ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Інформація для тих, хто хоче придбати дешеве б/у авто на закордонних номерах і їздити на пересічку один раз на рік

    24 квітня 2024 середа
    78 переглядів
    Тимчасове ввезення автомобіля на рік - покрокова інструкція на майбутнє

    Тимчасове ввезення автомобіля на рік: Покрокова інструкція на майбутнє
    Історія



    Історія


    Якщо дуже коротко, то все починалося так: Ужгород, блокування прикордонного КП «пересічниками», далі зустріч активістів з Геннадієм Москалем, створення ескізу законопроекту про дозвіл на тимчасове ввезення на рік, підготовка документа для вручення Юрію Луценку з метою реєстрації з його допомогою у Верховній Раді . Поки все це відбувалося, нардеп Віктор Балога реєструє дуже схожий законопроект, який отримав номер 4223, який передбачає якраз деякі зміни питання тимчасового ввезення авто на 365 днів.

    Тепер, оскільки два ідентичних (або дуже схожих) документа не можуть бути зареєстровані одночасно, опорою для «пересічників» та й для всіх інших, хто не проти робити ту саму «пересічку» раз на рік, служить саме документ №4223, з яким ми спробуємо розібратися детально, крок за кроком.

    Нагадаємо, що мова йде про законопроект, яким має ще пройти через комітети Верховної Ради, включення до порядку денного, два голосування з позитивним рішенням більшості нардепів, публікація, і тоді ця інструкція буде дуже до речі. А поки проведемо попередню теоретичну підготовку.



    Купівля авто за кордоном



    Що можна купити? - Транспортний засіб «особистого користування». До таких, згідно п. 60 статті 4 Митного кодексу України відносяться: наземні транспортні засоби товарних позицій 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД та причепи до них товарної позиції 8716, плавучі засоби і повітряні судна, зареєстровані на території відповідної країни, перебувають у власності або тимчасовому користуванні відповідного громадянина та ввозяться або вивозяться цим громадянином у кількості не більше однієї одиниці на кожну товарну позицію виключно для особистого користування, а не для промислового або комерційного використання.

    Транспортний засіб має мати реєстрацію в «своїй» державі і не зніматися там з обліку. Тобто, або оформлено «на вас», або ви вписані в «техпаспорт» як співвласник, або є інші документи на право розпорядження таким транспортним засобом, які можуть бути визнані Українською стороною.

    Відповідно, такий ТЗ повинен мати весь необхідний дозвільний пакет, який потрібно для експлуатації його на території країни реєстрації. У такий пакет можуть входити: свідоцтво про реєстрацію, страховий поліс, відмітка про проходження техогляду, документ про сплату необхідних податків та / або дорожніх зборів, а також можливі і інші документи, відповідно до законодавства країни, в якій «приписаний» автомобіль. Транспортний засіб має бути «чистим» - без несплачених штрафів, призначених через системи автофіксації (дорожні камери), бажано не бути заставним майном в договорі кредитування або лізингу, ну і ясна річ, не значитися в списках викрадених.


    Тимчасово в'їжджаємо


    Оскільки «розмитнювати» автомобіль ми не збираємося, на прикордонному пропускному пункті ми оформляємо режим «тимчасове ввезення». Ввозячи ТЗ як фізична особа, згідно поточної редакції законопроекту №4223 для використання ТЗ на іноземних номерах буде потрібно оформлення письмового зобов'язання зворотного вивезення такого ТЗ. Ця операція проводиться заповненням відповідного розділу митної декларації, копія якої буде зберігатися в митному органі.


    Експлуатація


    У цій частині все залишається «по-старому». Згідно п.4 статті 380 Митного кодексу України «Тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування можуть використовуватися на митній території України виключно громадянами, які ввезли зазначені транспортні засоби в Україні, для їх особистих потреб». Якщо сказати простими словами - на автомобіле- «халупі» їздити можна тому, хто його ввозив, їздити тільки в особистих цілях, тобто не надаючи, наприклад послуг таксі, перевезення вантажів і т.д.

    Чи не довше, ніж через 2 місяці після ввезення, згідно з Постановою КМУ №1388 (від 07.09.1998г) «Про затвердження Порядку реєстрації транспортних засобів» авто слід зареєструвати в Сервісному центрі МВС. Номерні знаки держави «приписки» ТЗ при цьому слід здати в СЦ МВС, замість них отримати тимчасові номери і техпаспорт з обмеженим (згідно митної декларації) терміном дії. Після закінчення терміну тимчасового ввезення, всі операції слід провести в зворотному порядку - отримати «рідні» номери і вивезти автомобіль за межі митної території України.


    Що з Євро-5?


    Чи потрібно вибирати автомобіль, що відповідає нормам не нижче Євро-5, якщо його ввозити тимчасово? Відповідно до Закону «Про деякі питання ввезення та реєстрації ТЗ на території України», якщо ТЗ ввозиться тимчасово, то дії вимоги відповідності нормам Євро на такий ТЗ не поширюються.
    вивіз

    Термін, передбачений в законопроекті для «тимчасового ввезення» становить 365 днів. Він може бути продовжений не більше ніж на 60 днів за певних умов (наявності форс-мажорних обставин підтверджених документально). Далі ТЗ слід вивезти за межі митної території України. Перед цим слід в СЦ МВС здати тимчасові номерні знаки і таке ж свідоцтво про реєстрацію, отримати «оригінальні» номери, і попрямувати до кордону. Залишаючи територію України необхідно мати візу (якщо країна приписки МС вимагає візи для в'їзду), а також пам'ятати про необхідність підтримки в актуальному стані дозвільного пакету, про який описано раніше (страховки, техогляд і т.д.), інакше можуть виникнути проблеми в тій країні, де автомобіль зареєстрований. На деяких прикордонних контрольно-пропускних пунктах існує можливість «пересічки» з розворотом, без заїзду на КПП сусідньої країни, але при цьому слід врахувати, що якщо прострочити «там» страховку, проведення техогляду або сплату необхідних податків, можна отримати «свіжі» проблеми, вже з боку держави, в якій зареєстрований автомобіль.


    Що далі?


    А далі знову дивіться розділ «тимчасово в'їжджаємо», і інші, які, якщо законопроект №4223 отримає статус закону, ви зможете вивчити на практиці, купивши б / у авто за кордоном, з метою «тимчасового ввезення» в Україну. Нагадаємо, що документ з номером 4223 лише законопроект, і йому чекає непростий шлях до того, щоб стати законом, і на цьому шляху передбачається чимало перешкод.

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Вже скоро Україну можуть заполонити дешеві "б/у" автомобілі з Європи

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору