ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ламається там, де б не мало руйнуватися!

    29 березня 2024 п'ятниця
    70 переглядів
    УЖГОРОД - ОКНО В ЕВРОПУ - UA-REPORTER.COM

    Слово з приводу: про поштово-газетні справи...

    Реорганізовуючи поштовий зв‘язок на території Закарпатської області, у Берегово вчасно та у потрібній кількості перестали доставляти як центральну, так і місцеву періодику – замість суботи вона приходить у понеділок-вівторок вже наступного тижня. Такі новації серйозно «б’ють» по репутації як поштовиків, так і журналістів. Хоча останні у цьому майже не винуваті. Хто цьому неподобству покладе край – сказати важко. Адже додзвонитися до очільників обласної пошти, як і писати їм листи, – нереально. А ті, хто безпосередньо відповідає за такий невтішний стан справ у цій царині, телефони не беруть.

    У двадцятип‘ятитисячному Берегові, де колись було 14 газетних кіосків, навіть у ЗГРЕ, навпроти колишньої військової частини, нинішньої й старої поліклінік, на залізничному та автовокзалах, коло п‘ятої ЗОШ тощо, залишилося всього два. Навіть нормального приватного ларька із продажу медій немає. Хоча новин і вістей, зрозуміло, не поменшало, їх стало більше. Однак звісток можна добути іншими шляхами, завдяки Інтернету насамперед. Та, попри це, навіть та пара кіосків (у центрі та в мікрорайоні) на своїх полицях не може похвалитися серйозним вибором друкованої продукції. Тут така мізерія газет і журналів, що вже покупці починають обходити ці точки.

    Прикро, що товар (мова про газети й журнали) везуть сюди не щодня, хоча, згідно закону, мали б це робити 4-5 раз на тиждень. А машина з періодикою якщо й прибуває, то останньої – мов кіт наплакав. Ніяк не зрозуміло, на підставі чого «урізають» кількість преси? Навіть ті видання, що користуються популярністю серед читачів, купити неможливо. Зокрема, останніми тижнями вдень з вогнем не знайти «Високий замок», зникли «Интересная газета» і т. д. Особливо почастішали негаразди, відколи ЦОП із Мукачева перевели в Ужгород. Це – новація чи її інсинуація? Справи, за логікою речей, мали б поліпшитися, тим паче, що новий обласний начальник Василь Сичевський уже понад рік очолює Закарпатську дирекцію УДППЗ «Укрпошта» (до нього цією структурою керував Микола Ростов). І хоч його за непопулярні нововведення закарпатці, берегівчани в тому числі, тоді критикували, однак пошту на місця "трактом" доставляли оперативно й значно якісніше, аніж дотепер. Отже, не стало (хоча й не ідеального, але практичного) пана Ростова (він тепер у Львові урядує), поламалося все, що могло б і не руйнуватися. Шкода, що такими сумнівними як темпами, так і кроками тривають реформи у цій ідеологічній галузі.

    Аби не бути голослівним, наведу кілька свіженьких прикладів. Позаминулої суботи читачі (мова – про передплатників) та уроздріб не отримали районну газету «Вісник Берегівщини» (угорською мовою «Берегі гірлап»). Вірилося, що вже цієї суботи (16 квітня) поштовики ситуацію виправлять. Але по-суті нічого не вирівнялося. Газета знову десь загубилася. У останньому номері я написав статтю про ювіляра – 85-річного колишнього редактора районного часопису Ю. А. Чанаді. Пішов із екс-головою облради Іваном Іванчом за газетою, а в кіоску руками розвели: знову новинки нема. Себто в суботу у роздрібній мережі її не було вдруге. Та на цей раз «застряла» не тільки "районка", але у п‘ятницю навіть міський часопис «Берегово» у кіоски не прийшов. Продавець газет Людмила Горохова, яка щойно пішла на пенсію, цією ситуацією не тільки здивована, але й роздратована. Каже, у нові руки «кіоск» передає не у найкращому настрої. Своїми новаціями пошта сама себе добиває, а ще неабияк утрачає покупців, внаслідок чого меншає товарообіг. Міліє товарна маса – у касі виторг слабіє.

    Зрозуміло тут усе, як білий день. Ще два-три рази такі газетні пригоди, місцевий читач і взагалі забуде про смак друкованого видання. Навіть до кіоску більше не підійде. До речі, мінімум 300 читачів протягом вихідних підходили до торгових точок, на саму пошту, однак розверталися з пустими руками без улюблених видань. І все через байдужість людей в обласному центрі, які б мали дбати про якісну, насамперед швидкісну, доставку періодики. І це при тому, що журналісти вчасно здають номер у друкарню (м. Мукачево), там його згідно графіка «пускають» у світ і, слід сподіватися, експедитори впору забирають. Чому ж тоді свіжі «новини» стають несвіжими, застарілими, нецікавими, та ще й приходять до читача аж у понеділок або вівторок?

    Гадаю, начальству з цією проблемою слід розібратися якнайретельніше, а винних у поштових зривах покарати. Нехай спершу матеріально, тобто позбавити, приміром, їх доплат чи премій. А вдруге можна «указати» адміністративно. Отоді усвідомлять, що у Берегові також хочуть читати свіжі газети – найперші місцеві. Можливо, що про цю проблему там і не знали, тож нехай тепер читають про закарпатські поштові руйнації по всьому світу. Начальники закарпатських зв’язківці у Києві – також. Бо прикро, що ламається там, де б не мало руйнуватися та нищитися.

    А що стосується доставки читачам періодики листоношами, то цей шмат поштарської роботи і взагалі не витримує ніякої критики. Ні, я не звинувачую останніх, у них і насправді мала зарплатня, тож і плинність кадрів велика. Інколи протягом місяця поспіль немає кому рознести пошту. Читачі, на жаль, у всьому звинувачують журналістів, нерідко самі йдуть у відділення "Укрпошти" та вимагають роз‘яснень. Звісно, нерідко зриваються на крики, а поштовики – собі у відповідь. Ось так і народжуються конфлікти, ворожнеча, ненависть, що у підсумку впливає на зменшення передплати. Ось вам один із моментів низьких тиражів місцевих видань. Повірте: "учорашня" газета ніколи не стане популярною, авторитетною. Коли ж до цього додати, що в деяких селах закривають відділення зв‘язку, то стане очевидним той факт, що люди змушені їхати в райцентр, аби, приміром, передплатити улюблену новинку. А там – черги, нерідко навіть грубощі, лінощі, тож увесь цей "букет" неув‘язок несе "мінуси" всім, хто причетний до продукування газетних фактів і новин.
    Ще одне. У Києві "Укрпошту" очолила людина ніби нова – за підсумками виборів. Якби цей керівник реально знав стан справ на місцях, з душею проникся перебудовою відомства, то, можливо, і справи в бік позитиву зрушили б хутко. Тобто, і газети вчасно б привозили з обласного центру на місця, і передплата б не кульгала, і, зрештою, пошта на переїзд ЦОПу не кивала б. Бо реальна проблема загалом не у цьому, а у ставленні конкретних працівників до своєї роботи. На жаль, закарпатські поштовики так відносяться до службових обов‘язків, буцімто працюють без зарплат і голодують. Хоча насправді це абсолютно не так...

    Михайло ПАПІШ, м. Берегово

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору