ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: Директор винного заводу "Айсберг" у Берегові заявляє, що його підприємство не використовує молдавської сировину

    23 квітня 2024 вівторок
    57 переглядів

    Головний російський санітарний лікар Геннадій Онищенко підозрює, що в місті Берегово на Закарпатті розливають вино із молдовської сировини і продають його в Росію. Раніше через подібні звинувачення Росспоживнагляд заборонив експорт вина із заводу в Одеській області.

    "Айсберг" у Берегові не використовує молдавської сировину

    Якщо на Закарпатті теж знайдуть сліди молдовського винограду, під загрозою може опинитися все українське вино, натякає Росія.

    Який саме закарпатський винний завод мав на увазі російський чиновник, невідомо. В самому Береговому їх є декілька. Тому тінь падає на всіх.

    Директор одного з підприємств “Айсберг” Олег Івашкович запевнив Бі-Бі-Сі, що вони не використовують молдавської сировини, бо їм це невигідно. Вони роблять вино або із українського, або з угорського винограду.

    “До Кишинева – тисяча кілометрів, до Угорщини – п’ять”, - каже він.

    Українські чиновники поки обережно коментують заяви про можливу заборону українського вина в Росії. В міністерстві аграрної політики лише сказали, що вони готують спільні перевірки українських винних заводів.

    Головний фахівець з виноробства Сергій Чинуша зауважив, що один завод вони вже перевіряли, і підозри російської сторони не підтвердилися.

    Деякі оглядачі у прискіпливій увазі з боку росіян до українського вина вбачають політичні мотиви, і підозрюють російських інспекторів в упередженості та непрозорості.

    Адже претензій до українського вина в жодній іншій країні не було. В Росії – це вже вдруге за останні два місяці.

    Однак голова асоціації “Виноградарів та виноробів України” В’ячеслав Пономарьов політики тут все ж не вбачає.

    “Мені здається, що якби була політика, то вже б заборонили імпорт української продукції. Я думаю, що за цими заявами звучить чергове китайське попередження про те, що реекспорту молдавської продукції через Україну в Росію, Росія не підтримує”, - сказав він.

    Українські винороби закликають державні органи посилили контроль над експортом українського вина. Адже стовідсоткової гарантії того, що деякі заводи в Україні не використовують молдовської сировини, немає. Підстав для таких підозр є декілька: в Україні цього року через сильні морози виноград не вродив, а Молдова втратила ринок збуту для свого вина в Росії.

    Російська сторона і далі наполягає, що посилений контроль над продукцією деяких своїх сусідів не стосується політики. Все ж перелік цих країн декому дає підстави для інших припущень.

    Молдовське вино, грузинське вино та “Боржомі”, латвійські шпроти, українське молоко та м’ясо, а тепер ще, можливо, й українське вино.

    UA-Reporter.com
    Росспоживнагляд має намір вилучити з продажу вино із закарпатського Берегова

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору