ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Дах із вежі-донжону Невицького замку, добре, що не впав на голови людей!

    18 квітня 2024 четвер
    93 переглядів
    У Невицькому замку впав дах із вежі-донжону.

    Сьогодні вночі з відомої на Закарпатті середньовічної споруди впав дах.

    "Я сейчас тут. Куча журналистов, МЧС, областное начальство. Это случилось сегодня около 4-х утра. Ужгородский район потерял свою самую узнаваемую памятку. Слёзы на глазах", - повідомив на сторінці у Фейсбуці відомий блогер Олександр Богданов.

    Колись це був важливий стратегічний пункт, зі стін якого можна було контролювати вихід із Ужанської долини, яким проходив торговельний шлях із Угорщини у Галицько-Волинське князівство. Замок уперше згадується на початку XIV століття як опорний пункт місцевої феодальної фронди проти королівської влади Карла Роберта Анжу. Зруйнував замок під час релігійних війн у 1644 році трансільванський князь Дьордь ІІ Ракоці. Нині на місці могутньої споруди, на висоті 260 метрів над рівнем моря, лишилися стіни, башта та сліди оборонних валів.

    У Невицькому замку було 41 приміщення, а загальна площа становила 1,5 тисячі квад-ратних метрів
    — Замок уперше згадується на початку XIV ст. як опорна база місцевого феодального бунту проти королівської влади Карла Роберта Анжу.
    — У часи Середньовіччя в неприступній фортеці, яка стоїть на 260-метровій горі вулканічного походження, ховали молодих наречених із відомих аристократичних родин. Звідси — Замок наречених, Невестський замок.
    — Колись це був важливий стратегічний пункт, зі стін якого можна було контролювати вихід із Ужанської долини, яким проходив торговельний шлях із Угорщини у Галицько-Волинське князівство.
    — Найстарішою спорудою Невицького замку є донжон, товщина його стін якого колись сягала 2,8 метра. Тоді тут були земляні й переважно дерев’яні укріплення.
    — Розвиватися як потужна оборонна споруда фортеця почала на
    рубежі ХІІІ—ХVІ століть. На цій території відбувалися збройні сутички між угорськими, французькими, італійськими й місцевими магнатами, міщанами та селянами.
    — У 1328 році угорський король Карл Роберт із династії Анжу передав замок у володіння своїм італійським прибічникам Другетам.
    — Сучасний вигляд замку з’явився на межі ХV—ХVІ століть: зов­ нішні перебудови вже закінчені, зміни відбувалися хіба що в інтер’єрі. За кращих часів у замку було 41 приміщення, а його загальна площа становила півтори тисячі квадратних метрів.
    — 1644 рік став фатальним у історії Невицького замку. Трансільванський воєвода Дьордь І Ракоці знищив його як володіння прибічника австрійського трону. З тих пір Невицький замок лежав у руїнах.
    — У 1969—1971 роках відбулася часткова консервація руїн. З того часу замок не реставрували. Нині на місці могутньої споруди на висоті 260 метрів над рівнем моря лишилися стіни, башта та сліди оборонних валів.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору