ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: В Ужгороді пройшов Тиждень українського кіно

    24 апреля 2024 среда
    17 переглядів

    Чи можливо собі уявити, аби у Франції відбувався тиждень французького кіно? Чи у Росії – російського? Або в Польщі – польського? Таке уявити складно, бо їхні фільми йдуть в кінотеатрах не тиждень, а цілорічно. Не сходять вони із екранів телебачення. Тиждень свого кіно, на жаль, можливий тільки у нас. 48-мільйонна держава з давніми традиціями кінематографа на 15 році незалежності змушена проводити тематичний тиждень українських фільмів.

    Власне, це навіть не держава проводить, а чотири об’єднання національно-демократичних сил, куди входить УНП, НРУ, УРП “Собор” та КУН. До дня голодомору, який в Україні відзначається 25 листопада, українські патріотичні організації вирішили засобами кіно показати непросту українську історію. Відкрив кінотиждень в Ужгороді фільм, який здобув Національну Шевченківську премію в 2002 році. Це документальна стрічка режисера Аркадія Микульського “Ольжич” – про видатного українського поета, члена ОУН, замученого гітлерівцями.

    Другий фільм цього ж режисера “Чия правда, чия кривда?” розповів про феномен УПА. Безперечно, родзинкою кінотижня став приїзд самого Аркадія Микульського до Ужгорода, тож всі мали можливість поспілкуватися з режисером.

    Протягом тижня також можна було побачити такі стрічки, як “Дорога на Січ”, “Тіні забутих предків”, “Атентат”, “Україна нескорена”, “Голодомор. Технологія геноциду”, “Голод-33”. Приємно, що тиждень українського кіно в Ужгороді стає вже традиційним. Раніше його проводила Фундація регіональних ініціатив на базі Закарпатського державного університету. Тепер підтримку надав Ужгородський Національний університет. Фільми демонструвалися в Студентському центрі дозвілля “Ювентус”.

    Єдине, що завжди бракує патріотам, це добре продуманої рекламної кампанії. Шкода, що фільми, які ніде не побачиш та ще й за участі авторів, демонструються в напівпорожньому залі. Реклама таких акцій має починатися за кілька тижнів до початку. Скільки разів треба ставати на граблі, аби зрозуміти, як вони діють?



    Олександр ГАВРОШ, Ужгород.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору