ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У Пряшеві - закарпатська «Чарівність третього віку» (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    65 переглядів
    Закарпатські графіки презетувалися у Пряшеві.

    У Центрі української культури в Пряшеві (Словаччина) 26 травня відкрилася тематична виставка «Чарівність третього віку» графічних робіт Юрія Кресили, Олександра Сидорука, Володимира Мишанича, Василя Ганича та Івана Газія.

    Життя – швидкоплинне, а старість невідворотна… Якою вона буде? Тихою і спокійною чи сповненою болі, тривог, сумнівів…Старість завжди є розплатою за роки зрілості. Як прожити своє життя, щоб не було невимовно боляче за безцільно прожиті роки ? Такі думки приходять в голову внаслідок безмовного інтимного спілкування з портретами перестарілих, які доживають свої роки в спеціалізованих закладах. Життя кожного з них, зазвичай, – драма, що не залишає байдужими тих у кого є серце, хто здатен бачити, чути, відчувати людську біль.
    Кожний портрет на виставці – це непроста історія життя, радість здобутків, біль втрат. Погляд, кожна зморшка, розкривають характер людини, її настрій, красномовно розповідають про її непростий життєвий шлях. В їхніх поглядах, зазвичай, безвихідь, сум, туга за всім тим, чого вже не повернути. Нерідко їм не вистачає простого спілкування, душевного тепла…Держава дала їм гідний притулок, але не може дати тепла. Це повинні робити ми. Саме з цією метою й була задумана й здійснена акція, відзначив її організатор Міхал Іванцо на відкритті виставки. Йому належить ідея створення галереї портретів бабусь і дідусів. Ще у 2006 році він запропонував відомому словацькому митцеві Юрію Кресилі намалювати портрети пацієнтів соціальної установи «Домівка в Карпатах» у Новоселиці. Тоді подія мала гучний суспільний резонанс. Проект продовжили у 2011 та 2013 роках художники Закарпаття, які на запрошення пана Міхала відвідали установу, де кілька днів спілкувались з стариками, творили їхні образи. Кілька незабутніх днів, залишили глибокий слід в душах…Як в їхніх, так і в наших…
    Виставка портретів відбулася за сприяння Союзу русинів-українців Словацької республіки та соціальної установи « Домівка в Карпатах» у Новоселиці в рамках співпраці з Обласним організаційно-методичним центром культури.

    Володимир Мишанич

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору