ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У Берегові “іменини” відзначала українська гімназія!

    24 квітня 2024 середа
    161 переглядів
    Українська гімназія почала діяти у Берегові ще у 1895 році.

    Минув 21 рік з дня відродження української гімназії в Берегові. А загалом такий навчальний заклад почав діяти в місті ще у 1895 році.

    Змінювались історичні події, державні устрої у краї, відповідно й мова викладання та структура освітньої установи. З 1920 по 1939 роки на базі угорської гімназії працювали паралельно класи з українською мовою навчання. У 1945-му розпочала роботу СШ №1, а на її базі в 1994-му було відроджено класичну українську гімназію.
    Зі знаковою датою учнів та викладачів тепло вітав директор закладу Володимир Кенийз.
    “Основна концепція нашої гімназії – це підготовка випускників для здобуття вищої освіти, виховання свідомих громадян незалежної України”,- каже керівник.
    “Іменини” розпочались із представлення загалу першачків. Нині їх загалом 41 – 22 дівчинки і 19 хлопчиків. “Другими мамами” для них стали класні керівники Марина Фриган та Надія Ковальчук. Діти самі відверто розповіли про себе й наголосили, що хоча кожен з них – “індивід”, вони все ж знаходять спільне, що гуртує їх в єдину родину. Для вщерть заповненого залу міського Будинку культури прозвучала “Пісня перших гімназійних класів” у виконанні самих “винуватців”.
    “Кожен учень – це озерце, яке щодня наповнюється новими знаннями, практичними навиками, духовністю, традиціями, ідеалами, людськими цінностями, любов’ю до Вітчизни,-” акцентувала ведуча програми, педагог-організатор Олена Рибалко.
    Це одразу підтвердила ліричною піснею юна Дарина Колесник.
    На сцену піднімаються спортсмени усіх вікових категорій, які захищали честь alma mater на змаганнях різних рівнів й виборювали тут почесні призові місця. У загальнокомандному заліку міської учнівської спартакіади представники гімназії вибороли друге місце, поступившись лише на одне очко(!) ровесникам із ЗОШ №1.
    Грамотами й Подяками відзначили також лауреатів предметних олімпіад, де з кожним роком виступає дедалі більше берегівських гімназистів. А окремі лідери, як от Дмитро Дорофеєв, Беата Лібак, Іштван Мозговий отримали з рук заступника міського управління освіти Едіти Баб’як майже з десяток відзнак кожен. Не залишились осторонь нагород і призери Малої академії наук, окремі з яких писали дослідницькі роботи з кількох напрямків. Приміром, Омелян Боднар брав участь в діяльності МАН з першого класу, причому кожен рік розробляв тему з іншої сфери.
    Чимала заслуга у високих досягненнях учнів їх наставників Марії Шулли, Надії Ковальчук, Лариси Гоздог, Володимира Угрина, Олександра Терещенка, Світлани Туряниці, Вікторії Фабрицій, Василини Кордонець. Деб’ютувала в цій когорті кращих викладачів і Олена Рибалко. Всіх їх відзначено відповідними Грамотами. Отримала почесну відзнаку й головний організатор та натхненник цього процесу заступник директора Валентина Гавриш.
    Орган учнівського самоврядування теж назвав “Учителя року”. Ним стала Наталія Селехман, а “Вчителем-відкриттям” – молодий педагог Юлія Лозан. Найвищу нагороду гімназії для учнів – відзнаку “Золоте зерно”, на цей раз виборов семикласник Олександр Добра.
    Голова ради учнівського самоврядування Вікторія Туряниця передала повноваження своїй наступниці Євгенії Янчик, котра склала урочисту присягу. Олена Рибалко зачитала лист-подяку від командира окремого 122-го аеромобільного батальйону підполковника Горіна за дарунки, які учні гімназії виготовили власними руками для бійців АТО.
    Вручення відзнак та нагород мережились виступами учасників художньої самодіяльності, мініатюрами членів театрального гуртка, спортивними танцями тощо. Завершилось святкування прощальними словами учнів двох випускних класів, котрі щиро дякували педагогам, особливо “другим мамам” Ларисі Гоздог та Марії Барні, за терпіння й турботу й дарували пісні власного авторства.
    Останній акорд на “іменинах” прозвучав у виконанні гурту ”IntiMate”, що теж народився у стінах гімназії.
    Микола Горват

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору