ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Вздовж кордону з ЄС незаконно вирубали ліс на $1 млн. і контрабандою завезли у Словаччину (ФОТО)

    29 березня 2024 п'ятниця
    79 переглядів
    Масштабні та незаконні рубки в Українських Карпатах.

    Справа, яка тягнеться уже рівно рік, і має усі шанси перерости у міжнародний скандал. Звісно ж, якщо розслідування не спустять на гальмах.

    Минулої п’ятниці, 22 липня Генеральний прокурор України Юрій Луценко прибув на Закарпаття, аби представити нового прокурора. У рамках візиту столичний посадовець акцентував на масштабних і незаконних рубках українських Карпат.
    Юрій Віталійович облетів на гвинтокрилі Тячівський та Рахівський райони вздовж румунського кордону, зробив з десяток знімків, опублікував їх у Facebook, назвав усе це етноцидом, і в обласній прокуратурі присоромив місцевих силовиків за лисі гори, згадавши Франца Йосифа.
    Але є одна справа, за яку Генпрокурор міг би похвалити своїх підлеглих. Більше того, підтримати підлеглих у розкритті справи.
    Якщо би Юрій Луценко полетів на вертольоті до кордону з Словаччиною, то побачив би, що в межах трьох районів Закарпаття – Ужгородського, Перечинського та Великоберезнянського, – є не менш шокуючі незаконні рубки, при чому першосортної деревини. Їх виявили у кінці березня.
    Справу відразу ж передали з районної прокуратури до військової та СБУ, адже ліс вирубали вздовж лінії державного кордону з ЄС (Словаччиною). Саме на українській, а не словацькій стороні. Загальна протяжність рубок – 30 км. Приблизні обсяги – понад 6000 кубометрів лісу, а це явір, бук та ясен, з якого роблять музичні інструменти. Відтак, попередні приблизні обсяги збитків складають $1 000 000 доларів.
    Усі ці дані й чимало інших значаться у численних документах кримінальної справи, витримки з якої опинилися у розпорядженні Mukachevo.net. Згідно з ними, прикриттям для злочину слугували санітарні квитки на вирубку лісу неподалік для прокладання сейсмічного кабелю та іншої прикордонної інфраструктури. Їх прикордонники взяли у місцевих лісгоспів.

    Однак, як було з’ясовано уже після слідчих дій на місці злочину:

    1) було вирубано ліс зовсім у інших місцях, а не в тих, під які були взяті санітарні квитки; деревину рубали в місцях, які перебувають виключно у підпорядкуванні прикордонників, а не лісництв;
    2) куди подівся вирубаний ліс – нема жодних документів; більше того, відсутні навіть сліди транспортування лісу із лінії кордону в бік України, натомість – на місці рубок виявлено чіткі сліди транспортування лісу в бік Словаччини, тобто це робилося з словацького боку за допомогою спецтехніки.

    Тобто у даному випадку йдеться про цілу низку злочинів:

    Перший – незаконна рубка першосортної деревини;
    Другий – кілька разовий незаконний перетин кордону;
    Третій – контрабанда першосортної деревини на майже $1 мільйон. Адже не треба було нічого замитнювати, розмитнювати, фальшувати документи для експорту, як це часто роблять «чорні лісоруби» в Україні.

    Додайте до цього службову халатність чи змову із злочинцями працівників Чопського прикордонного загону, які мали контролювати цю ділянку державного кордону, а це відділи прикордонної служби «Великий Березний», «Новоселиця» та «Гута». Усе це нагадує приватний кордон на межі з Угорщиною.
    Водночас, за інформацією джерел Mukachevo.net у Держприкордонслужбі, рубала ліс словацька фірма «Фітеллі» під прикриттям словацьких та закарпатських прикордонників. Співрозмовник Mukachevo.net наголосив, що у даному випадку йдеться про змову посадовців не районного чи обласного рівня, а на рівні Львова та Києва. Місцеві – лише слухняні виконавці.
    Після розголосу справи у Чопському прикордонному загоні провели службове розслідування, і притягнули до відповідальності 8 працівників. Але це виключно дисциплінарна відповідальність. Однак опісля, за результатами слідства, військова прокуратура Закарпаття порушила кримінальні справи проти 4 прикордонників з числа керівництва 3-х відділів Чопського прикордонного загону.
    Цікаво, що згідно із розслідуванням, перші рубки почалися у липні-серпні минулого року, коли в Мукачеві лунали постріли, які всі охрестили контрабандними розбірками, в області загалом проводилося АТО і повністю було змінено владну вертикаль Закарпаття.
    Іван Романчук

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору