ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

З 1 травня українцям підвищать зарплати, пенсії та іншу "соціалку"!

    18 квітня 2024 четвер
    73 переглядів
    Наскільки багатшими стануть українці з 1 травня?

    У 2015 році соціальні стандарти в Україні зросли на 18%, однак через інфляцію, яка перевалила за 40%, населення практично не відчуло якого-небудь поліпшення матеріального становища.

    У зв'язку з цим Кабінет міністрів цього року вирішив скоротити прірву між бажаним і дійсним і запланував чергове підвищення соцстандартів в 2016 році, перший етап якого почнеться з 1 травня.

    Прожитковий мінімум

    Міністр соціальної політики Павло Розенко пообіцяв, що з 1 травня прожитковий мінімум буде збільшений відразу на 5,2%.
    "Ми вводимо режим постійного підвищення соціальних стандартів для відновлення купівельної спроможності населення", - пояснив він головну мету перерахунку доходів населення.

    Зокрема, розмір мінімальної виплати для працездатних громадян складе 1450 грн, для тих, хто втратив працездатність, - 1130 грн, для дітей до 6 років - 1128 грн, для дітей від 6 до 18 років - тисяча п'ятсот тридцять одна гривня.

    Зарплати бюджетників

    Паралельно з підвищенням соціальних стандартів Мінсоцполітики має намір також підвищити мінімальну зарплату і посадовий оклад для 3,5 млн працівників бюджетної сфери.

    Однак якщо мінімальна зарплата підвищується на 5,2%, то посадовий оклад в травні буде збільшений на 6,5%. Таким чином, за словами Розенка, уряд скорочує розрив, який склався протягом семи останніх років між першим тарифним розрядом і мінімальною зарплатою.

    "Найближчим часом ми вийдемо на те, щоб виконати Закон України, де чітко написано, що перший тарифний розряд повинен бути дорівнює розміру мінімальної зарплати", - підкреслив міністр.

    Виходячи з цих міркувань, з 1 травня Кабмін збільшить оклад вчителів вищої категорії на 152 грн, директорів шкіл - на 185 грн, ректорів вузів - на 300 грн, старших наукових співробітників - на 200 гривень.

    Що стосується сфери охорони здоров'я, то, відповідно до нових розрахунків, оклад головних лікарів зросте на 230 грн, лікарів вищої категорії - на 180 грн, терапевтів вищої категорії - на 160 гривень.

    Збільшення до пенсій і соціальної допомоги

    Підвищення мінімальних виплат, безумовно, не могло обійти стороною і найменш захищену категорію населення - українських пенсіонерів.

    Розенко зазначив, що підвищення мінімальної пенсії за віком буде відбуватися відповідно до збільшення прожиткового мінімуму на 5,2%, і мінімальна пенсія з 1 травня складе 1130 грн. Він також додав, що перегляд розмірів пенсійних виплат торкнеться 6,5 млн українців.

    Наприклад, розмір пенсії для шахтарів збільшиться приблизно на 170 гривень і становитиме 3400 грн з травня 2016 року.

    Середній розмір зростання по втраті годувальника складе від 60 до 90 грн, а для тих, хто отримує допомогу по втраті годувальника, який був військовослужбовцем, пенсійна виплата збільшиться приблизно на 120 гривень.

    Також з 1 травня уряд збільшить суми близько 80 категорій соцвиплат і різних компенсацій.

    Так, підвищення державної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам складе в середньому 120 гривень. Підвищення допомоги на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, почнеться від 120 грн на дітей від 6 років і до 150 грн (на дітей до 18 років).

    Зарплати чиновників

    Мабуть, найбільш відчутні фінансові зміни очікують чиновників державних органів.

    Так, з 1 травня вступають в дію відповідні норми Закону України "Про державну службу". За словами глави Мінсоцполітики, реформування оплати праці держслужбовців буде тривати поступово до 2018 року.

    "Ми будемо вводити відповідні заохочення для держслужбовців, що дозволить нам залучити до держслужби кваліфікованих професіоналів, встановити конкурентоспроможний рівень зарплат для держслужби, встановити уніфіковану модель посадових окладів і стимулювати держслужбовців до більш ефективному виконанню завдань", - заявив він.

    Якщо сьогодні в структурі оплати праці держслужбовця лише 30% - посадовий оклад, а 70% -надбавка, доплати і премії, то після закінчення реформування системи оплати праці все зміниться з точністю до навпаки.

    "Це дасть можливість дійсно зробити професійну держслужбу. Розмір оплати праці держслужбовців не буде залежати від настрою міністра або керівника установи в даний момент", - упевнений Розенко.

    Однак радіти варто не всім чиновникам, оскільки в оплаті праці буде проведено розмежування для держслужбовців, політичних і адміністративних посад. Міністр підкреслив, що за межі держслужби будуть виведені політичні посади, помічники керівників органів виконавчої влади, помічники народних депутатів України, а також працівники, які виконують обслуговуючі функції.

    Крім того, вводиться трирівнева диференційована система з урахуванням юрисдикції державних органів: територія України (міністерства і центральні органи виконавчої влади), територія одного або декількох областей і територія одного або декількох районів. Кожна з категорій буде мати по дев'ять груп оплати праці.

    Мінімальний посадовий оклад в державних органах центрального рівня становитиме від 3600 грн, максимальний - 12 тис. Грн для категорії держсекретарів. Зростання посадових окладів в області на першому етапі становитиме від 2500 грн до 10 тис. Грн. (Для голови обласної державної адміністрації). На районному рівні мінімальний розмір посадового окладу складе від 1700 грн, максимальний - 8600 гривень.

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ МЗС прокоментувало шокуючі результати референдуму в Нідерландах щодо асоціації ЄС з Україною

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору