ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Пам’яті закарпатця Юрія Балеги

    19 квітня 2024 п'ятниця
    32 переглядів
    Закарпатський критик і літературознавець Юрій Балега

    Українська література і наука зазнали важкої втрати. 20 травня перестало битися серце відомого критика, літературознавця, прозаїка, публіциста, члена Національної спілки письменників України, кандидата філологічних наук, доцента УжНУ Юрія Івановича Балеги.

    Народився він 22 грудня 1928 року в с. Богаревиця Іршавсього району. Закінчив філологічний факультет УжДУ, аспірантуру. Тривалий період був деканом факультету іноземних мов, виконував заступника обов’язки декана, а також виконував обов’язки декана філологічного факультету УжДУ, очолював кафедру теорії і зарубіжної літератури, був доцентом кафедри українського літератури.
    Основний предмет його наукових досліджень – літературний процес на Закарпатті, його історія та сучасний стан. Відгуки-рецензії почав друкувати ще в студентські роки в обласних, українських та всесоюзних виданнях. Його перу належить кілька сотень досліджень, статей, рецензій.
    Автор книжок «Література Закарпаття 20—30-х років XX століття» (Київ, 1962), «Партійність літератури», «Художні відкриття чи правда факту?» (Ужгород, 1969), «Хто ми є, і чиї ми діти?», «Загадкові зустрічі», «Професор і Семіджо», «Політичне русинство і будівництво української держави», «Ретроспекції», «Вечірні рефлексії», «Осінні печалі». Ю.Балега – упорядник і автор передмови до збірника антифашистської поезія Закарпаття 1939-1944 рр. «Віщий вогонь», яким відкрив і поновив у літературі багато забутих імен. Він також упорядник збірника вибраних творів Ю.Боршоша-Кум’ятського «Черовна калина» (1980), літературних портретів О.Маркуша, Й.Жупана, Ласло Балли, Марка Бараболі та ін. Лауреат обласної премії ім. Ф.Потушняка.
    Юрій Балега був палким патріотом своєї рідної землі, невтомним борцем за українську державність, самовідданим трудівником на культурно-духовній ниві, одним із найактивніших учасників Народного руху на Закарпатті, його знають і як керівника народної Ради Закарпатської України.
    До останнього дня Ю.Балега був на бистрині життя, у творчому горінні. Залишилися недописаними останні сторінки його нових книг прози…
    Світла пам'ять про Ю.Балегу збережеться у серцях рідних, близьких колег – науковців та письменників.
    Хай буде йому пухом рідна земля!


    Рада Закарпатської обласної організації
    Національної спілки письменників України.
    Філологічний факультет,
    Кафедра української літератури
    Ужгородського національного університету



    ***
    Похорони Ю.І. Балеги відбулися 22 травня 2016 року. Його поховано на кладовищі в с.Доманинці. В останню путь Юрія Івановича провели рідні, друзі, письменники, науковці, представники управління культури ОДА, громадськості, шанувальники його творчості.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору