ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У мальовничому урочищі Квасовець старий автобус ЛАЗ обладнали під гігантський вулик (ФОТО)

    29 березня 2024 п'ятниця
    137 переглядів
    За короткий час тут зроблено бджолиний павільйон

    Бджільництво – захоплююча, водночас трудомістка і непроста справа, яка вважається одним з найдавніших промислів людини. Не будь-хто візьметься за цю роботу, якій потрібно віддати години щоденної праці, вкласти у неї частку душі.

    Кажуть, що хороший мед збирають бджоли лише у того пасічника, який у житті добрий та справедливий з людьми. Таким є Василь Беца з Колочави. За фахом біолог, працює молодшим науковим співробітником НПП «Синевир», має хороший досвід на власному бджолиному господарстві. Тож коли у нацпарку виникла ідея створення нової пасіки, керівництво установи, не вагаючись, доручило цю справу молодому, але досвідченому фахівцю.

    Місце обрано у мальовничому урочищі Квасовець, на околиці Колочави. Саме тут навесні цвітуть рідкісні шафрани Гейфеля та інші ранньовесняні рослини, а влітку буйство різноманіття квітів вражає – справжній рай для бджіл, йдеться у повідомленні НПП "Синевир".

    За короткий час тут зроблено бджолиний павільйон. Його переобладнано зі старого автобуса ЛАЗ, такий собі бджолоЛАЗ, як жартома каже Василь Беца. У ньому утримуватимуться бджоли в багатокорпусних вуликах – загалом 23 сім’ї. Крім того, створено 6 традиційних вуликів-лежаків, кожен з яких містить понад 20 рамок. Змайстровано 3 лікувально-оздоровчі вулики, завдяки яким, у комплексній терапії, тут можна буде лікувати ревматичні, гіпертонічні, урологічні та інші захворювання.

    Має пасіка й свій будинок бджоляра. Тут зберігається весь необхідний інвентар, а також буде обладнано приміщення для гостей, яких цікавить бджільництво – своєрідна музейна кімната.
    У планах – посадка саду медоносних фруктових дерев і, звичайно, головне: розведення бджіл, які віддячать медом, про корисні властивості якого зайве говорити. Крім того, бджільництво дає ще й інші цінні продукти, такі як прополіс, маточне молочко, трутневий гомогенат, квітковий пилок.

    Створення пасіки Національного природного парку «Синевир» має ще одну важливу мету: розведення і збереження карпатської бджоли. Вона вважається наймиролюбнішою, стійкою перед багатьма хворобами і пристосованою до гірських, більш суворих, кліматичних умов. Варто також зазначити, що наявність пасіки сприяє високоякісному запиленню ентомофільних культур, що в свою чергу позначається на врожайності.

    Читайте про шкоду і користь вовків в лісах Закарпаття (ФОТО)

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору