ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Караул не кричіть. Тополі ніхто не знищує! (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    65 переглядів
    Тополі на косинській трасі віджили своє!

    Що й казати, перестарілі дерева й насправді треба пиляти, однак людям про це слід через ЗМІ щиро та правду сказати.

    Днями на інтернет-сайтах з’явилася шокуюча, на перший погляд, фотоінформація з приводу вирубування дерев на автодорозі Велика Бейгань – Косино. Що й казати, тополі десятиріччями прикрашали цю трасу на кордон і до термальних джерел. Таке повідомлення в соцмережі зробив якийсь Олександр Радиш. Він також повідомляє, що ось такою є наша дорога у Європу. Наголошує: у прямому сенсі! Отже, ніби резонно запитує, чому по-варварськи знищують дерева? Бо це нібито й насправді хвилює багатьох жителів Берегівського району та його численних гостей. Усі тямлять, що ці тополі свого часу неабиякої втіхи, холодочку додавали косинській дорозі. Її протяжність немала – понад кілометри два. А нині близько 340 дерев пиляють, рубають, ріжуть, кромсають, тут щоденно чути гул бензопил, цюкання сокир тощо. На світлинах добре видно, що дерева всі лежать долілиць. А потім їх розпилюють і кудись деревину вивозять, а віття спалюють. Автор дуже слушно запитує: хто це робить і навіщо?
    Звісно, автору інформації можна тільки подякувати за такі оперативність і переживання з приводу нищення нашого "зеленого друга". Але водночас його, як і численних читачів, змушені розчарувати: старі дерева обабіч шляху пиляють-рубають законно, у цьому плані є відповідне розпорядження голови районної адміністрації. Директор Берегівського держлісгоспу Михайло Лакатош детальніше розказав, що і насправді прийшла пора вирубати ці дерева. Тим паче, що на більшості вже сухе гілля аж до вершечка. Звісно, свого часу вони прикрашали місцевість, та й садили їх у далеких вже в часі 60-их роках минулого століття. Такою була практика – озеленювати узбіччя. Але зараз тополі вже перестарілі, стали ламкі та аварійні, можуть впасти посеред дороги навіть від подуву легкого вітерця. А якщо буря прийде, то ламатимуться та лягатимуть, немов сірники. Не дай Боже, стара тополя гепнеться посеред траси чи на машину повалиться – тоді знову шукатимуть крайнього й звинувачуватимуть усіх та вся, чому, мовляв, влада не подбала про безпеку цієї автодороги. Слід сказати, що тополі у віці 50-60 і більше років вже починають гнити й трухлявіти. На косинській трасі дерева також утратили товарний вид, і їхня вирубка – це аніскільки ані злочин, ані скандал. Зокрема, у Європі вже давно відмовилися від але й обабіч трас. Свого часу це було модно, навіть виправдано, бо їздило шляхами машин значно менше, нині ж їх побільшало в рази. Трапляється, що на ходу щось ламається, "злітають" колеса, і авто кидає у кювет, де могутні дерева. Тож коли аварія, від удару гинуть люди. А не було б дерев, а чисте поле, то й жертв можна уникнути.
    000-258-1.jpg
    На Берегівщині, як і в будь-якому іншому районі, є компетентні служби, які відповідають за цю справу. Як удалося дізнатися, дерева й насправді дозволила пиляти-рубати влада, бо вони через старість уже нікудишні та аварійні. Колись за це відповідальними були дорожники (райШЕД), тож начальнику цієї структури Юрію Ісаку ми й зателефонували. Він також підтвердив, що тополі однозначно необхідно рубати, бо вони, як та вата, і старі, і трухляві, і гнилі, тож потенційно небезпечні. Але можна було про цю акцію розповісти у засобах масової інформації, по радіо вголос людям про це сказати. Невже краще мовчати та різного роду плітки в нарід запускати, напругу нагнітати? А то виходить, зреагував якийсь пан Радиш й інформацію в Інтернет запустив. Що ж воно та як насправді – це нікого вже нехай не цікавить.
    Отже, друзі, караул не кричіть. Тополі на косинській трасі, що веде до кордону в бік Європи, ніхто не нищить. Дерева своє віджили, тож їх просто пиляють згідно правил і абсолютно законно. Така ж дія буде здійснюватися і за містом Берегово у напрямку Мужієва – у районі Малої гори. Тополі на цій ділянці хоча й красиві, але також у аварійному стані, деякі навіть без крон, гнилі, звісно, їх пилятимуть, рубатимуть, стинатимуть. І пишемо про це заздалегідь, аби менше було шуму, крику, гармидеру, лементу, перепалок тощо.

    Михайло СИНЬООКИЙ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору