ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Більше 1300 спеціалістів із гри на народних інструментах підготував коледж в Ужгороді

    19 квітня 2024 п'ятниця
    89 переглядів
    Ужгородський коледж культури і мистецтв називають скарбницею талантів.

    Ужгородський коледж культури і мистецтв — освітній центр, де виховують таланти.

    Ужгородський коледж культури і мистецтв називають скарбницею талантів. Тут навчається талановита й обдарована молодь нашого краю. Музиканти, хореографи, співаки, актори, режисери — це далеко не повний перелік тих спеціальностей, фахівців із яких готують у коледжі.

    А з нового навчального року відкривається зовсім нова сторінка — вперше в історії коледж набиратиме абітурієнтів за спеціальністю «Музичне мистецтво».

    І це не випадково, адже для підготовки студентів з цієї спеціальності в коледжі культури є всі передумови — хороша матеріально-технічна база, студентський гуртожиток на території коледжу, найкращі у краї фахівці, що об’єднані у провідні циклові комісії — хорових дисциплін, народних інструментів, естрадних інструментів та фортепіано.

    Студенти коледжу виборюють перемоги на престижних конкурсах

    Циклова комісія хорових дисциплін заснована у 1961 році. У рамках спеціалізації «Народне пісенне мистецтво» відбувається підготовка спеціалістів за напрямками «Хоровий спів» та «Естрадний спів». У новому навчальному році циклова комісія хорових дисциплін запрошує на навчання за новою спеціальністю «Музичне мистецтво». Ця спеціальність дає можливість для розвитку та вдосконалення виконавської майстерності, глибокого вивчення фахових дисциплін та предметів музично-теоретичного циклу. У рамках спеціальності проводитиметься набір на спеціалізації «Хорове диригування» та «Сольний спів» (академічний, естрадний вокал). По завершенні навчання випускники зможуть працювати диригентами вокально-хорових колективів, солістами-виконавцями, артистами хору, ансамблю, музичними керівниками позашкільних закладів.

    Викладачі комісії хорових і музично-теоретичних дисциплін є активними організаторами навчально-виховного процесу з підготовки спеціалістів хорового співу, пропагандистами української народної пісні, кращих зразків вітчизняної та світової класики, сучасної пісенної творчості. У цьому напрямку успішно працюють викладачі хорових дисциплін О. Новак, О. Карбованець, О. Брегіна. Л. Гряділь, Н. Швайгер, А. Тазінгер, музично-теоретичних дисциплін А. Гутлебет, К. Онищенко, Е. Гей, викладачі вокалу М. Сухолова, О. Шолох.

    Очолює комісію хорових та музично-теоретичних дисциплін висококваліфікований фахівець, викладач-методист Ольга Новак.

    На базі циклової комісії хорових дисциплін працюють творчі колективи. Зразковий хор студентів Ужгородського коледжу культури і мистецтв під керівництвом досвідченого і високопрофесійного хормейстера Андрія Тазінгера став лауреатом Всеукраїнського конкурсу вокально-хорового та інструментального ансамблевого виконавства імені Якова Степового (диплом ІІ ступеня), лауреатом першої премії ІХ Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячого, юнацького та молодіжного мистецтва «Закарпатський едельвейс-2014». У репертуарі хору твори різних жанрів, композиторів різних країн, епох і стилів. До останніх досягнень колективу слід зачислити І премію на Х ювілейному конкурсі мистецтв «Закарпатський едельвейс-2015» (Ужгород, 2015), І премію ІІ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу хорового співу та інструментальної музики «Галицькі самоцвіти» (Львів, 2015 рік).

    Народний вокальний ансамбль коледжу під керівництвом Нелі Швайгер добре відомий своїми блискучими виступами як в Ужгороді, так і за його межами. Вишуканий підбір репертуару та емоційне виконання творів обумовили високу оцінку колективу на міжнародних та регіональних фестивалях і конкурсах. Колектив здобув найвищі нагороди: диплом І ступеня та диплом за краще виконання твору Я. С. Степового на Всеукраїнському конкурсі вокально-хорового та інструментального ансамблевого виконавства імені Якова Степового, І премію ІХ Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячого, юнацького та молодіжного мистецтва «Закарпатський едельвейс-2014», гран-прі V Всеукраїнського фестивалю духовної музики «Введенські піснеспіви» (Київ, 2014 р.), ІІІ премію ІV Міжнародного конкурсу вокальних ансамблів ім Д. Бортнянського (Київ, 2014 р.), диплом лауреата І ступеня І Всеукраїнського відкритого дитячо-юнацького фестивалю-конкурсу національних культур і народної творчості «Яскрава країна» (Ужгород, 2014 р.), ІІ премію ІІ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу хорового співу та інструментальної музики «Галицькі самоцвіти» (Львів, 2015 рік), диплом лауреата I ступеня Сьомого відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні «Красне поле» (Хуст, 2016р.). 27 квітня 2016 року о 15.30 в актовій залі Ужгородського коледжу культури і мистецтв відбудеться ювілейний концерт народного вокального ансамблю, який принесе радість та естетичне задоволення всім любителям хорової та ансамблевої музики.

    Прекрасні результати демонструють студенти по класу вокалу. Академічний вокал викладає чудовий фахівець Оксана Шолох, естрадний вокал — талановита спеціалістка Маріанна Сухолова. Студенти-вокалісти беруть участь у багатьох престижних всеукраїнських та міжнародних конкурсах, незмінно отримуючи найвищі нагороди. Серед останніх досягнень — студенти Н. Цапулич, Н. Цубера, Б. Савчук, С. Керечан отримали дипломи лауреатів на І Всеукраїнському відкритому дитячо-юнацькому фестивалі-конкурсі національних культур і народної творчості «Яскрава країна» (Ужгород, 2014 р.), студенти Н. Цапулич, Л. Мірчук, Б. Савчук, В. Свищо, Н. Цубера, В. Горбей, Т. Лакатош стали лауреатами на Х ювілейному конкурсі мистецтв «Закарпатський едельвейс-2015» (Ужгород, 2015). В. Горбей, Т. Лакатош, О. Лунгу стали лауреатами на Міжнародному фестивалі-конкурсі сучасної дитячо-юнацької творчості «Яскрава країна». На фестивалі дитячо-юнацької творчості «Весняний бал в Ужгороді» з успіхом виступили студенти О. Мучика, В. Цірик, В. Горбей, Т. Лакатош, отримавши дипломи лауреатів. Стала гарною традицією щорічна організація М. Сухоловою «Вечора пісні».

    Понад 1300 спеціалістів із гри на народних інструментах підготували в коледжі

    Циклова комісія народних інструментів була заснована у 1961 році. За роки існування викладачами було підготовлено понад 1300 спеціалістів із гри на народних інструментах, артистів та керівників аматорських і професійних колективів краю, працівників культурно-освітніх та мистецьких закладів Закарпаття. Очолює комісію заслужений працівник культури України, лауреат обласної премії ім. Д. Задора, викладач-методист Михайло Петрушевський.

    Візиткою відділу є діяльність на його базі творчих колективів, які, беручи активну участь у культурно-мистецьких заходах міста та області, ніколи не залишають байдужими слухачів. Це народний ансамбль українських народних інструментів (керівник — В. Вігула), народний ансамбль угорських народних інструментів, ансамблі цитристів та акордеоністів (керівник — заслужений працівник культури України М. Петрушевський), окремі виконавці, дуети баяністів, акордеоністів, троїсті музики. До речі, 25 квітня 2016 року о 17.15 у актовій залі Ужгородського коледжу культури і мистецтв відбудеться звітний концерт народного ансамблю угорських народних інструментів, на який запрошуємо всіх любителів запальних угорських мелодій.

    Творчі колективи та окремі виконавці є лауреатами багатьох міжнародних, всеукраїнських та обласних конкурсів та фестивалів. Серед найяскравіших досягнень слід відзначити ІІ місце народного ансамблю українських народних інструментів на І Всеукраїнському конкурсі хорових та інструментальних колективів у м.Харкові, І місце Сабіни Варги на Міжнародному конкурсі-фестивалі молодіжного мистецтва «Закарпатський едельвейс», І місце народного ансамблю українських народних інструментів, ІІ місце народного ансамблю угорських народних інструментів та ІІІ місце ансамблю цитристів на І Всеукраїнському відкритому дитячо-юнацькому фестивалі-конкурсі національних культур та народної творчості «Яскрава країна» Закарпаття-2014».

    На цикловій комісії народних інструментів працюють високопрофесійні, обдаровані викладачі. Наші випускники мають змогу працювати директорами закладів культури та мистецтва, методистами, керівниками творчих колективів, артистами професійних мистецьких колективів, концертмейстерами-акомпаніаторами. Переважна більшість випускників продовжують своє навчання у вищих навчальних закладах ІІІ—IV рівнів акредитації.

    Ми запрошуємо на навчання на спеціальність «Музичне мистецтво» випускників дитячих музичних шкіл та шкіл мистецтва, що вивчали гру на баяні, акордеоні, скрипці, гітарі, домрі, сопілці та інших народних інструментах. Абітурієнти, котрі не отримали початкової музичної освіти, мають змогу вступати на спеціальність «Менеджмент соціо-культурної діяльності», який готує фахівців у сфері культури — організаторів, керівників та працівників закладів культури, творчих колективів.

    Олеся Глуханич, викладач-методист, голова циклової комісії естрадних інструментів та фортепіано, фото Михайла Петрушевського

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору