ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді помер колишній директор Закарпатського театру ляльок Олександр Туряниця

    20 квітня 2024 субота
    66 переглядів
    Олександр Туряниця, батько міжнародного фестивалю "Інтерлялька"

    23 липня 2016 р. пішов з життя відомий діяч культури і мистецтва краю, заслужений працівник культури України, почесний член Спілки театральних діячів лялькових театрів світу /УНІМА/, засновник, організатор та директор Міжнародного фестивалю театрів ляльок "Інтерлялька", колишній заступник управління культури Закарпатської обласної державної адміністрації, директор Закарпатського академічного обласного театру ляльок Туряниця Олександр Іванович.

    Життєвий шлях цієї непересічної людини був присвячений двом найважливішим напрямкам гуманітарної сфери — освіті та культурі Закарпаття і, зокрема, місту Ужгород.
    Народився Туряниця О.І. 26 лютого 1931 року в м. Сваляві, а після закінчення Кам'янець-Подільського педагогічного інституту розпочав трудову діяльність учителем Чинадіївської, а згодом Свалявської школи. Його майже десятирічний педагогічний гарт став у пригоді на подальших посадах: директора Свалявської районної кіномережі, завідувача районним відділом культури (на цей період припадає помітна активізація аматорського мистецтва, в розбудові якого Олександр Іванович брав велику участь). Новим етапом у трудовій біографії Олександра Туряниці стала його десятирічна праця на посаді заступника начальника Закарпатського обласного управління культури, де він опікувався творчою діяльністю обласних театрально-видовищних установ та мистецьких навчальних закладів (1975-1985 рр.), а також на посаді директора обласного книготоргу. З 1991 по 2003 роки Олександр Іванович очолював Закарпатський академічний обласний театр ляльок, після чого працював начальником відділу з питань організації та проведення Міжнародного фестивалю та міжнародних зв'язків театру ляльок. Започаткувавши Міжнародний фестиваль для дітей "Інтерлялька", який презентує Закарпаття на міжнародній арені майже тридцять років, Олександр Туряниця з кожним новим фестивалем розширював географію його представництва за рахунок кращих театральних зарубіжних колективів, домігшись включення цього мистецького заходу до Міжнародної асоціації діячів театрів ляльок світу (УНІМА), що є великою честю і водночас не меншою відповідальністю перед Україною та творчими напрямками у сценографії, режисурі, ареною для налагодження зв'язків з метою обміну творчими працівниками для здійснення нових характерних постановок. Фестиваль посприяв тому відрадному факту, що добрими друзями театру та Ужгорода стали не тільки кращі українські, але й зарубіжні театрали, зокрема: Словаччини, Угорщини, Румунії та багатьох інших країн. Враховуючи високий рівень його проведення, а Туряницю О.І. в 1997 році прийнято членом Міжнародної Спілки УНІМА.
    На протязі всього свого життя Олександр Іванович, крім основної роботи, активно займався громадською діяльністю, зокрема, довгий час очолював ревізійну комісію Закарпатського обкому профспілки працівників культури.
    Туряниця О.І. користувався великим авторитетом і повагою працівників культури і мистецтва міста Ужгорода, Закарпаття, України.
    У пам'яті колег та всіх, хто знав і працював з Олександром Івановичем він завжди залишиться принциповим, чуйним мудрим керівником і людиною, яка присвятила себе служінню обраній справі.
    Колеги висловлюють своє глибоке співчуття родині Олександра Івановича Туряниці. Ми завжди будемо пам'ятати цю видатну людину, доброта, чесність та порядність якої, залишатиметься зразком для усіх.
    Вічна пам'ять Олександру Івановичу!
    (Церемонія прощання з померлим відбудеться 26 липня о 14.00 год. на Ужгородському міському кладовищі "Кальварія").
    Прес-служба Закарпатського академічного обласного театру ляльок "Бавка"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору