ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Логіка реформи МВС "по-аваківськи"!

    19 березня 2024 вівторок
    62 переглядів
    Аваков усунув Деканоїдзе від реального керування Нацполіцією.

    Аваков всупереч закону усунув Деканоїдзе від реального керування Нацполіцією. При тому, що формально головою Національною поліції України є Хатія Деканоїдзе, реальні важелі влади у відомстві має міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який зберіг посаду в новому уряді.

    Хоча насправді логіка реформи МВС передбачала позбавлення міністра таких важелів, і схема впливу, яку застосовує Аваков, не передбачена законом.

    Такий висновок роблять члени атестаційних комісій нової поліції Євгенія Закревська та Ольга Худецька.

    “Бачте, яку цікавинку провернули Аваков з Яценюком. Хатія-то голова. А на всіх ключових керівних посадах і в найпроблемніших з точки зору корупції департаментах [Нацполіції] розтикані люди міністра. І звільнити їх без міністра Деканоїдзе не може”, – зазначаєжурналістка і волонтерка Ольга Худецька.

    Правозахисниця Євгенія Закревська, адвокат родин героїв Небесної сотні, на своїй сторінці в соцмережі оприлюднює низку скріншотів із нормативних документів, які підтверджують висновок про суттєве урізання прав голови Національної поліції Хатії Деканоїдзе.

    “Зами глави Нацполіції. Їх призначає і звільняє Аваков. На підставі п. 4 статті 21 закону України “Про Нацполіцію””, – зазначає Закревська.

    КЕРІВНИЦТВО НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ
    232-1.jpg
    Правозахисниця цитує статтю закону: “Керівник та заступники керівника поліції. 1. Безпосереднє керівництво поліцією здійснює керівник поліції. 2. Керівник поліції призначається на посаду та звільняється з посади Кабінетом Міністрів України за поданням Прем’єр-міністра України відповідно до пропозицій Міністра внутрішніх справ України… 4.Перший заступник та заступники керівника поліції призначаються на посаду та звільняються з посади Міністром внутрішніх справ України за поданням керівника поліції”.

    “Кива, Троян, Вакуленко, Купранець і т.д. – список посад, з яких звільняються або безпосередньо Аваковим, або за його згодою:

    заступників глави Нацполіції (ст. 21 ЗУ “Про НП”);
    керівників територіальних управлінь (ст. 15 ЗУ “Про Нацполіцію”);
    керівників департаментів, які, відповідно до ноу-хау Авакова і Яценюка, обізвали “міжрегіональними територіальними органами”, хоча такі статтею 15 закону про Нацполіцію не передбачені, територіальними органами відповідно до цієї статті, та й здорового глузду, не є;
    керівники територіальних управлінь цих департаментів (міжрегіональних територіальних органів).
    Наскільки це все законно – судіть самі”, – додає правозахисниця.

    Особливо адвокат Закревська наголошує на “ноу-хау Авакова і Яценюка” – керівників “Народного фронту”, які забезпечили своїй політичній силі реальне керівництво Нацполіції.
    Це так звані міжрегіональні територіальні департаменти поліції. Їх керівники
    призначаються і звільняються за погодженням із міністром Аваковим.

    “На підставі того, що Аваков із Яценюком погано вчились у школі, вони не знають, що “міжрегіональний, який охоплює всю Україну” – то є всеукраїнський, і територіальним такий орган бути не може. “Територіальний міжрегіональний департамент” – це трошки нонсенс. Але не для вищезазначених панів”, – пише Євгенія Закревська про казуїстику, яка дозволила Авакову стати реальним керівником Нацполіції.

    За словами юристки, в статті 15 закону України “Про Нацполіцію” зазначено: “1. Територіальні органи поліції утворюються в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, районах, містах, районах у містах як юридичні особи публічного права в межах граничної чисельності поліції і коштів, визначених на її утримання”.
    “Тобто це органи, які утворюються і діють в МЕЖАХ зазначених в статті територій”, – наголошує Закревська.

    Далі в законі йдеться:
    “2. Територіальні органи поліції утворює, ліквідовує та реорганізовує Кабінет Міністрів України за поданням Міністра внутрішніх справ України на підставі пропозицій керівника поліції.
    3. Структуру територіальних органів поліції затверджує керівник поліції за погодженням з Міністром внутрішніх справ України.
    4. Штатний розпис (штат) та кошторис територіальних органів поліції затверджує керівник поліції.
    5. Керівники територіальних органів поліції призначаються на посади та звільняються з посад керівником поліції за погодженням з Міністром внутрішніх справ України”.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости