ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатський депутат займається ...браконьєрством! (ФОТО)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    113 переглядів
    Чи відповість за хибні звинувачення закарпатський депутат?

    А починалася ця історія як звичайна помста, пов'язана зі звільненням працівника, який недобросовісно ставився до роботи...

    Історія лісових схем в окремому районі Закарпаття має значний термін і просякнута неосяжною кількістю цікавих фактів і цифр. Це навіть правильніше назвати війною інтересів за право рубати ліс між псевдопатріотами і лісовим господарством.

    Починалася історія як звичайна помста, пов'язана зі звільненням працівника, який недобросовісно ставився до роботи, але в міру своєї ущербності і недоумства просто не усвідомлював, що рано чи пізно будь-яких схемах приходить кінець.

    На початку 90-х років молодий сільський хлопець із закарпатської глибинки звернувся до директора Рахівського лісового господарства Володимирa Приступи по допомогу… щоб його навчили берегти ліс. Володимир Михайлович до молодого хлопця віднісся зі співчуттям, допоміг вступити до університету, паралельно влаштуватися на роботу в Рахівський лісгосп із подальшою перспективою. Але юнак в університеті так і не довчився. . . Мало того, з навчального закладу його вигнали за прогули та неуспішність.

    Далі, дізнавшись про самовільні рубки, погрози колегам і шахрайські схеми з продажем лісу його вигнали з Рахівського державного лісового підприємства, із гучним скандалом на весь район...

    Адже нікому не потрібні «чорні лісоруби в законі» і чому хтось повинен нести відповідальність за недобросовісних лісників, які прикидаються білими і пухнастими, а у самих рильце в пушку?! З тих пір він буквально поклявся, що буде до кінця життя буде мститися своєму колишньому начальнику, якому свого часу «клявся на вірність» і чесне ставлення до роботи.

    Патріот Микола Кокіш-Мельник народився і виріс у селі Видричка, на Рахівщині. Освіту отримав у Львівському національному лісотехнічному університеті за спеціальністю інженер лісового господарства. Хоча вже на 3 курсі заочної форми навчання його вигнали. З 1994 року працював лісником, майстром лісу у державному підприємстві «Рахівське лісомисливське господарство».

    Так, починаючи з 1999 року фактично відразу після звільнення Микола Кокіш-Мельник написав свій перший інформаційний запит до Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства. Саме з того почалася кривава помста.

    Опісля він активно зайнявся кар'єрою політика: депутат Видричанської сільської ради Рахівського району, депутат Закарпатської обласної ради від партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», депутат Рахівської районної ради, а нині депутат районної ради від партії «УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП».

    До слова, жителі села пригадують, як Микола агітував за чесність і прозорість виборів, а сам казав що коли стане депутатом то всі на закарпатському лісі стануть олігархами. А ще займався браконьєрською діяльністю і сприяв полюванню жителям сусідніх областей в заповідних зонах.

    До досади депутата, в нашому розпорядженні опинилися документи, які свідчать про безгосподарну діяльність його на посадах у лісовій галузі району, які стали підставою для заведення на нього кримінальної справи. Сьогодні ми процитуємо лише один з них. Це акт службової перевірки, яка була проведена на підставі наказу агентства лісового господарства Закарпатської області. Підсумки перевірки щодо Миколи Кокіш-Мельника та огляд території незаконних рубок, на яких орудував одіозний патріот показали, що вона охопила величезну площу - браконьєри брали ліс всюди, де росли дерева, з яких можна було отримати ділову деревину. Рубка велася по-варварськи: весь ліс порізаний волоками, ще недавно незаймані лісові ландшафти спотворені. Незаконні вирубки виявилися приголомшливими.

    Фактично по кожному з пунктів де працював Кокіш-Мельник виявлена маса порушень.

    Чи відповість за хибні звинувачення одіозний депутат?!

    Працівники «Великобичківське ЛМГ» стурбовані негативною поведінкою депутата районної ради Михайла Кокіш-Мельника, який останнім часом неодноразова у ЗМІ подавав невідповідну вірогідності інформацію та звинувачував лісівників. Мова про те, що депутат районної ради себто відстоює інтереси громади та виступає за збереження лісів. Однак так вважають не всі...

    Директор ДП «Великобичківське ЛМГ» та його колеги-лісівники стверджують, що депутат Кокіш-Мельник жодного разу не звертався до керівництва лісгоспу з проблемними питаннями. Стан лісомисливського підприємства не є ні для кого секретом і журналісти завжди можуть дізнатися всю інформацію яка їх цікавить в рамках закону.

    Історія друга: хто кого кришує і прикриває?!

    Як стало відомо в ході журналістського розслідування, вчорашній ворог природи, а нині депутат-ренегат Микола Кокіш-Мельник, який ще й поборник правди і адвокат в суді ще одного звільненого лісівника за лікарняні... На хвилиночку, за лікарняні листки, які подавалися стабільно до держлісгоспу протягом двох років, працівника Великобичківсього лісгоспу Вадима Пукмана.

    Так, головний мисливствознавець ДП «Великобичківське ЛМГ» Вадим Пукман хворів понад 200 днів за останні 13 місяців. Якщо проаналізувати кількість лікарняних листків і географію їх видачі, постає логічне питання про об об'єктивність і законність видачі таких бюлетенів. Тільки раз цей чоловік лікувався у стаціонарі, а решта 12 лікарняних листків свідчать, що хворий надавав перевагу амбулаторному способу лікування. Більше того, Вадим Васильович отримував лікарняні листи поза межами постійного місця проживання.

    Чи то місцевим лікарям не довіряв, чи була якась інша причина – це невідомо, але за рік цей хворий змінив декілька лікувальних закладів Закарпатської області.

    Керівництво ДП «Великобичківське ЛМГ» у той час занепокоїлося довгою відсутністю свого працівника, який не був на роботі більше року. Чоловік надав 13 листків непрацездатності, які викликали деякі сумніви щодо свого походження. Якщо людина хвора і не може працювати, то чому вона в такому вкрай тяжкому стані подорожує лікувальними закладами області. Склалося враження, що пан Пукман навмисне міняв лікарняні заклади, бо продовжувати лікарняні листки на одному місці не хотіли або вже самі лікарі не бралися їх підписувати.

    Наприклад, у Рахівській районній лікарні Вадим Васильович отримав аж 6 листків непрацездатності. Основний діагноз хвороби героя нашого розслідування звичайно залишиться таємницею, бо це інформація конфіденційна, але до слова скажу, що Пукман одну хворобу виліковував, а другу миттю підхоплював. Цікаво, чому, читаючи попередні записи в амбулаторній картці хворого Вадима Пукмана, лікарі не дивувалися, що людина так довго хворіє і його не скеровують на медико-соціальну експертну комісію. Або лікарі були некваліфіковані, або ними керувало щось інше. До прикладу, коли дослідити історію хвороби, то стане ясно, що людині щоразу стає дедалі гірше і гірше: він уже і працювати не може, а інвалідності не має дотепер.

    Тоді ж за зверненням членів профкому колективу місцевим важкохворим шарлатаном зайнялася Генеральна Прокуратура та Міністерство охорони здоров’я України та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. У Генеральній прокуратурі України повідомили, що хід перевірки взяли під особистий контроль. Згодом надійшли результати цієї інспекції.

    Чи хотіла комісія насправді розібратися у цій справі та справді покарати винних?

    Ці запитання можна поставити як представникам Міністерства охорони здоров’я України, так і представникам Фонду соціального страхування з тимчасової втрати непрацездатності та представникам правоохоронних органів.

    Отже, з цього приводу створили компетентну комісію у складі представників відділу експертизи тимчасової втрати працездатності та якості медичних послуг виконавчої дирекції Закарпатського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, відділу організації лікувально – профілактичної роботи управління охорони здоров'я Закарпатської ОДА, а також був присутній головний спеціаліст з управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА. Члени поважної комісії уважно вивчили кожний лікарняний лист і перевірили медичну карту «хворого» Вадима Пукмана. Як не прикро, але констатували, що практично всі бюлетені оформлено з порушеннями вимог, встановлених нормативно-правовими актами.

    Для прикладу:

    Практично в кожному листку тимчасової непрацездатності порушені вимоги Інструкції № 532:

    – не вказано місце знаходження медичного закладу та печатка « Для довідок та листків непрацездатності», підприємства, установи, організації, ініціали хворого вказані зі скороченням;
    – не вказане прізвище, ім’я по-батькові голови ЛКК;
    – не підкреслено висновок «Продовжує хворіти» та не зазначено номера нового листка непрацездатності.

    Усі члени вищевказаної комісії зазначають, що неодноразово фіксували грубе порушення: зазвичай встановлений діагноз не підтверджувався свіжими додатковими методами обстеження. А саме, бракувало даних лабораторних і рентгенологічних обстежень, а лікарі брали до уваги попередні записи в амбулаторній карті хворого. Але, напевно, найцікавіший листок непрацездатності, який фіксує тривалість хвороби Вадима Пукмана впродовж 25 днів, виданий в Ужгородській міській поліклініці. Перевірити обґрунтованість видачі цього лікарняного листка неможливо, бо ж амбулаторної карточки хворого нема. Дива та й годі, але факт видачі листка непрацездатності зафіксовано в «Журналі реєстрації листків непрацездатності» форма – 036\0 за номером 1547, тобто лікарняний є, а запису, на основі чого ж саме його оформили, немає. Поважна комісія спокійно фіксує чисельні порушення усіх інструкцій і при цьому не пише жодного слова щодо винуватців, які їх допускали. Я розумію, якби невміло оформлювали лікарняний лист десь у провінційній амбулаторії, а то не дотримуються усіх інструкцій у Рахівській районній лікарні, в Тячівській, в Ужгородській міській поліклініці.

    У той час комісія порадила Вадиму Пукману, враховуючи тривале перебування на листку непрацездатності внаслідок хвороби, скерувати його на медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) для вирішення про встановлення інвалідності на час лікування та раціонального працевлаштування. Отже, якщо людина така хвора, то вона повинна піти на групу інвалідності та на легшу роботу.

    До речі амбулаторну карточку пана Вадима Пукмана шукають досі. Отже, є всі підстави думати про те, що без елементів корупції та хабарництва з боку працівників медичних закладів тут не обійшлось. І хто відповідатиме за порушення вимог чинного законодавства та встановлених правил при видачі листків непрацездатності, також наразі невідомо.

    Опісля Головний мисливствознавець ДП «Великобичківське ЛМГ» Вадим Пукман знову майже три місяці не з'являвся на своєму робочому місці. І в 2014 році у ДП «Великобичківське ЛМГ через відсутність важкохворого мисливствознавства робота стала, бо призначити нового головного мисливствознавця керівництво не могло по Законодавству України.

    Тому в цьому випадку надто розчаровує бездіяльність правоохоронних органів, які, згідно з вимогами Закону, покликані, у першу чергу, захищати інтереси держави та забезпечувати належний контроль за станом дотримання вимог чинного законодавства у цій сфері. А тут скрізь суцільна кругова порука. Я прикрию тебе, а завтра ти допоможеш мені. Ось так і живемо – повна бездіяльність і жодної реакції. То, може, вже досить мовчати і тихо знову платити за черговий «липовий» лікарняний? Кожен мусить розпочати боротьбу з хабарниками з себе.

    Наразі, ж Микола Кокіш-Мельник як представник громади та голова правозахисної організації «Справа і честь» регулярно пише інформаційні звернення та депутатські запити до всіх можливих структур: до Мінекології, Прокуратури, Держлісагенства, ЗОУЛМГ. Хоча як подейкують він сам сидить «на зарплаті» і просто є лялькою в руках серьйозних гравців і борців у справедливість.

    За чужі гроші які йому стабільно виплачуюють він запрошує телебачення – канали «ICTV» та «ТРК 24» вводячи в оману представників ЗМІ. А це до речі грубе порушення закону, про яке сам депутат мав би знати. Тут навіть не треба бути аналітиком аби звести схему до логічного завершення. До у Вадима Пукмана батько ніхто інший, як діючий заступник керівника ЗОУЛМГ Василь Пукман, який керував закарпатськими лісами ще з часів Януковича й його досі його не можуть звільнити з посади через буцімто впливові зв'язки в Києві. Може звідти йде «злив» інформації щодо роботи лісових господарств!?!

    Далі буде…

    Маруся Повідайчик

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору