ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Новий Закон має скасувати «драконівську» ліцензію на оптову торгівлю винопродукцією виробникам

    24 квітня 2024 середа
    77 переглядів
    Народний депутат України Роберт Горват (Ужгород, Закарпаття).

    "Наше завдання – підняти з колін вітчизняне виноробство", заявив народний депутат України Роберт Горват.

    У середу Комітет з питань податкової та митної політики підтримав законопроект №2739 та рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому як Закон. Про це на своїй сторінці повідомив народний депутат України Роберт Горват.

    Він нагадує, що цей законопроект повинен врегулювати мікровиноробство у виноробній галузі, зокрема скасувати «драконівську» ліцензію на оптову торгівлю винопродукцією виробникам, які використовують власно вирощену сировину.

    «До цього законопроекту високий інтерес у суспільстві, - коментує подію нашому виданню один із розробників документу народний депутат Роберт Горват. – Адже мова іде про те, щоб підняти з колін, у буквальному сенсі, наше виноробство. Що ми маємо сьогодні? Виготовляє, приміром, винороб із власного, вирощеного, виплеканого винограду вино. Хоче продати кілька, буквально, тисяч літрів. Для цього він мусить придбати ліцензію вартістю 500 тисяч гривень. Отже, на кожну пляшку, умовно кажучи, «лягає» 50-70 гривень, плюс собівартість. І така продукція є неконкуретноздатною на ринку! До слова, саме крупні виробники вина свого часу пролоббіювали таку вартість ліцензії з тим, щоб змусити приватного винороба за зручними для себе цінами здавати їм виноматеріал.

    Зауважу, у Франції, приміром, 60 тисяч виновиробників - «приватників», а в нас таку розкіш можуть собі дозволити лише 4 … Отже, українці змушені купувати чи-то продукцію потужних виробників (а це вино «конвеєрне», напій, який повністю втрачає особливий шарм, властивий авторському, виготовленому з любов’ю), чи-то імпортну продукцію. Натомість, власне виробництво може і повинно бути запроваджене не лише в Закарпатті. Ми маємо кілька областей, де існує культура вирощування винограду і виготовлення якісного вина.

    Новий закон дасть реальний шанс приватним виноробам виготовляти і реалізовувати власну, якісну продукцію. А це – робочі місця, це – впевненість у завтрашньому дні. Адже виноград необхідно посадити, виростити, зробити вино, витримати його, розлити у придбані пляшки, з наклеєними етикетками... Мова іде про тривалий, трудомісткий процес. І для того, аби він мав успіх, необхідно розуміти його кінцеву мету і йти до неї. Окрім того, що дуже важливо, ми отримуємо шанс витіснити значну частину імпортованого вина. Якщо ми говоримо про заклик підтримати вітчизняного виробника, то це – саме той випадок, коли мова іде про реальний крок у цьому напрямку!».

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости