ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Про шкоду і користь вовків в лісах Закарпаття (ФОТО)

    29 березня 2024 п'ятниця
    281 переглядів
    Чому не варто жаліти хижаків, які винищують молодняк?

    Чому не варто жаліти хижаків, які винищують молодняк оленя, козулі та зайця на Закарпатті

    Написати цю статтю мене спонукало те, що в останні роки в пресі та на телебаченні розгорнута полеміка про нібито користь вовків в мисливському господарстві як санітарів лісу.

    Однак з таким твердженням погодитись не можливо по одній простій причині: вовки, на жаль, не споживають хворі лісові дерева та кущі, а їдять оленів, козуль та інших мешканців лісу. У так званих «захисників» вовка чомусь побутує хибна думка, що хижаки полюють виключно на хворих та ослаблених тварин, але роки, пропрацьовані в мисливському господарстві, дають мені право не погоджуватись з подібними твердженнями.

    Адже в гірських районах нашої області протягом тридцяти-сорока років не зафіксовано жодного випадку відпаду оленів та козуль по причині інфекційних чи інших хвороб. Безперечно, траплялись випадки загибелі тварин від переохолоджень, і то в роки великих зимових снігопадів, але це цілком природне явище. Тож мені не зрозуміло, на яких підставах існує твердження про користь вовків для лісових та польових мешканців.

    Згідний, що вовки, як і всі інші мешканці лісу, мають право існувати в складі фауни, згідний з тим, що після лютого полювати на вагітних вовчиць не гуманно, також не гуманно розривати нори та добувати щенят чи молодих, не здатних до самостійного виживання, особин. Але як бути з цілком сформованим дорослим виводком, який вже виріс й навчений батьками в прийомах полювання, здатний до самостійного проживання та вдало полює, наносячи величезну шкоду мисливському та сільському господарствам?

    Такі особини в окремих урочищах чи кварталах майже повністю винищують молодняк оленя, козулі та зайця, чим знижується приріст поголів’я фауни, яку чомусь «захисникам» вовка геть не жаль. Не жалкують чомусь горе-захисники й домашніх тварин, зокрема, овець. Адже протягом однієї ночі вовча зграя, нападаючи на отару, здатна вирізати та покалічити десятки овець. Хто ж відшкодовуватиме господарствам та селянам нанесені хижаками збитки?

    На кінець хочу всіх «захисників» хижаків запевнити, що загрози цілковитого знищення вовка в Україні та на Закарпатті, зокрема, немає, не буде і не може відбутись. Як свідчать облікові дані, в останні три роки чисельність хижака зростає. Так, станом на лютий 2015 року в угіддях ДП «Брустурянське ЛМГ» обліковано тринадцять голів вовка, у той же час, добуто чотирьох хижаків.

    А цьогоріч у лютому у хащах лісгоспу нараховувалось одинадцять голів звіра. Це свідчить про те, що популяція вовків в господарстві залишається високою, як і в інших лісгоспах нашого району. Тут доречно нагадати, що для угамування вовчого апетиту одній особині хижака потрібно в середньому п’ять-шість кілограмів м’яса дичини, для зграї з п’яти особин - це одна самка оленя або дві козулі. Не гребують хижаки і боровою дичиною, глухарями, тетеруками, рябчиками, які, до речі, занесенні до Червоної книги України.

    Для наочного підтвердження «користі» вовка як «санітара» прошу уважно роздивитись фото, на якому олениця, віком не більше трьох років, та її ембріон, теж самочка, якій по вовчій волі не судилось народитись.

    В. Костяк, головний мисливствознавець ДП «Брустурянське ЛМГ»

    Нагадаємо, В сільській школі на Закарпатті школяр провалився у туалет і мало не втопився у багні

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору