ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді відкрито меморіальну дошку лікарю Андрію Новаку (ФОТО)

    18 квітня 2024 четвер
    127 переглядів
    Вклад Андрія Новака в історію закарпатської медицини є безцінним

    Сьогодні в Ужгороді на будинку по вул. Собранецькій, 14, де колись жив легендарний лікар, засновник обласної лікарні Андрій Новак, було урочисто відкрито меморіальну дошку.

    Вклад Андрія Новака в історію закарпатської медицини є безцінним — Закарпатська обласна клінічна лікарня з 2008 року носить його ім’я. Також на його честь названа вулиця центральної частини міста, де саме і знаходиться медичний заклад. За словами нинішнього головного лікаря медзакладу Юрія Яцини все, що нині побудовано в лікарні (окрім нового хірургічного корпусу) будувалося під патронатом Андрія Новака, який керував лікарнею понад 54 роки (!).
    Автор меморіальної дошки скульптор Михайло Белень, працював над створенням образу лікаря протягом місяця. «Робота виконана в штучному білому камені, що символізує святість і чистоту», - зазначив митець. «На білому кольорі чітко, на найменших дрібниць видно риси обличчя, очі, дуже добре читається вся композиція», - пояснює Михайло Белень.

    Довідково:
    Ендре (Андрій) Новак народився 21 листопада 1849 року в селі Руське Поле Тячівського району в сім’ї середнього землевласника. Він був дев’ятою дитиною в батьків. Початкову освіту здобув у Тячеві, продовжив навчання в гімназіях Мукачева, Сотмара й Ужгорода. У 1872 році Ендре з відзнакою закінчив медичний факультет Будапештського університету, отримав диплом хірурга, офтальмолога й акушера-гінеколога. Направлення в Ужгород для боротьби з епідемією холери стало для нього першим серйозним випробуванням. Під керівництвом А. Новака Ужгородська лікарня вже в 1882 році могла прийняти 200 хворих. Того ж 1882 року Ендре Новак прийняв рішення про будівництво більшої лікарні.
    14 червня 1886 року нове приміщення лікарні освятили священики римо-католицької, греко-католицької та реформатської конфесій.
    У 1890 році при Ужгородській лікарні була заснована акушерська школа. Для неї, за сприяння місцевої влади, було зведено поблизу двоповерхову будівлю, де розташували також пологове відділення (нині корпус нейрохірургії обласної клінічної лікарні).
    У 1908 році під керівництвом Ендре Новака була розроблена програма будівництва великої лікарні з кількома корпусами-павільйонами. Так у 1911 році був зведений невеликий епідеміологічний павільйон. Згодом, у 1912-1913 роках на території лікарні виріс новий триповерховий хірургічний павільйон.
    На 1916 рік Ужгородська лікарня мала вже три павільйони-корпуси - В, С, і D, які є головними корпусами сучасної обласної клінічної лікарні. Уже в 1917 році заклад міг забезпечити лікування 704 пацієнтів.
    У період першої світової війни тут лікували і військових, для яких було виділено 450 ліжко-місць. Др. Ендре Новак долучився в той час до організації та діяльності Червоного Хреста й підготовки 106 цивільних медичних сестер.
    Керував др. Ендре Новак і заснованою ним акушерською школою, перетвореною на інститут, де проходили навчання і спеціалізацію жінки не лише нашого краю, а й комітатів Саболча, Земплина і Сотмара. Тільки з 1890-го по 1910 рік тут було підготовлено 1607 спеціалістів, з яких 1405 отримали акушерські дипломи.
    Ендре Новак виконував свої адміністративні функції і разом з тим був хірургом-практиком: проводив операції під наркозом, дотримувався асептичних методів під час операцій. Це було новизною в тогочасній медицині. З роками, будучи вже у віці 73 років, Новак залишив за собою лише керівництво акушерським інститутом, а в 1928 р. вийшов на заслужений відпочинок.
    Овдовівши, останні дев’ять років він проживав на вул. Собранецькій, 14. Люди шанували цю неординарну особистість нашого краю та Ужгорода. Їдучи вночі возами на торговище (на сучасну площу Корятовича), встеляли викладену бруківкою ділянку дороги перед будинком Ендре Новака соломою, щоб цокіт кінських копит не порушив його спокій…

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору