ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чому центр столиці Карпатської України опинився під колесами автівок?

    19 квітня 2024 п'ятниця
    74 переглядів
    У чому різниця між Хустом і Вавилоном?

    На думку істориків, перші дороги, що використовува­лись для перевезення людей та вантажів, почали будувати у древній Месопотамії ще у IV тис. до н. е.

    Звичайно, Хуст – не Вавилон, хоча руїни старовинного замку трохи й нагадують сумнозвісну вежу, хоча місто так само омивають дві повноводні ріки, утім… і звичаї, і люди в нас інші. За законами Уруінімгіни (вавилонян) порушники жорстоко каралися як позбавленням волі, так і конфіскацією майна, а за закарпатським «кодексом честі» тих, хто зчиняє протиправні дії, навіть не штрафують. Найбільшою мірою покарання, скажімо, за паркування у недозволеному місці, проїзд під заборонні знаки, стоянку на тротуарі є громадський осуд у соцмережах.
    У Вавилоні, на березі Євфрату, були розташовані металеві ворота, призначені для того, аби небажані гості не могли пробратися у столицю імперії. У Хусті ж, прямо біля універмагу, розташований сучасний ошатний шлагбаум, який мав би захищати середмістя від «вторгнення» у нього… потоку автомобілів…
    На жаль, обмежувач руху вже багато разів ламали, а на Майдан Незалежності все одно вдається проникнути лихачам, які, незважаючи на те, що у пішохідну зону має право заїжджати виключно службовий транспорт, здійснюють майже голлівудські маневри біля центрального фонтану.
    Слід зазначити, що очевидним доказом того, що Майданом Незалежності курсують на автівках водії, яких абсолютно не хвилює ошатний вигляд оновленого міста є сліди шин на зелених острівцях і пошкоджені бордюри. Невже заборонений плід і справді настільки солодкий?
    А 3 травня, обмежувач руху транспорту знову опинився в епіцентрі подій… Молодик на сріблястій автівці, незважаючи на те, що на Майдані Незалежності було чимало матерів з дітьми, які гуляли пішохідною зоною, руками підняв шлагбаум і на швидкості понісся до свого друга у багатоповерхівку. На місці пригоди побувала поліція, та чи винного буде покарано – наразі невідомо.
    – Шлагбаум у нашому місті – як «кістка поперек горла» деяким власникам транспортних засобів. Цієї ночі його знов підіймали руками і, відповідно, зламали. Зранку рампу відремонтували, але о 17.30 год., коли молодик на сріблястій Хонді з номерним знаком 983 88 МО підняв її знову, щоб нахабно пролетіти до будинку 19, обмежувач знову вийшов з ладу і потребує ремонту, – каже директор КП «Реклама-Хуст» Магдалина Скомаровська.
    Тож чому шлагбаум так вперто «атакують» нахабні водії?
    У цьому плані, можливо, однією з проблем є й те, що лояльні штрафи, які де-факто майже нікому не виписуються, спонукають «сміливців» до транспортних «подвигів». Єдиною альтернативою, скоріш за все, може стати впровадження системи перепусток для службового транспорту і підтримка громадських активістів, які вже мають досвід боротьби з дорожніми «оленями» (за допомогою акцій «СтопХам», які стартували торік). Звичайно, болючим питанням для власників «залізних коней» досі залишається відсутність паркінгів. Однак центр Хуста уже був колись суцільною стоянкою… Тож невже комусь хочеться жити не в гарному європейському містечкові, а серед суцільного хаосу…
    Звичайно, Хуст – не Вавилон, але у нас так само є своє «стовпотворіння», правда, воно автомобільне.

    Марина АЛДОН

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору