ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"КаДеБісти" сепаратистських настроїв у Зверненні закарпатських обранців не вбачають!

    16 квітня 2024 вівторок
    66 переглядів
    СБУ не побачила крамоли у зверненні депутатів Закарпаття

    Не вщухають пристрасті навколо скандальної сесії Закарпатської облради, на якій депутати майже одностайно проголосували за звернення до уряду та президента щодо внесення змін до Конституції України з метою надання широких адміністративних і фінансових повноважень органам місцевого самоврядування.

    Крім того, у зверненні депутати раптом згадали про Закарпатський обласний референдум 1 грудня 1991 року, на якому 78,6% тих, хто взяв у ньому участь, віддали свої голоси «за» надання Закарпатській області статусу спеціальної самоврядної території як суб’єкта у складі незалежної України. Чимало експертів у цьому документі побачили ознаки сепаратизму та забили на сполох. Сумний досвід сепаратизму у Криму та на сході України свідчить, що легковажити тут вкрай небезпечно.
    Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль після того, як звернення наробило багато галасу, скерував до Окружного адміністративного суду позов з проханням визнати результат референдуму 1991 року таким, що не має юридичної сили. І скасувати відповідні рішення Закарпатської обласної ради.
    – Референдум 1991 року в частині надання області особливого статусу був незаконним, – заявив Геннадій Москаль. – Він прямо суперечив тодішньому Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми», ст. 4 якого гласить: «Предметом місцевого референдуму може бути прийняття, зміна або скасування рішень з питань, віднесених законодавством України до відання місцевого самоврядування відповідних адміністративно-територіальних одиниць, а також прийняття рішень, які визначають зміст постанов місцевих рад народних депутатів та їхніх виконавчих і розпорядчих органів». Питання про внесення змін у Конституцію може розглядатися конституційною більшістю Верховної Ради, тому результати закарпатського референдуму не мали й не мають жодної юридичної сили. Усе, на що вони здатні, – спричиняти політичні спекуляції, як це трапилося й цього разу. Якщо за 25 років ніхто з патріотів не додумався у судовому порядку визнати юридично нікчемним інспіроване тодішнім КДБ і комуністами «волевиявлення» і пов’язані з ним рішення обласної ради, які мали на меті розхитати ситуацію в Україні, то це зроблю я. Після рішення суду результат референдуму можна буде викинути на смітник історії.
    Самі ж депутати закарпатської облради в один голос відхрещуються від сепаратизму, мовляв, і гадки такої не мали, а документ виключно декларативний, ні на що не впливає.
    З’явилась реакція і Служби безпеки України. Там також не побачили жодної крамоли у скандальному зверненні закарпатських депутатів. У коментарі для преси наголосили, що “цей документ спрямовувався на реалізацію президентської політики реформ та мав на меті покращити фінансовий стан регіону”. А “неоднозначне сприйняття з боку громадськості” пояснили тим, що “зміст проекту звернення свідомо викривили певні ворожі Україні сили, що дало окремим громадянам привід звинуватити депутатів у антиукраїнській діяльності”. При цьому СБУ не заперечує, що “гостра реакція краян на дане рішення” викликана згадуванням у рішенні результатів місцевого референдуму 1991 року. “Результати цього плебісциту активно використовують проросійські функціонери на чолі з розшукуваним фігурантом кримінального провадження Петром Гецком, котрий переховується від слідства в Російській Федерації”, — йдеться у прес-релізі СБУ. Відтак, “з метою запобігання виникненню напруженості в суспільстві, Управління СБУ в Закарпатській області здійснює перевірку відповідності рішення сесії законодавству України”. І тут же додає, що «попередній аналіз звернення, оприлюдненого на офіційному сайті обласної ради, засвідчив, що його текст не містить закликів до зміни меж території або державного кордону чи порушення порядку, встановленого Конституцією, а також публічних закликів або розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, визначених статтею 110 Кримінального кодексу України». Разом із цим, Управління здійснює поглиблену перевірку обставин, які сприяли прийняттю цього документа, особливо – можливої причетності до цього процесу певних зовнішніх сил, що намагаються спотворити поняття децентралізації й розіграти сценарій так званої федералізації України.
    Закарпатська СБУ сама собі суперечить. З одного боку, зазначає, що нічого страшного і протиправного у зверненні депутатів не помітила, з іншого, не заперечує, що згадування референдуму 1991 року може бути використано антиукраїнськими силами і є, по суті, провокативним. А відтак у зверненні депутатів проглядається рука “певних зовнішніх сил, що намагаються розіграти сценарій так званої федералізації України”.
    Замість того, щоб вивести на чисту воду явних провокаторів, які готували скандальне звернення (технічно знайти і покарати цих людей для СБУ не проблема), служба робить якісь розмиті заяви.
    Виглядає на те, що певні деструктивні сили, так звана п’ята колона, вирішили на Закарпатті запустити такий собі пробний камінчик на предмет сепаратизму. І подивитися, як реагує влада, суспільство, спецслужби. Якщо реакція буде млявою, а саме такою вона і є, то незабаром побачимо чергові спроби розхитування ситуації. А ґрунт для цього на Закарпатті цілком сприятливий. Там не тільки місцеві сепаратисти дозволяють собі неоднозначні заяви і дії, а й угорські шовіністи та українофоби почуваються як у себе вдома. Без жодних перешкод проводять на території області пропагандистські мітинги та зустрічі, закликають до утворення русинсько-угорської автономії. СБУ їх впритул не помічає.
    Втім, українські спецслужби багато чого не помічають. Наприклад, російського паспорта мера Одеси Труханова, про що криком кричить Михайло Саакашвілі. Про наявність російського паспорта свідчать документи, які оприлюднили журналісти у резонансній справі про офшори. Зокрема, документи панамської юридичної компанії Mossack Fonseca підтверджують, що мер Одеси Труханов має російський паспорт і володіє будівельною компанією РОСТ через офшорні компанії на Віргінських островах. Втім, одіозний Труханов далеко не єдиний український політик, якого підозрюють у подвійному громадянстві. А може, і потрійному (кажуть, окрім російського паспорта, він має ще й грецький). Наприклад, олігарх Коломойський на запитання журналістів про його потрійне громадянство (окрім українського паспорта, має ізраїльський і кіпрський) відповів жартом: “У Конституції написано, що заборонено подвійне громадянство. А потрійне — не заборонено”. На жаль, спецслужби дивляться на такі кричущі факти крізь пальці.
    Юлія Підлужна

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору