ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгород. Міжнародному дню ромів присвячується...

    23 квітня 2024 вівторок
    92 переглядів
    В УжНУ намагаються налагодити діалог між ромами і неромами

    4 квітня на відділенні журналістики відбулася презентація першої інтегрованої сертифікатної програми «Ромські студії в УжНУ», яка має на меті налагодження діалогу між ромським та неромським населенням.

    До медійників завітали кандидат історичних наук, доцент Михайло Зан, вчитель вищої категорії, відмінник освіти України Євгенія Навроцька, кандидат історичних наук Наталія Зіневич, викладач суспільних наук Мирослав Горват і магістр політології, викладач факультету суспільних наук Петро Габрин, повідомили в Медіацентрі УжНУ.

    Студентам запропонували прослухати безплатний спецкурс упродовж 2016/2017 навчального року, опановуючи унікальні ромознавчі навчальні дисципліни. Після закінчення курсу студенти матимуть знання з галузі ромознавства.

    Учасники «Ромських студій» мають можливість ознайомитися з сучасними трендами в ромській тематиці, взяти участь у креативному просуванні бренду «Ромські студії» в Україні, а також долучитися до популяризації культурної спадщини ромів у просторі мультикультурної Європи.

    Лідери програми обіцяють цікаве й насичене навчання, змогу спілкуватися із запрошеними ромськими культурними діячами і громадськими активістами, а ще – нагода участі в міжнародних проектах і програмах студентського обміну.

    Програма «Ромських студій» в Україні започаткована в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» у листопаді 2012 року, проте не виявилася успішною. Отож «Ромські студії в УжНУ» можна вважати першою програмою такого масштабу з серйозними намірами її керівників.

    Організатори розповіли про недооцінення ромської громади, навели приклади різних публікацій у ЗМІ, в яких журналісти висвітлюють життя ромів з кримінального боку, не маючи для цього підстав. Михайло Зан наголосив, що тільки 1,3% публікацій про ромів є правдивими.

    Студенти дізналися про наукові ромські установи в Угорщині, Чеській та Словацькій Республіках. Віктор Човка розповів про своє навчання у Центральному Європейському університеті (Будапешт) та програми «Roma English Language Program» та «Roma Graduate Preparation Program». Присутні почули про внесок ромів у мистецтво нашого краю. Пані Зіневич розповіла про ромське радіо «Сhiriklo» (у перекладі – «птах»). Говорили й на таку серйозну тему, як голокост ромів.

    Це була цікава розмова у формі дискусії. Студенти-журналісти бурхливо реагували на інформацію, ставили багато питань, висловлювали власні думки про проблему ромів на Закарпатті.

    28 квітня відбудеться остання презентація програми «Ромські студії», у якій візьмуть участь студенти-роми з різних куточків України: вони утворили дослідницьку групу та фіксують діалекти ромської мови. Точна інформація про зустріч буде опублікована трохи згодом на сайті УжНУ.

    Наразі триває набір у фокус-групу з 25 студентів різних спеціальностей – політології, історії, соціології, соціальної роботи, психології та журналістики.

    Агнеса Сабелко, студентка відділення журналістики УжНУ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору