ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті - спалах сальмонельозу!

    23 квітня 2024 вівторок
    120 переглядів
    На Берегівщині спалах давно забутої хвороби – сальмонели.

    Ця не стільки сенсаційна та неочікувана, як грізно-шокуюча новина з вуст завідувача інфекційного відділення Берегівської ЦРЛ Геннадія Андреєва пролунала, як грім серед ясного неба.

    Адже місто та район у цьому плані вважалися менш-більш спокійні – про це сказано було в ефірі місцевого радіо, а зараз розписано у газетах “Вісник Берегівщини” та “Берегово”.

    Відзначимо одразу, що лікар-інфекціоніст пан Андреєв днями сам напросився на розмову з позаштатним кореспондентом нашого видання із приводу того, що на Берегівщині за останні 20 днів зафіксовано спалах сальмонельозу – вкрай важкої і небезпечної кишкової хвороби. Вона, як не прикро констатувати, вражає всіх підряд: як дорослих, так і дітей. Якщо не пролікуватися – може навіть життя забрати. Основні прояви біди – це слабість людського організму, його зневоднення, блювота, інтоксикація, підвищення температури, болі у череві тощо. Майже до кінця травня не було жодного прояву цієї недуги – а тут відділення заповнилося аж цілим десятком пацієнтів. Серед них, як не дивно, навіть заробітчанин зі Львівщини, мешканці сіл Яноші, Оросієва, двоє жителів-однофамільців із М. Бейгані, берегівчанин, але чи найбільше сальмонела «пошматувала» родину з с. Берегуйфалу.

    Гірко зізнаватися, але тут прислабнули та злягли на лікарняне ліжко аж четверо осіб на чолі з 80-річною бабусею. Серед захворілих – молода вагітна жінка й двоє діток віком 9 і 1 рік. Це не просто дитя – це зовсім маля. Повний набір: і одна людина похилого віку, і майбутня матір, і одна маленька дитина. Що цікаво, шість хворих у інфекційне відділення райлікарні поступили у досить важкому стані, вони кілька днів поспіль отримували інтенсивну терапію. Як виявилося, напередодні всі вони вживали сирі курячі яйця та городину (порічки, суниці, полунці, черешні). А в уже згадуваному селі задля того, аби «змішати-наколотити» фруктово-молочний коктейль, ґаздиня придбали у місцевому продмазі прострочені яйця. Сходила в магазин собі та всій файті на біду. А на яйцях ані печатки, ані штаму про дату завезення тощо. Якщо ці нюанси вже «прошляпили» виробники, то на таке неподобство мав звернути уваги власник торгової точки. Адже влітку тримати яйця на «сонячній» полиці – це вкрай небезпечно.

    Отже, незваний та ледь чи не смертельний гість – сальмонельоз – ожив і зарухався саме в червні, до того ж повсюдно – як у місті, так і в селах. Тож коли є бажання виготовити якийсь гастрономічний продукт у домашніх умовах із додаванням молочних продуктів чи сирих яєць, необхідно це все піддати термічній обробці. Інфекцію сальмонели слід убити в самому зародку, бо у протилежному випадку можна стати пацієнтом інфекційного відділення. А коли вже, не дай Боже, скоїлася така прикрість, то із вище перерахованими симптомами слід негайно звертатися до медиків. Між іншим, як вони поінформували, торік було зафіксовано 5 випадків зараження сальмонельозом, протягом 5 місяців у 2014 році ця знемога нас обминула. А тепер ось такий раптовий «удар» – 10 фактів за три тижні.

    Усе це нагадує кінець 80-их років, коли у Берегові (мікрорайонівський кафе-бар «Дискобар») стерпіли отруєння сальмонелою кілька десятків людей і навіть одна особа померла. Як відомо, слідчими органами була порушена кримінальна справу. Однак тоді доживала своє стара радянська епоха, а нині дійшло до того, що навіть райСЕС розформували, отож немає до кого звернутися та поскаржитися…
    Янош КЛИМ (за матеріалами радіо “ПУЛЬС”).

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору