ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття входить у сімку областей України, котрі "лідирують" по кількості споживачів наркотичних засобів

    28 марта 2024 четверг
    52 переглядів

    26 грудня до Міністра внутрішній справ України Василя Цушка із відкритим листом звернулися представники громадських і міжнародних організацій, які покликані контролювати сучасну українську наркополітику. Зазначивши певні позитивні тенденції в діяльності МВС, активісти наголосили на тому, що всі вони "не отримали свого логічного продовження, чи, щонайменше, носили суперечливий або непродуманий характер".

    «Проблема наркозалежності досі вирішувалася несистемно. Всі питання були розв’язані лише частково, що у підсумку призводило до появи побічних дій», — коментує лист координатор ГО «Об’єктивна реальність» Тарас Ратушний.

    Серед найдієвіших методів контролю за наркоситуацією — створення громадських наглядових рад на місцях. Причому вони мають діяти за участі наркологічних установ. На сьогодні майже створена громадська організація при наркологічній лікарні Києва, нове громадське утворення працює при Червоногвардійській районній раді міста Дніпропетровська, ініціює створення подібної організації Закарпатська обласна рада, іще інший формат запропонував Полтавський обласний наркодиспансер. «Це — 4 різних формати створення громадських наглядових організацій, — каже головний нарколог МОЗ України та м. Києва Анатолій Вієвський, — проте їхня мета спільна — контролювати ситуацію із наркозалежністю в Україні».

    «Найбільша кількість споживачів наркотичних засобів в Україні в Житомирській, Чернігівській, Київській, Херсонській, ЗАКАРПАТСЬКІЙ, Донецькій і Дніпропетровській областях — понад 4 тисячи», — каже заступник керівника департаменту БНОН МВС України Іван Башта. Але слід розуміти, що це лише офіційні цифри і реальна кількість «наркоманів» (наркологи протестують проти вживання цього сленгового слова і просять брати його, як і слово «наркотики», в лапки) в Україні набагато більша. За словами пана Башти, спеціальних соціологічних досліджень з приводу кількості наркозалежних людей проводили лише одного разу — щодо теми ВІЛ/СНІДу. «На урбанізованих територіях це 535 тисяч людей», — додає він.

    У діях МВС, пов’язаних із боротьбою з наркотичною злочинністю, активісти громадськості бачать і більш глибокі проблеми. Приміром, активіст ГО Клуб «Еней» Тимур Андрієнко стверджує: «Це ненормально, що у нас за хворобу продовжують ув’язнювати!» Його організація складається переважно із людей, що колись були наркозалежними, та змогли подолати хворобу. І вони «на власній шкурі» переконалися в тому, що без реабілітації проблему не вирішити. Адже це проблема психічних розладів у людини і «кнутом» тут не візьмеш.

    Те, що головне — побороти наркодилерство, а не налякати самих наркозалежних, розуміють усі. І, як стверджують у Міністерстві, у цьому напрямі є позитивні зрушення. Скажімо, маріхуани цьогоріч вилучено 12,068 т, що у 220 разів більше, ніж торік. Та, як пишуть громадські активісти в листі до міністра, 12 тонн «шаленого успіху» правоохороронців — це дика конопля, що й досі колоситься на полі біля станції Бортничі під Києвом. І якщо все й далі буде так, то у розв’язанні проблем наркодилерства і наркозалежності навряд чи скресне крига, повідомляє "Закарпаття online" з посиланням на газету "День".
    Закарпатське СБУ спалило в Мукачеві 16 кг готової до вживання "ширки"
    Закарпаття: У мешканця Чопа знайшли 17 міхів марихуани
    Закарпаття стає каналом для переправки в Україну наркотиків із країн Заходу, або Життя "під кайфом"...

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость