ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Гроші чи ліс? Чому Євросоюз хоче деревину з України

    24 квітня 2024 середа
    76 переглядів
    Україна не отримає від ЄС 1,2 млрд євро, якщо не поступиться лісом

    Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольська заявила, що через заборону експорту лісу-кругляку Україна може не отримати другий і третій транш від ЄС в 1,2 млрд євро. Першу частину грошей Україна отримала ще в 2015 році.

    Історія мораторію

    З листопада 2015 року в Україні було на 10 років заборонено експортувати необроблену деревину. Мораторій був введений під ідеологією захисту українських виробників, адже більшість лісів традиційно продавалася за кордон, часто – контрабандою.

    Однак українська проблема не лише в незаконному експорті, а і в чорній вирубці лісів, яка вже набула масштабів екологічного лиха.

    Зазвичай вирубаний ліс вивозиться з України кругляком (так називаються необроблені зрубані стовбури дерев). Хоча оброблена деревина коштує набагато дорожче, 80% лісу реалізується саме так – щоб було простіше. В цей же час легальні українські деревообробні підприємства ледь виживають.

    Прийнятий у листопаді закон взагалі не вирішує проблему незаконної вирубки. Бо стосувався він саме заборони експорту, про чорне знищення лісів в ньому не йшлося.

    Його прийняття мало цілком протилежний ефект - напередодні введення мораторію вирубки досягли гігантських масштабів. Таким чином підприємці намагалися встигнути вивезти якомога більше лісу.

    Однак, з моменту введення мораторію пройшло занадто мало часу, щоб можна було в повній мірі оцінити його ефект.

    ЄС проти

    За часів Кабміну Яценюка в Раді був зареєстрований новий урядовий законопроект, який пропонує скасувати заборону експорту. Його автори пояснювали необхідність поновити експорт тим, що мораторій на вивезення лісу порушує не тільки умови членства України в СОТ, а і положення Угоди про асоціацію з ЄС.

    "Представники Словаччини, Угорщини та Польщі регулярно порушують це питання – на їхні уряди тисне місцевий бізнес, чиє виробництво не може працювати без української сировини", – писала тоді "Європейська правда" з посиланням на джерело в європейських структурах.

    Оскільки до моменту зміни уряду законопроект ще не встиг пройти перше читання, то був відкликаний з Ради. Процедура повторного внесення законопроекту може зайняти кілька місяців.

    Якщо законопроект таки ухвалять, реалізація необробленого лісу буде здійснюватися на аукціонних торгах – окремо для українських покупців, окремо - для нерезидентів.

    При цьому на торги для нерезидентів буде виставлятися обсяг лісоматеріалів, які не вдалося реалізувати на аукціонах для внутрішніх покупців. Також законопроект зобов’язує всіх лісокористувачів вести електронний облік деревини.

    Новий уряд - нові ініціативи

    Віце-прем'єр з євроінтеграції в новому уряді Івана Климпуш-Цинцадзе в кінці квітня повідомила, що для вирішення питання про експорт з України лісу- "кругляка" буде розроблений новий законопроект, що повинен враховувати як інтереси Києва, так і Євросоюзу.

    ЄС наполягає на неприпустимості заборон на експорт деяких категорій деревини, наголосила вона і поскаржилася, що протягом останніх кількох місяців було складно шукати будь-які компроміси між ЄС і українським парламентом.

    На сьогодні так і не зрозуміло, чи будуть в нових законопроектах ініціативи щодо збереження лісу. Виходить, що українські законотворці захищають українських виробників, Євросоюз – своїх. Питання зрубаних нанівець лісів Карпат так і залишається відкритим.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору