ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Як змінилось Закарпаття за рік

    19 березня 2024 вівторок
    63 переглядів
    Закарпаття більше не Сомалі

    За рік з моменту теракту в Мукачевому на Закарпатті змінилося багато чого. І плани на майбутнє у місцевої влади досить амбітні.

    У Мукачевому (Закарпатська область) в минулому році 11 липня відбулося збройне зіткнення із загиблими і пораненими. Перестрілка спричинила за собою низку подій, які в майбутньому можуть вельми сприятливо вплинути на регіон. Про ситуацію в регіоні, плани на майбутнє і проблеми, з якими доводиться стикатися, 112.ua розповів представник Закарпатської ОДА Ярослав Галас.

    Рік тому в Мукачевому два десятки озброєних осіб у камуфляжній формі з написами "Правий сектор" і відповідними наклейками на автомобілях відвідали офіс народного депутата Михайла Ланя. Зустріч закінчилася перестрілкою. Повідомлялося, що постраждали 14 осіб, були загиблі. Після цього бійці ПС зникли в горах. Прокуратура почала дві кримінальні справи. На сьогоднішній день 4 фігурантів притягнуті до відповідальності, їхні справи передано в суд.

    Сам конфлікт, який, до речі, прокуратура кваліфікувала як теракт, став поштовхом для рішучих дій з боку президента України Петра Порошенка, який, не зволікаючи призначив головою Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, який на той момент керував Луганською областю. "Нам потрібні сильні і рішучі люди. Ми не залишимо закарпатців один на один зі злодіями і корупціонерами. Москаль продемонстрував, що можна під кулями, під руськими артилерійськими обстрілами закривати контрабанду на Луганщині, можна наводити порядок, не можна допускати "свавілля" і мародерства та демонструвати, що є справжня українська влада, некорумпована, патріотична, головним завданням якої є допомога людям", - заявив тоді Порошенко.

    Сказано – зроблено

    За словами Галаса, коли на посаду голови Закарпатської ОДА призначали Москаля, перед ним було поставлено три основні завдання: у найкоротші терміни відновити втрачене держуправління в області, навести порядок із озброєними людьми і жорстко та швидко припинити величезні потоки контрабанди на кордоні.

    "Держуправління було відновлено в найкоротші терміни. Були призначені голови райдержадміністрацій. До цього були тільки виконуючі обов'язки, оскільки Кабмін блокував призначення людей, яких пропонував Віктор Балога, у них були свої стосунки з Яценюком. Щодо ситуації з незаконними збройними формуваннями, які називали себе патріотичними. У січні був ще один інцидент з "Правим сектором" на гірськолижному курорті "Драгобрат". Тоді з боку ОДА була дуже жорстка реакція і були спроби блокування, і в судах сутички, але в цілому зараз немає таких проблем, як раніше, коли вільно їздили озброєні люди в балаклавах з гранатометами і кулеметами на джипах, як у Сомалі, зараз цього і близько немає на Закарпатті. І третє завдання – щодо контрабанди сигарет. Тут ми не можемо говорити, що вона повністю припинена. Подолати контрабанду в принципі не можливо, вона є і в країнах ЄС і США, але та контрабанда, яку кришувала місцева влада – її однозначно нема. Великих контрабандних партій сигарет або інших підакцизних товарів зараз немає. Є спроби пронести через "зеленку" два-три ящики цигарок, які роблять місцеві жителі, особливо проблемною є румунська ділянка кордону. Намагаються провозити і бурштин, але без цього нікуди, контрабанда є у всьому світі, а у нас контрабанді сприяє ще те, що вона декриміналізована, за винятком контрабанди зброї та наркотиків, неможливо людину притягнути до кримінальної відповідальності, тільки штраф. Є законопроект, ініційований і поданий Москалем, але його не приймають", - розповів Галас.

    "Вендета по-закарпатськи", або особливості кримінальної ситуації в регіоні

    Згідно зі статистикою останніх декількох десятиліть, у Закарпатській і Івано-Франківській областях найнижчий рівень злочинності.

    "Тут жодних проблем не було, тому напевно такий величезний резонанс і викликала подія 11 липня минулого року в Мукачевому, це дуже типово для Закарпаття – ось так влаштувати стрілянину з гранатометами і кулеметами серед білого дня", - розповідає Галас.

    У той же час свої проблемні місця тут все ж є. Серед особливостей "кримінального профілю" регіону "вендета по-закарпатськи": "Для Закарпаття типовий вид злочину, який не властивий ні для якого іншого регіону – підпал автомобіля, так звана "вендета по-закарпатськи". Хтось комусь насолив, якісь питання в бізнесі або дружину образили, або просто образили, тут не йдуть у поліцію, тут просто підпалять автомобіль. В цілому зведення поліції про кримінальні правопорушення, які приходять щодня, – це 1,5-2 сторінки і переважно це побутові злочини. Велосипед пропав, курку вкрали, п'яні бійки... Ясно, що у зв'язку з подіями на Сході і проведенням АТО зброя є і тут. Вона є по всій Україні, але тут вона масово не застосовується, крім того випадку 11 липня 2015 р. ...Якщо говорити про ромську злочинність у регіоні, то вона на загальну картину майже не впливає. Якщо брати 100%, то роми здійснюють близько 2% злочинів. І це в основному крадіжки з чужих городів", - говорить Галас.

    Сепаратизм на Закарпатті: фарби сильно згущують

    Угорська присутність в області дійсно є, але ситуацію сильно перебільшено. Хоч угорці і кажуть, що Закарпаття - їхня стратегічна область, далі заяв правих радикалів з партії "Йоббік" це не йде. Та й не може: "Угорщина – не Росія, вона член ЄС, є членом НАТО. Як такого сепаратизму тут немає. Росія намагалася розхитати ситуацію паралельно з подіями на Сході так званим русинством, але нічого у них не вийшло. Але питання все одно на контролі".

    Плани на майбутнє та поточні проблеми галузі

    Проблемним і хворим місцем регіону, як втім і в інших областях країни, залишаються дороги. Багато з них ремонтувалися, якщо ремонтувалися взагалі ще в радянські часи. Як результат – їздити практично неможливо: "Москаль сам персонально оголосив, що цей, 2016 рік стане роком доріг. Незважаючи на те, що сьогодні Київ виділяє мало грошей, тільки зараз прийшов перший транш – 22 млн гривень з держфонду регіонального розвитку, вже дуже багато зроблено. У першу чергу – це дороги на ключових напрямках, Москаль фактично в борг це зробив. Триває ремонт дороги на озеро Синевир, яку десятиліттями не ремонтували, прокладаються нові сполучення. Ґрунтові лісові дороги з покриттям з щебеню, які з'єднають Тячівський та Міжгірський райони. І ще одна ґрунтова лісова дорога робиться, яка з'єднує Закарпаття із Львівською областю, в районі Славського. Це серйозний поштовх у розвитку туризму. Ще одна значуща подія - реалізація проекту, якого домігся Москаль, це щоб Буковель, який прилягає до Закарпаття, буде продовжено будівництво цього курорту на території Закарпатської обл. Близько 10 років не давали будувати, просто вимагали величезні відкати. Зараз прийнято рішення, що будуть будувати на території Закарпаття. Це 5 тис. робочих місць, від 32 тис. туристів одночасно. 230 км гірськолижних трас, будинки готельного типу, інфраструктура, водовідведення і навіть приватний аеропорт. Це найбільший інвестиційний проект за останні 10 років на Закарпатті. Рішення вже прийнято, фахівці працюють над дозвільною документацією", - розповів Галас.

    Більше того, адміністрація планує залучити інвесторів для будівництва сміттєвого заводу в області: "Будівництво сміттєвих заводів. Закарпаття відоме на всю Європу тим, що сміття через Тису потрапляє в Дунай, на територію Угорщини і Словаччини, і Румунії. Зараз вже є домовленості з потенційними інвесторами про будівництво сміттєпереробного або сміттєспалювального заводу".

    Галас упевнений, що при грамотному управлінні і достатній кількості інвестицій Закарпаття цілком може стати альтернативою захопленого Криму: "Москаль робить все, щоб всі фестивалі, змагання, які проходили в Криму, переорієнтувати на Закарпаття. І тут навіть краща природа, ніж у Криму, тут можна відпочивати цілий рік".

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости