ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді повітря - у критичному стані!

    29 березня 2024 п'ятниця
    79 переглядів
    Сумнівне "забруднене" лідерство обласного центру Закарпаття

    У лідери міст з найбільш забрудненим повітрям знову таки вирвався Ужгород – це західноукраїнське місто опинилось на другому місці за індексом забруднення атмосфери. Вищий, ніж в Ужгорода, цей показник лише в Маріуполі.

    На третьому місці – Горлівка з Донецької області. Чому в маленькому місті на Заході України таке важке повітря, попри те, що воно захищене горами і лісами?

    Центральна геофізична обсерваторія України регулярно публікує рейтинг найбільш забруднених, з екологічної точки зору, міст. Цей рейтинг розраховується за індексом забруднення атмосфери (ІЗА).

    На рівень забруднення атмосфери в різних містах і регіонах впливають різні фактори, основні з яких викиди забруднюючих речовин та парникових газів від автотранспорту та промисловості. Правда, промислових підприємств в Ужгороді таки немає, але з року в рік повітря, в Ужгороді на превеликий жаль не стає чистішим, а навпаки, дихати ним стає все важче.

    Чому Ужгород

    Ужгород – Обласний центр Закарпатської області входить у трійку лідерів серед міст Західної України за забрудненістю повітря уже декілька років поспіль. Цьому сприяє, насамперед, географічне розташування міста, велика кількість автівок, в тому числі транзитних, а ще – надзвичайно широке використання газу метану. Через погане повітря кількість онкохворих в місті постійно зростає, адже у 2011 році Ужгород посідав 5 місце по концентрації формальдегіду в повітрі серед міст України.

    Ужгород насамперед потерпає через географічне розташування: в місті 70 відсотків днів у році спостерігається штиль. Немає вітрів, які би видували забруднені маси. Ще одна причина такого стану – надзвичайно багато, порівняно з іншими містами україни, автомобілів, які використовують метан. Ужгородські вчені підтверджують: саме при спалюванні цього виду палива утворюється небезпечна речовина – формальдегід. Екологи ж стверджують, з формальдегідами навчилися боротися в Європі, і їхній досвід варто б перейняти українцям.

    «В Європі на всіх машинах стоять так звані каталізатори Доджа. Це є норма Євросоюзу. Це каталізатори, які при вихлопі розкладають формальдегід, тому в них метан вважається чистим паливом. У нас машини переважно старі, каталізаторів не мають, тому ми всім цим дихаємо», – вважає президент регіонального молодіжного екологічного об’єднання «Екосфера» Оксана Станкевич.

    Спеціалісти кажуть: вирішити проблему можна, якщо зобов’язати бодай основних забруднювачів (а це пасажирський транспорт міста) встановити каталізатори на автівки. Наразі ситуація критична.

    Про те, що в обласному центрі Закарпаття повітря в жахливому стані, свідчать й дані, які надала лабораторія спостережень за забрудненням атмосферного повітря (ЛСЗА) при Закарпатському ЦГМ на двох стаціонарних постах спостережень відібрано та проаналізовано 874 проби атмосферного повітря міста Ужгорода. І ситуація досить невтішна.

    Порівняння середньої за місяць концентрації забруднюючих речовин із гранично допустимою середньодобовою концентрацією показало підвищений рівень забруднення формальдегідом (2,96 ГДК с. д.) та діоксидом азоту (1,54 ГДК с. д.).

    У порівнянні з квітнем, в травні зросла концентрація формальдегіду в атмосферному повітрі міста; концентрація інших забруднювачів зменшилась.

    Порівняно з травнем минулого року, спостерігається ріст середньомісячної концентрації діоксиду і оксиду азоту, оксиду вуглецю, пилу, розчинних сульфатів та формальдегіду; концентрація діоксиду сірки залишилась на рівні минулого місяця.

    Перевищення максимальної разової гранично допустимої концентрації (ГДК м. р.) забруднюючих речовин в атмосферному повітрі міста виявлено при аналізі проб атмосферного повітря на вміст формальдегіду (4,96 ГДК м. р. ) та діоксиду азоту (2,41 ГДК м. р.). Повторюваність перевищення ГДК м. р. формальдегіду склала 1,6%, діоксиду азоту – 0,5%.

    Індекс забруднення атмосферного повітря міста Ужгорода п’ятьма пріоритетними забруднюючими речовинами склав 7,92 (в квітні – 7,14), в тому числі: індекс забруднення формальдегідом – 4,10, діоксидом азоту – 1,54, оксидом вуглецю – 0,93, оксидом азоту – 0, 75 та пилом – 0,60:

    Середньомісячна потужність експозиційної дози гамма – випромінювання (ПЕД), за даними АМСЦ Ужгород, в травні складає 11 мкР/год; максимальне значення ПЕД дорівнює 13 мкР/год при рівні штормового оповіщення 25 мкР/год, – зазначає начальник ЛСЗА Закарпатського ЦГМ М. Федорішко, інформує zakarpattya.net.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору