ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатські спеціалісти долучилися до роботи над проектом національного стандарту лісоуправління для України

    20 квітня 2024 субота
    68 переглядів
    Закарпатське ОУЛМГ повідомляє...

    Лісокористування – за європейськими стандартами з відповідністю екологічним нормам, вимогам лісозбереження.

    Саме про це сьогодні говорять в Ужгороді в рамках семінару «Обговорення проекту національного стандарту лісоуправління для України». Участь у семінарі беруть відповідальні працівники Закарпатського ОУЛМГ та державних лісогосподарських підприємств, представники неурядових громадських організацій Закарпаття, представники навчальних і освітніх закладів, органів сертифікації.
    Як прозвучало під час семінару, стурбованість суспільства проблемами зменшення площі лісів, опустелювання територій, втрати біорізноманіття зумовила виникнення наприкінці 80-х років ХХ століття лісової сертифікації. Основа цього процесу – оцінювання незалежною аудиторською організацією відповідності ведення лісового господарства низці екологічних, економічних та соціальних вимог, викладених у формі стандарту. При цьому наявність сертифіката та відповідного маркування продукції вказує на те, що така продукція походить з лісів, де система ведення лісового господарства здійснюється на високому рівні, без порушень стандартів лісової сертифікації. Однією з найбільш поширених міжнародних схем лісової сертифікації є схема Лісової опікунської ради (з англ. Forest Stewardship Council, FSC), за якою сертифіковано більше 187 млн га лісів у 80 країнах світу. В тому числі й на Закарпатті.
    Як озвучили під час семінару менеджери Національного представництва FSC в Україні, сертифікація ведення лісового господарства є процесом, в якому незалежний акредитований орган сертифікації оцінює відповідність ведення лісового господарства на певній території певним стандартам. Стандарт, що містить Принципи і Критерії FSC, є основним документом, за яким здійснюється сертифікація ведення лісового господарства в усіх лісогосподарських підприємствах, які забажають отримати сертифікат FSC. Загалом Принципи і Критерії FSC для стандарту ведення лісового господарства надають загальний опис елементів і правил такого ведення господарства, яке є екологічно безпечним, соціально корисним та економічно життєздатним. Відповідність цим Принципам є вимогою для отримання сертифікату FSC.
    Учасники семінару відзначили, що проект національного стандарту лісоуправління для України підготовлений робочою групою з розробки національних стандартів лісової сертифікації для України, яка є добровільним зібранням представників неурядових громадських організацій, лісопромислових компаній, постійних лісокористувачів, які представляють широке коло соціальних, економічних, екологічних інтересів щодо забезпечення управління лісами на засадах сталого розвитку через відкритий консультативний процес.
    Загалом, як прозвучало під час семінару, на українських спеціалістів (лісокористувачів, екологів, незалежних експертів) у напрямку роботи щодо відповідності найвищим європейським стандартам лісокористування чекає значна робота. Адже наразі зроблені тільки перші кроки. Так, перша версія проекту національного стандарту лісоуправління для України, що відповідає оновленим принципам і критеріям FSC, підготовлена експертами робочої групи з розробки національних стандартів лісової сертифікації для України і подана до громадського обговорення згідно з рішенням робочої групи від 5 квітня поточного року. Опісля – на підставі коментарів, зауважень і пропозицій – буде розроблена друга версія стандарту, яку й перевірять під час польового тестування в умовах українських лісгоспів. Відтак виявлені під час польового тестування недоліки будуть враховані в третій версії стандарту. Ця третя версія буде подана на друге громадське обговорення. І вже за результатами такого обговорення буде розроблена остаточна версія стандарту, яка надсилатиметься на затвердження до FSC.
    Під час обговорення були представлені вже готові пропозиції щодо доповнень і змін до проекту стандарту. Окремі учасники семінару озвучили свої думки з приводу проекту, які зрештою мають бути належним чином оформлені та подані до розгляду проектної комісії.
    Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору