ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Нічого святого! Рецидивіст продавав крадене Євангелія, надруковане у 1784 році! (ФОТО)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    80 переглядів
    На Вінниччині рецидивіст продавав крадене Євангелія, якому понад 200 років

    П'ять старовинних церковних книг, які вилучили правоохоронці наприкінці минулого року у злодія-рецидивіста, мають велику цінність.

    Щойно став відомим результат мистецтвознавчої експертизи старовинних церковних книг, які у листопаді минулого року правоохоронці вилучили 33-річного жителя села Скибинці Тостянецького району. Чоловік намагався продати книги. Носив їх селищем у торбі та шукав покупців. За п'ять книжок просив п'ять тисяч. Чоловік неодноразово судимий за крадіжки, тож, закралася підозра, що й цього разу не з власної домашньої бібліотеки він виніс книги, хоча саме на такому варіанті «букініст» наполягає до цих пір.

    Дуже швидко з'ясувалося, що така крадіжка в районі дійсно була: не стало книг у Скибинецькій церкві.

    — Місяць всього було, як мені довірили ключ від церкви, — розповідає дяк Петро Ткач, — приходжу у церкву по кадило, а його немає. Привезли кадило із Глибочка, за трохи і того не стало. Тоді люди склалися грошима і за 600 гривень купили нове. То це кадило я вже зберігав удома.

    А в листопаді не стало старовинних книжок. Їх п'ять було.

    Євангеліє читали, решта священних писань стали експонатами церковного музею. Ціни тих видань ніхто не знав.

    — Ми відправили книги на мистецтвознавчу експертизу і от тільки зараз отримали результати, — розповідає інспектор поліції Вікторія Хреїк, — книги раритетні, мають історичну цінність, особливо Євангеліє, надруковане у 1784 році у Москві. Його оцінено у 13, 557 грн. 99 коп.

    Це Євангеліє разом з іншими книгами передала на церкву донька священика Семена Романовича, що правив у Скибинцях у 70-х роках. Та тільки правив не у теперішньому храмі, що оселився у колишній бані. За часів Семена Романовича у селі була справжня дерев'яна церква, збудована у 1871 році зі споруди перевезеної із Губника. Проіснувала ця церква трохи більше 110 років.

    — У 1984 році, коли ми з дружиною відпочивали у Трускавці, мені повідомили, що церкву у Скибинцях, а за нею і в Глибочку (це одна сільська рада) підірвали, — розповідає тодішній голова місцевого колгоспу Петро Мельник, — відповідна рознарядка прийшла «згори» місцевій владі. Хтось відстоював свої храми, а хтось слухняно виконував вказівку. Між іншим, із дощок знищених церков викладено підлогу Глибочанської школи, яка саме тоді будувалася.

    Церкву у Скибинцях більше не відбудовували, а сьогодні вже й немає для кого. Постійних прихожан набереться не більше восьми. Та й у самому селі з кожним роком людей меншає. Колишнє місто Красне Поле зійшло до маленького поселення, де не нарахувати й 300 жителів.

    Фото надані Тростянецьким відділенням поліції

    Нагадаємо, на Закарпатті злодій із церкви поцупив хрестик та кілька церковних книг

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору