ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Він був єдиною моєю опорою у житті" - спогади матері про загиблого в зоні АТО кіборга з Іршавщини

    28 березня 2024 четвер
    104 переглядів
    Іршавець Юрій Соколачко пішов захищати Україну влітку 2014 року

    Днями іршавські полісмени навідались до матері загиблого «кіборга» з Донецького аеропорту - 43-річного Юрія Соколачка з села Лоза. Юрія нагороджено орденом «За мужність» III-го ступеня. Посмертно...

    Іршавець Юрій Соколачко пішов захищати Україну влітку 2014 року. Залишивши вдома стареньку матір, пішов на фронт, не роздумуючи. Він міг відмовитись від мобілізації, адже три місяці перед тим переніс важку операцію. Проте пішов служити.

    Мати Марта Романівна намагалась відмовити сина. Однак старенька не знала, що Юрій іде служити у Збройні Сили України добровольцем, а офіційна повістка була тільки приводом… Про це знав тільки сам Юрій і тодішній сільський голова Лози Іван Петенько. Перед від’їздом на фронт Юрій попросив його, в разі біди, допомагати матері та сестрі з дітьми.

    Закарпатець служив у 79-й аеромобільній бригаді в м.Миколаїв. Щодня по кілька разів телефонував матері. Заспокоював, що все буде добре. Розповідав, як несе службу, надсилав фото.

    Вже після розповідали його товариші по службі, що Юрій не цурався ніякої роботи, лагодив техніку, виконував господарські роботи. Йшов виконувати завдання, від яких інші могли відмовитись. А в бою був справжнім героєм!

    Пізно ввечері 28 вересня 2014 року (була якраз субота) він зателефонував матері. Розпитав, як вдома справи, і повідомив, що завтра йде виконувати важке завдання. Тому вирішив подзвонити… Наступного дня мати дзвінка від сина не дочекалась. Натомість зателефонували його товариші й повідомили, що Юрій загинув під час оборони Донецького аеропорту… Тіло загиблого довго не могли забрати й привезти додому. Лише 7 січня 2015 року Юрія Соколачка було поховано на рідній землі у селі Лоза на Іршавщині.

    Марта Романівна ніяк не може забути того нічного дзвінка сина. Зі сльозами каже: «Якби я знала, що це остання розмова з сином… Він був єдиною моєю опорою у житті...»

    Нині мати проживає одна, хоча частенько навідують бабусю внуки, які живуть неподалік. 15 травня 2015 року Указом Президента України Юрія Івановича Соколачко посмертно нагороджено орденом «За мужність» III ступеня,інформує Відділ комунікацуії ГУНП в Закарпатській області.

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ "Вдома ще складніше, ніж на Донбасі!" - закарпатський боєць АТО

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости