ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Курс валют на 2 березня (+ новини економіки)

    16 квітня 2024 вівторок
    37 переглядів
    Курс валют 02.03.2016

    Національний банк України і Кабінет міністрів дозволяють банкам спекулювати на валютному ринку й обвалювати курс гривні. Інших, тобто об'єктивних, чинників для девальвації української валюти немає. Отже, НБУ здійснює економічний злочин.

    Про це заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

    "Те, що зараз робить (або не робить) український Нацбанк, я інакше, ніж економічним злочином, назвати не можу", - зазначив експерт. За його словами, вже рік як в Україні немає жодних економічних причин для девальвації гривні.

    Новак зазначив, що є три чинники, які формують курс будь-якої грошової одиниці. Перше - це зовнішньоторговельний баланс, співвідношення експорт-імпорт. Торік він в Україні був позитивним - плюс $600 млн.

    "Не тому, що в нас прорив у економіці. Експорт у нас падає. Але набагато більше у нас впав імпорт за рахунок скорочення поставок російських енергоносіїв. Другий фактор - платіжний баланс, який розраховується під прямі фінансові потоки - відтік і приплив валюти в країну. Завдяки МВФ та іншим донорам, Україна і тут у плюсах. Майже $1 млрд за минулий рік. І третій фактор, який впливає на курс гривні - це державний борг. Ми отримали реструктуризацію на чотири роки, плюс велике списання боргів - тобто держборг теж чинить тиск на курс гривні", - сказав Новак.

    Експерт уточнив, що винні в девальвації гривні спекулянти-банкіри.

    "І, крім того, - НБУ постійно рапортує про збільшення золотовалютних запасів. Тобто виходить, що всі три курсоутворюючі фактори - позитивні, золотовалютні ресурси ростуть, а гривня девальвує. Це означає єдине - падіння гривні штучне і є наслідком спекуляцій на валютному ринку. А НБУ й уряд України просто спостерігають. Висновок напрошується - і Нацбанк, і уряд мають свій інтерес у незаконних валютних спекуляціях на ринку. Схема проста - банки переважно належать олігархам. А вони, як правило, експортно-орієнтовані. А девальвація вигідна тільки тим, хто має витрати в гривні, а отримує дохід у валюті", - пояснив Андрій Новак.


    kurs_2_0.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору