ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Полювання "чорних" нотаріусів на квартири самотніх пенсіонерів

    25 квітня 2024 четвер
    71 переглядів
    «Чорні» нотаріуси позбавляють законних власників їх житла

    У Києві щосили орудують «чорні» нотаріуси, які позбавляють їх законних власників житла. Юристи вважають, що причина — у вільному доступі до Держреєстру нерухомості, і радять ні за яких обставин не давати документи і навіть ксерокопії в чужі руки.



    Історія, сталася на Печерську.


    «Я абсолютно випадково дізнався, що квартира, яка належала моєму батькові, вже йому не належить. Відповідь виявився банальним — її вкрали. Ми звернулися в поліцію. Як виявилося, такий «чесний» нотаріус Олена Т. опинилася в змові або з примусу провела операцію купівлі-продажу квартири батька (повністю підробленими документами або без таких, слідство покаже) громадянці Г. Ця громадянка взяла позику у громадянина Ж. і дає в забезпечення цієї позики знову «придбану квартиру, оформивши цю угоду вже в іншого нотаріуса», — розповів нам син потерпілого.

    За його словами, оскільки громадянка Г. не виконує своїх зобов’язань, то громадянин Ж. йде до третього нотаріуса і спокійно по іпотечній застереженні оформляє на себе право власності на батьківську квартиру, причому чи не абсолютно законно.

    Незаконні дії з боку нотаріусів виросли в багато разів. На думку адвоката Івана Лібермана, з тих пір як дозволили користуватися Єдиним держреєстром і вносити відомості, що рівень шахрайства збільшився.

    Причому аферисти йдуть на будь-які кроки, щоб заволодіти чужим майном. «Молодий чоловік, який згодом виявився шахраєм, попросив свою дівчину, з якою разом проживала в її квартирі, взяти в Жеку форму №3. Зняв ксерокопію з цієї довідки, заклеївши графу, де вказані власники (ними були дочка й мати), а друк відсканував. Після цього звернувся до свого нотаріуса, який і оформив договір про заставу майна для отримання кредиту», — навів приклад Ліберман.

    Таку ж аферу провернув і один співмешканця дівчата, продовжує юрист. Про цих аферах дізналися батьки обох і подали заяву в поліцію. За обома фактами були відкриті кримінальні провадження

    У Нацполиции нам підтвердили, що подібних звернень досить багато: «В основному звертаються жителі дорогих районів — Печерського, Подільського, Шевченківського. Учасники афери обчислюють за Держреєстру, хто проживає в квартирах. Після цього збирають інформацію про мешканців. Їх клієнти, як правило, самотні пенсіонери, інваліди або недієздатні люди».

    З обманом людей похилого віку не раз стикався і директор Центру допомоги та соціального захисту пенсіонерів «Пенсіон» Михайло Вулах. «Найскладніше з договорами дарування. Замість договору про довічне утримання нечесні нотаріуси підсовують договір, за яким квартира відразу переходить іншим власникам. Або приходять «комунальники», які нібито допомагають оформити субсидії. Пенсіонери погоджуються дати доручення, а нотаріуси виписують їх не тільки на оформлення документів, але і на продаж квартири. Я б позбавляв таких нотаріусів ліцензії», — говорить Вулах.

    За словами правозахисника Едуарда Багірова, доступ до Держреєстру є прогресивним рішенням. Але з іншого боку, це спростило роботу «чорних» нотаріусів.

    «У них є всі дані, тому купити-продати квартиру без участі господарів — цілком реально. А літні люди страждають частіше, тому що у них немає сил і можливостей доводити свою правоту в судах. Суд може тривати протягом п’яти–шести років», — розповідає Багіров.

    Тим часом справжнього власника можуть виселити. Для цього є різні способи. Можуть виселити через суд, а можуть звернутися до колекторським компаніям, які приходять додому і викидають речі, наявність родичів на це не впливає.

    «Мене дивує, що ці випадки відомі, але я поки не бачив жодних змін у законодавстві, щоб нотаріуси в майбутньому не могли оформляти такі купівлі-продажу. Їх поки ніхто не покарає», — говорить Багіров

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Реакція матері на знущання свого сина над однокласницею шокувала цілий світ!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору