ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

ДК "Газ України" переглядає існуючі договірні відносини з облгазами України

    25 апреля 2024 четверг
    20 переглядів

    ДК "Газ України" вимагає від ВАТ "Закарпатгаз" посилити контроль за використанням державного майна.

    З метою більш ефективного використання державного майна, що не підлягає приватизації (об’єкти газорозподільних мереж) та ефективного розвитку газових мереж, що є неодмінною передумовою надійного газопостачання споживачів, ДК “Газ України” переглядає існуючі договірні відносини з усіма підприємствами із газопостачання та газифікації (облгазами) України.

    Газорозподільні мережі, що є державною власністю, у 2001 р. згідно з угодою з ДК “Газ України” були передані облгазам у користування. Одна із головних умов передачі газорозподільних мереж облгазам у користування – направлення не менше 4% від залишкової вартості майна облгазів на розвиток газорозподільних мереж.

    Проте, протягом тривалого часу ця умова окремими підприємствам з газопостачання та газифікації не виконується і кошти на розвиток переданого майна у повному обсязі не надходять.

    Впродовж 2002-2006 рр. на розвиток майна ВАТ “Волиньгаз” направило на ці цілі лише 45% від запланованої суми, ВАТ “Закарпатгаз” - 41%, ВАТ “Івано-Франківськгаз” - 92%, ВАТ “Львівгаз” - 53%, ВАТ “Чернівцігаз” – 32%, “Чернігівгаз” - 45%.

    Значно знизився рівень розрахунків цих облгазів з ДК “Газ України” за спожитий природний газ. Загальний рівень розрахунків за спожите протягом 11 місяців 2006 р. паливо з боку “Волиньгаз” склав 74%, “Закарпатгаз” - 56%, “Івано-Франківськгаз”- 77%, “Львівгаз” - 80%, “Чернігівгаз” - 71%.

    З 10 листопада 2006 р. “Волиньгаз”, “Закарпатгаз”, “Івано-Франківськгаз”, “Львівгаз”, “Чернігівгаз” припинили перерахування коштів, що надходять цим підприємствам від населення на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання за природний газ, спожитий у 2006 р. Це відбувається у порушення постанови НКРЕ № 759 від 12.07.2000 “Про затвердження Алгоритму розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки зі спеціальним режимом використання газопостачальних підприємств” та умов договору на постачання природного газу з ДК “Газ України”. Згідно з постановою кошти, що надходять від споживачів за отриманий природний газ, повинні обов’язково перераховуватися постачальнику палива, яким є ДК “Газ України”.

    Якщо середній рівень розрахунків облгазів з ДК “Газ України” за спожитий населенням в 2006 р. газ становить 75%, то у “Волиньгаз” цей показник є нижчим - 63%, “Закарпатгаз” - 52%, “Івано-Франківськгаз” - 63%, “Львівгаз” - 70%, “Чернігівгаз” - 64%. При цьому фактичний рівень розрахунків населення з облгазами за спожитий природний газ значно перевищує показник у 75% і наближається до 100%.

    Ситуація у сфері надання послуг облгазами спричинила пошук Компанією шляхів підвищення ефективності виконання умов договорів на користування державним майном. ДК “Газ України” надіслала усім підприємствам з газопостачання та газифікації угоди у новій редакції. Зокрема, нові договори передбачають посилення контролю за використання державного майна без погіршення умов діяльності облгазів.

    У разі відмови укладення підприємством з газопостачання та газифікації нового договору на користування газовими мережами, відповідальність за експлуатацію мереж залишається за ними (згідно чинного законодавства) до моменту повернення майна (підписання актів його прийому-передачі) ДК “Газ України”.



    Прес-служба ДК "Газ України"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору