописувач правий, перед місцевими виборами тодішня влада Ужгорода дійсно рапортувала про тотальний ремонт доріг і хвалилася, що грошей на це достатньо.

    115 вулиць, тротуари, території між багатоповерхівками Ужгорода запланував Віктор Погорєлов відремонтувати перед виборами. Знайшли без проблем на це понад 3 мільйона гривень.

    Окрім того капітальний ремонт дорожнього полотна було заплановано на 50 вулицях, і на це в бюджеті було 24 мільйона гривень.

    Влада Ужгорода навіть залучила проектний інститут із Вінниці, який розробив документацію для 10 вулиць Ужгорода. Виконували ремонт міське КШЕП, Будавтодор, ШБУ-58.

    І що? Де асфальт? Ви бачили, в якому стані дороги?

    Наведемо лише деякі цифри: 1 % із опитаних мешканців міста вважають, що дороги у місті перебувають у прекрасному стані, пише сайт Vsemisto. Такі дані американської компанії International Republican Institute, яка проводила в 22 областях України опитування на різні теми. За їх даними було опитано 17 тисяч респондентів.

    6 % жителів Ужгорода думають, що дороги міста перебувають у доброму стані. Натомість 21 % опитаних кажуть, що наші шляхи — у поганому стані, а 70 % респондентів називають їх жахливими. Це, скоріше за все, ті 70%, яким доводиться їздити цими дорогами щодня.

    До речі, у випадку набуття чинності закону про децентралізацію, витрати на ремонт доріг ляжуть виключно на місцеві бюджети. Все. Держава більше не буде давати на це гроші. Тому нашій владі вже зараз потрібно бути готовою до того, що гроші закарпатців будуть йти на той асфальт, яким наші шляховики покривають дороги. І вже не можна буде кивати на Київ, мовляв, недодають нам грошей на ремонт доріг. І тоді губернатор повинен буде взяти за шкірку головного дорожника і вимагати від нього якісного виконання доріг, бо інакше закарпатці візьмуть за шкірку самого губернатора.

    Ну і ще одне. Ми писали про те, що центральна влада як експеримент дозволила прикордонним областям брати на ремонт доріг певний відсоток із митних надходжень. Але центральна влада чомусь не внесла до цього списку областей Закарпатську область. Наші нардепи доволі інфантильні, щоб виправити цю помилку, а обласна влада наразі обмежилася лише листом від облради та губернатора до Кабміну.

    Цього замало. Бо це може бути порятунком. Надпланових надходжень із митних зборів може бути цілком достатньо, щоб забути про дефіцит коштів, які потрібні на ремонт доріг. Вперед, до роботи, лінивці!

    ЧИТАЙТЕ також: На Закарпатті розпочали ремонт покриття доріг (ФОТО)

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору