ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Як живеш, небесна канцеляріє?

    28 березня 2024 четвер
    31 переглядів
    Квітень. Карпати. Білі мухи налетіли...

    Про погоду-негоду на Закарпатті.

    Мало хто міг чекати таких примх погоди: останніми днями люди роздягнулися, подекуди вже навіть в озерах та на річках скупнулися, а на цьому тижні знову ледь не по зимовому повбиралися. Година показала свої вибрики та фантазії сповна: сніг, дощ, мороз, студінь тощо. І насправді, як у казці – квітневий сніг насипав за поріг.


    ЗА ДОЩ – ДЯКУЄМО...


    Тиждень, який завтра-післязавтра минає, погодою, найперше похолоданням, мінусовою температурою не стільки потривожив, як шокував. Щоправда, за жаданий дощ небу і хмарам велике спасибі, бо землю в понеділок-вівторок не просто мочило, а позолотило. Чекали-ждали опадів – немов манни небесної. А приніс негоду північний циклон. За місяць, відколи згори не лило, земля твердю стала, кіркою вкрилася й геть усе «погоріло» – ані копати, ані садити, ані досаджувати. Украй треба було вологи, аби кропило, щоби хоч трохи води довкілля напилося. Хоча дещо раніше синоптики анонсували (закарпатські гідрометеорологи у тому числі), що в небесній канцелярії не все гаразд. Тож зненацька погода застала не одних закарпатців, але й мешканців усієї України та довколишніх регіонів країн Європи. Було не просто холодно, а пішов навіть хоча й мокрий, але справжнісінький сніг.


    БІЛІ МУХИ НАЛЕТІЛИ...


    Із неділі на понеділок «білі мухи» не літали хіба-що тільки в низинних місцевостях Закарпаття. А в горах усе всуціль було вкрито-усипано білою ковдрою. Така ж картина на Львівщині, Івано-Франківщині, Тернопіллі тощо. Тут навіть хурделиці зафіксували. Що вже казати про ожеледиці на шляхах – вони цілий день водіям дошкуляли. В Інтернеті – купа фотографій, які свідчать про квітневе снігове засилля. Аналогічну картину можна було спостерігати з берегівських пагорбів – білі маківки карпатських гір неабияк чарували зір. Однак слід пам‘ятати, що ця краса для очей принесе також клопоти, утрати, мороки, турботи – задубіє все живе, позамерзає (картопля, часник, цибуля, огірки, квасоля, кукурудза, помідори, капуста, огірки та інша теплолюбна рослинність). Шкода людської праці. Отже, хто хвалився, що у березні ранні овочі посадив – нині, можливо, жалкує, що так швидко за роботу спохопився.


    НА КАЛЕНДАРІ ПО ВСЯКОМУ БУЛО...


    Дали знати про себе магнітні бурі. Люди ходили, немов п’яні. Як відомо, температура впала на цілих 12-14 градусів – аж до плюс 2-3. Це – у Берегові. А в селищі Ясіня, наприклад, були навіть мінуси – аж до 4 градусів морозу. Немає чому дивуватися – це під самою Говерлою.У міжгірській Колочаві так само – похолодання, сніг і морозець. Тут теж ціла гряда полонин. Схоже, все, що забуяло та розквітло, геть повимерзало. Ось вам і аномальне явище. Лютий – теплий і безсніжний, а перед пасхальний квітень – зі снігом і холодом. Старожили пригадують 1948 рік, коли о цій порі також сніжило і було мінус один. Але пам‘ятаються такі часи (1962 р.), коли ртутний стовпчик піднімався до майже 28 градусів тепла. Це – справжня літня жара та спека. Навіть минулорічний квітень запам‘ятався 24 градусами тепла. Неможливо порівняти з нинішніми недільним надвечір‘ям, відтак понеділком, вівторком, середою зрання – ось майже цілих сто годин, які нас холодили, морозили й тверезили.


    МОРОЗ У КВІТНІ – КАРА БОЖА?


    Ми якось це пережили, але що буде на полях та в садах – найперше із городиною та садовиною? Добре, де ще нічого не садили. А де вона зійшла – вимерзла вся, тож необхідно все пересівати та пересаджувати. Бо інакше не буде ніякого врожаю. Їй Богу, Всевишнього кара на нас лягла! Звісно, весняна відлига неодмінно прийде – на травень, Великоднє сонце променями нас поливне. Однак це хіба-що морально втішить, а на ділі для закляклої садовини та городини це ніякого значення вже немає. Нині все більше задаємося питанням, а яким буде літо? Теплим, холодним, дощовим чи сухим? Хотілося б потроху всього – і вологи, і сонячних променів, і урожаю, і літнього раю. Головне, аби занадто не смажило та особливо не лило – як це минулого літа було. Пригадується, ми навіть не мали чим дихати, вулиці поливали штучно, до деяких домівок воду привозили у цистернах. Не хочеться навіть згадувати всі вибрики погоди. А наразі на календарі – квітень...
    Михайло СИНЬООКИЙ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору