ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"У Львові немає хорошої кави, але є хороші кафе..."

    25 квітня 2024 четвер
    51 переглядів
    Ужгород замахнувся відбити у Львова звання кавової столиці України.

    Організатори фестивалю Ungvar Coffee Festival - про організацію і особливості кавового фестивалю в Ужгороді, який проходитиме в місті 28-29 травня.

    «Ідея фестивалю була в повітрі, бо Ужгород відомий своїми кавовими традиціями, кава унас культовий напій. І при дуже багатьох різних фестивалях, кава завжди була осторонь уваги і ми вирішили, що прийшов час віддати належне цьому культовому напою, який ми всі любимо. Цей фестиваль стане якісно новим видовищем і дійством для міста. Без традиційних шашликів і пива. Він покликаний стати туристичною родзинкою Ужгорода, чекаємо багато гостей з-за кордону і плануємо проводити його щорічно», - розповіла одна із організаторок фесту, кавова шанувальниця Олеся Попадюк.

    Кавовий експерт Фелікс Бірман розповів про амбітні плани організаторів фесту:

    «Чомусь в Україні вважають, що кавовою столицею в є Львів. Хоча люди, які розуміються на каві, кажуть, що у Львові немає хорошої кави. Але є хороші кафе. І дуже дивно було дізнатися, що існує кофейна мапа України, на якій Ужгорода взагалі немає. Тому ми вирішили заявити на всю Україну, що ми є і ми не ликом шиті. І навіть якщо порахувати кількість кафе на душу населення, то у нас буде більше, ніж у Львові».

    Програма фестивалю обіцяє бути насиченою. Проходитиме він у центрі міста, у Совиному Гнізді, дворі Художнього музею та сквері пам’яті Небесної Сотні. У Совиному Гнізді відбуватиметься Cofee Expo: виставка місцевих кав’ярень та виробників супутніх товарів. У дворі колишнього жупанату стоятиме стаціонарна сцена, а у сквері працюватиме спеціальний творчий куточок для дітей. На гостей та учасників фестивалю очікують кавові батли, лекції, майстер-класи, конкурси, концертна програма і навіть кавовий квест. Так, на фестивалі можна буде отримати спеціальну кавову карту Ужгорода і пройшовши по позначених на ній кав’ярнях, взяти участь у цьому квесті.

    Підтримала проведення фестивалю і Ужгородська міська рада, яка безпосередньо надала місце для проведення фесту.

    «Ми обома руками підтримали цю ідею, тому що вона дуже гармонійно вписується в наше бачення розвитку нашого міста, яке ми бачимо історичним, культурним і мистецьким центром. Наша роль, наше місце – ми забезпечуємо майданчик. Майданчик для обміну ідей, напрацювання проектів для творчих містян, які готові ділитися своїми ідеями та часом і є щирими патріотами свого міста і, слава Богу, цей процес відбувається у нас уже не перший тиждень. Відповідно, ми даємо і майданчик для розміщення цього заходу. Це Совине Гніздо і весь ареал Жупанату. Більш гарне місце, історичне, з відповідною аурою, в місті важко відшукати. Щодо концепції фестивалю, тих заходів, які будуть там відбуватися, ми однозначно згідні і підтримуємо це. Я гадаю, що нам нарешті вдасться провести високого рівня, якісний європейський фестиваль в нашому місті. Жодних шашликів і алкоголю там не буде», - зазначив під час презентації фестивалю перший заступник ужгородського міського голови Іштван Цап.

    Щодо учасників фестивалю, то організатори очікують гостей і з інших міст:

    «Є заявки з Мукачева, ведуться перемовини з Києвом для організації фуд-зони. Тому однозначно учасники з інших міст будуть, але пріоритетом будуть перш за все ужгородські кав’ярні», - зазначила Олеся Попадюк.

    Логотипом фестивалю стала паруюча чавунна пательня із кавовими зернами на ній як символ старої закарпатської традиції обсмажувати каву вдома на сковорідках.

    Наразі організатори фестивалю продовжують реєстрацію для учасників та запрошують усіх бажаючих: представників кав’ярень, кондитерів та виробників супутніх товарів.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору