ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чому Закарпаття засипало градом?

    28 березня 2024 четвер
    81 переглядів
    Пояснення закарпатського градобою від науковців.

    Чому замість звичайних дощів посеред спекотної погоди маємо стільки екстремальних явищ?

    Про це розповіли Віра Балабух, завідувач відділу синоптичної метеорології УкрНДІ гiдрометеорологiї та Василь Троцюк, директор Науково-аналітичного центру.
    Які саме фактори спричинили потужний шквал, грози й град?
    В. Троцюк: -- Йдеться не тільки про одну аномальну подію, а про аномальний рік, причиною чого є різке підвищення активності Сонця і, як наслідок, перегрів океану. У цьому випадку екстремальні явища були сформовані на фоні зіткнення кількох потужних повітряних мас із різними температурними градієнтами. Із півночі прийшов водний холодний циклон, а з півдня (з Африки) й сходу -- гарячі й сухі антициклони. Зауважте, на сході й півдні країни утримується нестерпна спека, вдень температура повітря підвищується до 36 градусів, на пляжі люди собі стопи обпікають.
    В. Балабух: -- На частині території (центр, схід, південь) панує фронт із високим тиском, повітря рухається на північ і несе спеку. А на іншій частині країни -- західній -- рух повітря відбувається з півночі на південь, тож там панує холодний фронт. Такий різкий перепад температур є фактором формування конвективних явищ -- відбувається конденсація водяної пари в повітрі, що підіймається і охолоджується. До цього додався ще й динамічний фактор: у Карпатах повітря піднімається по схилах гір вверх, це посилило ефект.
    А звідки взялось стільки граду, адже він випав на території кількох областей?!
    В. Троцюк: -- Ефект від зустрічі різних потужних повітряних мас посилили Карпати, адже при швидкому витісненні вгору теплого повітря холодним утворюється ефект тертя повітряних мас. У результаті формуються грози з блискавками й громом. А коли повітряна маса, що несе багато вологи, змушена по кілька разів підійматись і опускатись (причиною чого є гори), за таких умов і формується град. У нижніх шарах відбувається багато нашарувань вологи на ядрі градинки, а наверху волога замерзає. От вам і умови формування великого граду. До слова, розмір курячого яйця вважається аномальним для нашої території.
    Про що свідчить поява гучного гулу перед випадінням граду?
    В. Балабух: -- Лише про одне: у такий спосіб проявляється смерч. Таке явище могло пройти в полі й залишитись непоміченим. Але сліди смерчу неподалік місця, де чули гул, мали б залишитись. Тож, якщо раптово починається негода, слід негайно сховатись у приміщенні, адже йдеться про вкрай потужне й руйнівне явище.
    Швидкість вітру сягала 15 -- 25 метрів за секунду, такі показники є небезпечними?
    В. Балабух: -- Якщо швидкість вітру сягає позначки 15 метрів за секунду й більше, він вважається шквалистим. За таких умов формується горизонтальний вихор, це явище належить до числа небезпечних, адже може повалити дерева. А показник 25 метрів за секунду й більше вважається стихійним лихом. Тож можливим є продовження цього синоптичного сценарію.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору