ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Василь Рац: "Уряд Угорщини всіляко допомагає футболу"

    29 березня 2024 п'ятниця
    53 переглядів
    Закарпатець Василь Рац про рівень футбольного чемпіонату України.

    Відомий закарпатський футболіст Василь Рац поділився враженнями від рівня чемпіонату України.

    – Як Ви ставитеся до того, що команди із невиразною і низькоякісною грою будуть представляти Україну в Лізі Європи?

    – Якщо команда займе місце, що дозволить виступити у Лізі Європи, вона повинна там грати. У всіх команд є фінансові проблеми, а вихід у єврокубки – це можливість заробити. Безперечно, якихось перспектив у цих команд у Європі немає. Але це не означає, що вони не повинні там грати. Рівень цих клубів не відповідає рівню Ліги Європи. «Олександрія» обіграла в Кубку «Динамо», взагалі, це бойова команда. Якщо і надалі ця команда показуватиме такий футбол, такий настрій, то в єврокубках «олександрійці» ще якийсь кваліфікаційний етап можуть пройти. У «Карпат» багато молоді, тому гра не стабільна. У «Сталі» рівень нижчий, ніж у тої ж «Олександрії». Тож мої симпатії на стороні команди Володимира Шарана.

    – Немає відчуття сюрреалізму, парадоксальності? Команди програють, а їхні шанси на місце в Лізі Європи тільки зростають…

    – Є таке відчуття. Але в українському чемпіонаті чимало ненормальних речей відбувається. Зараз важкий час, період нестабільності, тому нічого не вдієш. «Волинь» невдовзі може покинути Прем’єр-лігу, немає впевненості у майбутньому «Говерли», «Металіста». Такої кризи в українському футболі ще ніколи не було.

    – Криза у футболі не один рік. Як тільки вона почалася, експерти стверджували, що клуби, через економію, відмовляться від легіонерів і більше довірятимуть своїм вихованцям. Мовляв, це сприятиме появі нових зірок. З’явилася нова плеяда хороших футболістів в Україні?

    – Однозначно, нові імена з’явилися. І будуть з’являтися надалі, адже справді чимало клубів дає шанс розкритися молоді. Раніше у нас було багато легіонерів, чимало з них хорошого рівня. Після їхнього від’їзду знайти їм заміну такого ж рівня серед своїх вихованців нереально. На це потрібен час. Тому рівень чемпіонату упав.

    – Якщо забрати з чемпіонату України «Динамо» та «Шахтар», як можна охарактеризувати рівень нашого національного турніру?

    – Справді, ці два клуби суттєво підтягують рівень чемпіонату. Раніше було ще кілька клубів, які робили українську Прем’єр-лігу цікавою. Зараз усе розвалилося, і не відомо, скільки буде потрібно часу для того, щоби підняти рівень чемпіонату до того, який був відразу після Євро-2012.

    – Без «Динамо» та «Шахтаря» рівень чемпіонату України буде таким же, як і першість Угорщини, яка вам добре відома?

    – В Угорщині є дуже хороші матчі, дуже хороші клуби, які показують дуже цікавий футбол, значно кращий, ніж деякі українські клуби. Раніше такого і близько не було. Якби не «Динамо» та «Шахтар», то чемпіонат України, мабуть, був би менш цікавим, ніж угорська першість. Уряд Угорщини допомагає футболу, відкриває академії, стадіони, інвестує у клуби. Торік запровадили ліміт на легіонерів – не більше трьох у стартовому складі і трьох у запасі. Команди першого та другого дивізіону отримують від держави дотації. Але якщо у них є хоча б один легіонер, тоді дотації клуб не отримує. Тому у першій та другій лігах немає іноземців. А це дає своїм гравцям більше шансів себе розкрити. Такого розвитку футболу в Угорщині не було багато років. Не випадково, збірна Угорщини вийшла на чемпіонат Європи 2016 року. Робота з розвитку футболу триває, і це приносить результат.

    – Наскільки великі дотації?

    – Точно не знаю, десь 50-100 тисяч доларів у рік. В Угорщині немає таких фінансових можливостей, як, скажімо, у Німеччини. У більшості угорців непросте життя. Однак держава піклується про футбол, усіляко його підтримує і розвиває.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору