ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Надання спеціального економічного статусу регіонам зробить Україну процвітаючою та багатою країною (ФОТО, ВІДЕО)

    24 квітня 2024 середа
    115 переглядів
    "Від Закарпатської області продовжують відбирати економічні повноваження..."

    Саме так вважають депутати Закарпатської обласної ради.



    Місяць тому вони, наголошуючи на необхідності розбудовувати державу через розвиток її економіки, звернулися до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України з проханням невідкладно реалізувати проголошені зміни до Конституції України та законів України з метою відходу від централізованої моделі економіки в державі, забезпечити спроможність місцевого самоврядування мати реальний вплив на бюджетний процес.


    Також закарпатські депутати наголосили, що сьогодні громада краю продовжує сподіватися на внесення якісних, глибинних та системних змін до Основного Закону України та інших законів, які мають сприяти досягненню визначеної у чинній Конституції України мети, пов’язаної, зокрема, з прагненням розвивати економіку держави.


    Проте це виважене звернення до вищих посадових осіб держави безпідставно розкритикували окремі радикальні політики та засоби масової інформації. Звучали різні ярлики, огульні звинувачення закарпатських депутатів ледь не у сепаратизмі. Найбільше роздратування у цих опонентів викликало нагадування про результати Закарпатського обласного референдуму 1 грудня 1991 року. Хоча тоді 546 450 виборців Закарпатської області, або 78,6%, віддали свої голоси «за» проголошення Закарпатської області України спеціальною самоврядною територією як суб’єкта у складі незалежної України.


    На ужгородському «21 телеканалі» у програмі «Четверта влада» за участю голови Закарпатської обласної ради Михайла Рівіса, керівника депутатської фракції політичної партії «Опозиційний блок» у Закарпатської обласної ради Олександра Ледиди та історика Володимира Фенича відбулась принципова розмова щодо цих подій.


    15715-1.jpg
    Голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс під час ефіру


    Учасники програми проаналізували Звернення Закарпатської обласної ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо внесення змін до Конституції України та законів України з метою надання широких економічних і фінансових повноважень органам місцевого самоврядування, надання Закарпатському краю спеціального економічного статусу. Співрозмовники зробили правовий висновок щодо відповідності Звернення чинному законодавству та вказали на безпідставність звинувачень авторів документу у сепаратизмі.
    Ба більше, вони навели ще багато аргументів на захист положень цього звернення.


    Так, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс зазначив, що від області продовжують відбирати економічні повноваження, і передавати їх не лише у Київ, а навіть до сусідньої Львівської області, куди з краю переведено 16 великих платників податків. Тим часом закарпатці хочуть самі впливати на економіку краю та розпоряджатися своїми ресурсами.


    Керівник депутатської фракції політичної партії «Опозиційний блок» у Закарпатській обласній раді Олександр Ледида вважає, що центру треба віддати те, з чим він справляється, а все інше передати в регіони, щоб вони працювали на свій економічний розвиток. Сьогодні є багато економічних повноважень, які можна передати регіонам, навіть не торкаючись Конституції України.
    15715-2.jpg
    Керівник депутатської фракції політичної партії «Опозиційний блок» у Закарпатської обласної ради Олександр Ледида під час ефіру


    Історик Володимир Фенич заявив, що не вважає Україну тоталітарною державою, а тому регіони мають частіше нагадувати центру про необхідність передачі їм додаткових економічних повноважень.


    Учасники передачі відзначили, що зараз звинувачення щодо звернення облради та депутатів припинилися. Водночас на передачі було наголошено, що, на жаль, відповідей по суті звернення від вищих посадових осіб країни до Закарпатської обласної ради так і не надійшло. Проблема надання спеціального економічного статусу Закарпатській області залишається актуальною. І це є негативною обставиною у даному питанні.
    Підштовхнути центр до бажаних змін, на думку учасників передачі, можна висловленням спільної з іншими облрадами країни позиції про необхідність розширення економічних повноважень регіонів.


    Денис САЛАМАТОВ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору