ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгородський науковець отримав вагому всеукраїнську відзнаку!

    16 квітня 2024 вівторок
    68 переглядів
    Іван Хланта з Ужгорода став лауреатом премії імені Ірини Калинець.

    Днями відомий фольклорист-науковець, провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури Іван Хланта став лауреатом премії імені Ірини Калинець за перемогу в номінації «Білі плями» історії України.

    Вручення відбулося у Києві.
    Засновником премії є Міжнародний благодійний освітній фонд ім. Ярослава Мудрого. З 2012 року вона присуджується за активну участь у громадсько-політичному житті України; видатні здобутки та успіхи, які сприяють розвитку українського суспільства; утвердження історичної пам’яті українського народу, його національної свідомості та самобутності; розвиток української освіти, культури та літератури; за громадську позицію та мужність у відстоюванні української позиції у державотворчому процесі; за низку публікацій (наукових, науково-публіцистичних, публіцистичних ), в яких утверджується авторитет України та вивчаються «білі плями» історії України; виявлення та популяризацію героїчних сторінок в історії України (у музейній справі).
    12 січня, до Дня українського політв’язня, Фонд щорічно присуджує премію особі, яка активно відстоює українські позиції у державотворчому процесі. Премія – це поштовх людей до громадянської позиції.
    Іван Васильович Хланта упродовж майже п’яти десятків творчого життя активно працює в кількох напрямках як фольклорист, літературознавець, бібліограф, мистецтвознавець, педагог і в кожній із них доробок майстра є відкриттям нових інтелектуально-мистецьких обширів.
    Наукові статті з літературознавства та фольклористики друкував у збірниках як в Україні, так і за кордоном. Його перу належать розвідки про життєвий і творчий шлях письменників Закарпаття та рецензії на їхні книги, а також збірники народнопоетичної творчості. Окремими виданнями вийшли написані та упорядковані ним фольклористичні книги «Народні пісні в записах Панаса Мирного та Івана Білика» (1977), «Правда і кривда» (1981), «Казки Карпат» (1989, 1990), «Оскар Кольберг. Казки Покуття» (1991), «Розумниця» (1992), «Мамине серце» (1993), «Трапила коса на камінь» (1993 – останні дві у співавторстві), «Коли собі заспіваю» (1993), «Казки про бідних і багатих» (1994), «Закарпатський вертеп» (1995), «Закарпатські замки у легендах, переказах та літературних творах» (1995), «Добра наука» (1995), «Колядки» (1998), «Володимир Гнатюк. Казки Закарпаття» (2001), «Вчора була неділенька» (2001), «Богородичні пісні» (2003), «Ой видно село» (2003), «Пісні Іршавщини» (2005), «Співайте Богові нашому, співайте» (2008), «Народні пісні українців Банату (Румунія)» (2009), «Співанки закарпатських гір і долин» (2009), «Пісня – то моє життя. Українські народні пісні з голосу Анни Опришко» (2013), «Пісня над Дунаєм. Народні пісні русинів (українців) Сербії»» (2014), «Літературно-мистецьке життя Копашнова: статті, нариси (2014), «Пісенна хвиля Оглядова. Українські народні пісні с. Оглядів Радехівського району Львівської області» (2015) та інші. У згаданих виданнях, призначених для науковців, широкого читача, у доволі стислій формі подано характеристику пісенного матеріалу, життєписні відомості про співаків, їх репертуар. Згадані збірники І.Хланти – це вагомий внесок у збереження і розвій української народної пісенності.
    І.Хланта уклав 20 бібліографічних покажчиків письменників Закарпаття. Найвагоміший із них «Літературне Закарпаття у ХХ столітті» (1995). Автор монографій «Тернистий шлях до храму» (1994 – літературні портрети письменників Закарпаття), «До джерел» (1994 – фольклористичні статті), «Пісня над Карпатами» (1994 – про Державний заслужений Закарпатський народний хор). Іван Хланта – ініціатор та організатор народного літературно-мистецького музею у рідному селі Копашново на Хустщині, що знаходиться в середній школі, куди безкорисливо передав значну частину зі свого колекційного зібрання. Він часто виступає перед учнями, вчителями шкіл області, працівниками культури, частий гість на обласному радіо й телебаченні.
    У 1997 році І.Хланта став лауреатом Всеукраїнської премії імені В.Антоновича, 2005 – літературної премії ім. І.Франка Всеукраїнського об’єднання «Письменники Бойківщини», 2014 – обласної премії імені Дезидерія Задора у галузі музичного і виконавського мистецтва у номінації «Фольклорист», 2015 – Всеукраїнської літературної премії імені Зореслава.
    Нагороджений медаллю «За доблесну працю» (1970), Грамотами Міністерства освіти України, Міністерства культури і туризму України та ін. З 2003 – член Національної Спілки журналістів України. З 2004 року йому присвоєно почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України». З 2015 року академік Академії вищої освіти України. Про творчість І.Хланти писала преса Білорусі, Молдавії, Польщі, Росії, Румунії, Сербії, Словаччини, Угорщини, США.
    Іван Хланта – досвідчений науковець. Його книги відзначаються жанровим багатством і розмаїтістю тематики, мають велике пізнавальне і виховне значення, здобули широку популярність у читача, дістали позитивну оцінку професійної критики. Вони потрібні у навчально-виховній роботі вчителям, учням, студентам, викладачам вищих навчальних закладів і всім, хто цікавиться художньою літературою, фольклором та мистецтвом України.

    Володимир МИШАНИЧ, провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору